GÜNCEL

Dilek Güngör : Aselsan 2023’ü üretsin

Tarih
17 Ağustos 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Dilek Güngör
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen gün iPhone yerine Venüs'ü önerdiği konuşmasını dinlerken 21 yıl önceye gittim. Üniversiteye başladığım yıllardı. Abim Aselsan'da çalıştığı için önlerine gelen projeleri az-çok biliyordum. Cep telefonu almak istiyordum. Bana "Acele etme, Aselsan'ı bekle" dedi. İki yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından 1997'de Türkiye'nin ilk ve yerli milli telefonunu ürettiler. Ben de ilk alıcılardan biri oldum. O kadar yoğun bir talep vardı ki... 1.5 ayda Aselsan 1919 alan kişi sayısı 5.500'e çıkmıştı. "Cepleri ele geçir" reklamlarıyla piyasaya sürülen Aselsan 1919'a Azerbaycan ve KKTC'den bile talep yağıyordu. Dağıtımı kendileri yapıyor, talebe yetişemiyorlardı.
Sonra...
Sonra Aselsan'ın bugüne gelmesinde büyük emeği olan rahmetli Hacim Kamoy şirket mühendislerinden daha iyisini istedi. Tasarım değiştirildi, yazılım ve donanım daha üst seviyeye çıkarıldı. Bir yıl geçmeden Aselsan 1920 modeli üretildi. Satış ve pazarlama için KVK'yla anlaşıldı. Hatırlarsınız, o dönemde dünyada kendi telefonunu üreten ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Şimdi gördüğünüz İPhone'ların esamesi yoktu. Ericsson, Nokia ve Motorola piyasaya hakimdi. Aynı tarihlerde Nokia'nın 3310'u piyasadaydı. Cep telefonu lobilerinin etkisiyle mi yoksa milli üretim alerjisi nedeniyle mi bilmiyorum. Dağıtıcılar "Aselsan yerine Nokia var" diyerek tüketicileri başka tarafa yönlendirdi. Telefon ücreti dışında alınan kayıt parası ve yüksek maliyetler de eklenince Aselsan, 1923 modelini çıkaramadan bu işten çekildi.
Belki, dönemin kamu otoritesi 28 Şubat'la uğraştırılmasaydı yerli telefon ürettirmeye devam ederdi. Şirket bir LG ya da Samsung olabilirdi.
Geç mi kaldık derseniz... Bence HAYIR. Aselsan pil teknolojisi şirketi Aspilsan'a sürekli yatırım yapıyor. Bilkent'te çip teknolojileri üzerine çalışıyor. Pili de çipi de yerli bir telefon yapabilir. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • keloğlan

    19 Ağustos 2018 09:22
    0 0
    İNŞAALLAH
  • hursit dilaver

    18 Ağustos 2018 16:14
    2 0
    o yıllarda camiden içeri girenleri fişliyen takım, daha sonra rapor hazırlıyor ve'' İÇERİ GİRENLER ÖN TARAFTA DURAN BİRİNİN ANLAŞILMIYAN BİR DİLDEN SÖYLEDİĞİ KOMUTLAR İLE HAREKETLER YAPIYORLAR.ÖNDEKİ LİDERİN SARIK VE BEYAZ PALTOSU VAR. SONRA OTURUYORLAR..beyler yalan değil bunlar, 28 şubat bu işte.işte tamamen islam kin ve nefretini artırmak buydu. 1950DE YARIM KALAN LAİK DEVRİM, 28 ŞUBATLA TAMAMLANACAKTI.NAH TAMAMLANDI DİYE ŞİMDİ HAREKET ÇEKEBİLİRSİNİZ.
  • hursit dilaver

    18 Ağustos 2018 16:08
    0 0
    1997lerde elbet türkiyenin işi müslimlerdi. akşam ve yatsılarda kapıdaki 2 görevli girenleri fişliyordu. gece ramazan sahuruna kalkanların ışıkları tesbit ediliyordu.işe girecekler taa en yukarlardan evi,komşuları araştırılıy0rdu.ulan ayakkabısı içerde mi dişarda mı,YEMEGİ SOL ELLE Mİ, SAG ELLE Mİ YİYOR ona bakiliyordu. bir dingil camilere turnike koyalım paralı girilsin demişti.WCLERDE TAHARET İÇİN KULLANILAN EL DE KAMERALARLA LİSTEYE ALINACAKTI ZATEN.(bitmedi)
  • şakamı

    18 Ağustos 2018 10:23
    4 2
    yav a.q venüsün işletim sistemi, ekranı vs herşeyi yurt dışından patenti de USA ait dalgamı geçiyorsunuz.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;