EKONOMİ

Çılgın projeye Babacan yorumu

Tarih
22 Mayıs 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Özel Haberci

22 Mayıs 2015

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, istikrar zemininin sürmesinin ülke ekonomi açısından önemli olduğunu bu anlamda çözüm sürecinin olumlu sonuçları bölgede gördüğünü söyledi. 

Babacan şunları söyledi "Türkiye'nin istikrarırın sürmesi ülke geleceği açısından önemli. Bölgeden işsizliğin çözümü sanayi yatırımları ile mümkün. Bölge için GAP gerçekten önemli bir proje yatırım için ciddi bir fırsat. Güneydoğu Anadolu'da teşvikler maksimum seviyede. Bunlar vergi ile ilgili olanlar... Arazi de var ama önemli olan bölgenin istikrar ve güvenli olması... Bu ortam önemli ölçüde yakalandı. Devlet vatandaşı ile yeni bir sözleşmesi var.  Devlet tüm vatandaşlarını aynı hislerle kucaklıyor. Sorun varsa bunun meşru zeminde tartışması gerekiyor. Terörün kalıcı biçimde bitmesi önemli. HDP'nin kendini, örgütle bağını sorgulaması gerekiyor. Çözüm sürecinin olumlu faydasını gördük. Bölge insanı da destekliyor. " dedi.

Seçim sürecin ağırlıklı olarak ekonomi üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Babacan, "Dünya krizinin etkileri devam ediyor. Avrupa ve Japonya'da bir toparlanma yok. Dünya ticareti de büyük darbe aldı. ABD FED ve ECB'nin uyguladığı politikalar ile dolar kuru hareketlendi. Petrol 40 dolarlara indi geri yükseldi. Jeopolitik risklerin yüksek olduğu ve bunların Türkiye etrafında gerçekleştiği bir dönemdeyiz. Eğer dünya güllük gülistanlık olsaydı Türkiye süreci sürdürebilirdi. İstikrar bu dönemde önemli. Koalisyon için uygun değil. Koalisyon döneminde TÜrkiye neler yaşadı gördük. Avrupa'da gördük. Böyle bir tablo Türkiye ekonomisini ciddi anlamda çıkmaza sokabilir." dedi. 

Muhalefet vaatleri ile ilgili ekonomiye etkisini değerlendiren Babacan "Türkiye'de öyle bir tablo devraldık ki hiper enflasyon yaşadık 2004'te ancak indirebildik. Bunlar ölçüsüz vaatler nedeniyle böyle oldu. İki anahtar vaat edenler vardı. Siz bu vaatleri yaptığınızda MB'ye para bastırmak zorunda kalıyorsunuz. Bol keseden dağıttıktan sonra tablonun ne olacağı belli. Asgari ücret artışı vaat etmek enflasyonu yeniden artırmak isteniyor. Maaş artışı enflasyon artışı artar. Milletin satın alma gücü düştü o dönemde. Bizim dönemimizde yükseldi. Projelerin fikirlerin tümünü yapmak enflasyon yoluyla o paraların halkın cebinden almak demektir. Bunu 13 yıl bütçe yapan bir kabine üyesi olarak söylüyorum. Bu vaatlerin halkımızı inandıracağına inanmıyorum" dedi.

Babacan muhalefetin açıkladığı projeyi değerlendirdi  "Ana muhalefet hayal üretmeye devam ediyor. Bunlar seçim otobüsünde hazırlanmış projeler. Bunlar birilerini daha kandırabilir miyiz çabasıdır. Detaylarını incelemedim. Basından okudum. G-20 başkanı olarak dinlediğimde anlamadım .Daha somut şeyler gelirse değerlendiririz." dedi.

Babacan büyüme ile ilgili, "İlk çeyrek kurların hareketli olduğu bir dönemde Mart ayında bir durgunluk geldi. Seçim sonrası güçlü bir istikrarın korunduğu kanaati oluşursa, tek parti hükümeti kurulursa yılın ikinci yarsıında büyüme çok hızlı toplarlanacak. Bu sadece bizim değil uluslararası değerlendirme kuruluşlarının da  dediği bir şey." dedi

Enflasyon ile ilgili MB'nin enflasyon raporunda yüzde 7 rakamı olduğunu söyleyen Babacan "Arz kaynaklı fiyat hareketleri MB tarafından kontrol edebileceği bir durum değil. Biz gıda komitesini kurduk. Onlar artık ürün ürün analiz yapıyorlar. Geçici mi kalıcı mu ona bakacaklar. Ürünün tarla fiyatı ile market fiyatı arasındaki fark neden fazla bunun sebepleri araştırılacak. Üreticiyi ve tüketiciyi düşünmemiz gerekiyor. "

İstihdam konusunda da bilgi veren Babacan "Türkiye'de istihdam konusunda ilginç bir dönem. Türkiye'de istihdam 2009'dan bugüne 6 milyon 300 bin istihdam oluştu. Çalışanların sayısı hızlı artıyor. İç dinamikler olumlu. Ama işgücüne katılım çok daha hızlı. Eskiden çalışmayan bile daha çok iş hayatına katılmak istiyor. Yeni işe girenlerin yüzde 46'sı kadın. Bu olumlu ama daha çok yatırıma ihtiyaç var." dedi.

İnşaata dayalı büyüme modeline ilişkin değerlendirme yapan Babacan "Şunu belirtmekte fayda var. Benim için inşaat sektörü çok çok önemli. GSYH için ciddi payı var. İnşaat fabrika inşaatı ise güzel ama konut, avm inşaatı ise ülke ekonomisi ile bir büyümeli. Önce hak edilmeli. Gelir sağlanmalı. Kredilerin dağılımın imalat sanayi yüzde 19 ve yüzde 5 de elektrik ile yüzde 25... İnşaata giden de yüzde 7 kötü değil ama dikkat etmek gerekiyor. Sanayiye yatırım yapmamız gerekiyor. Cari açık varken yurt dışından kredi alıp lüks mekanlara geçme trendi varsa bu kötü. Cari açık yüzde 5,7 civarında... Daha da düşecek. Bankalarımızda mevduat içerideki krediye yetmiyor. 100 mevduat varsa 121 kredi var. Yani yüzde 21'lik kısmı dışarıdan sağlanıyor. Rekabet Kurulu hemen sanayide müdahale ediyor. Ama gayrimenkulde bu yok. Hepsi eş zamanlı dengeli gelişmeli..."

Babacan yargı konusunda şunları söyledi "Yargı konusunda ne yapılmalının cevabını Başbakan açıkladı. Yargının kurumsal yapılanmasından, uluslararası boyutlarına kadar çok çok unsur var. Problem ne diye bakıldığında yargı gibi bir kurumun olumsuz etkilendiğini gördük. Kendi vicdanı ile karar veren yargı mensupları çoğunlukta ama paralel yapıya ait kimseleri gördük. Dış etkilerle karar alanları etkileyenleri gördük. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Yapılacaklar belli güçlü siyasi irade çok önemli, doğru olanı yapıp geçmek gerekiyor. Hukuk kötü olursa demokrasi ve ekonomi zayıflar" dedi.

Son dönemdeki otomotivde iş bırakma eylemlerine de değinen Babacan "Şunu iyi görmek lazım. Bu bir toplu sözleşme dönemi değil. Bunlar hükümetin içinde olduğu bir süreç değil. Buradaki konu sendika ile işçi ve işveren arasındaki lokal bir konu. Belli sektörlerde belli firmaları ilgilendiren bir konu. Buna hükümet müdahil değil. Yorumların yapılış tarzı hükümet yapamıyor şeklidne oluyor. İşveren ve işçilere tavsiyemiz hukuk içinde hareket etmemeli. Bakanımız taraf değil ama arabulucu olarak görüştü. Basamak basamak anlaşmalar sağlanıyor. Zamanlama ilginç geldi. Acaba bunun ardında başka sebepler var mı diye baktık böyle bir şey yoksa taraflar anlaşır. Hukuk çevresinde çözülmesi lazım." dedi. 

Kamunun katılım bankaları açısından izinleri çıktığını hatırlatan Babacan "Katılım bankaları hızlı büyüdü. Ama yüzde 5 bir payları var. Ama biz bundan memnun değiliz. Potansiyel var ve bu gerçekleşmiyor. Biz de katılım bankalarına kamu bankalarını sokalım istedik. Ziraat katılım 29 Mayıs'ta açılacak. Vakıfbank birkaç aya girebilir. Halkbank biraz daha komplike bir durum. Biraz iş uzayacak. Yasa gerekecek. Bunun için de meclisin açılması gerekiyor. Biz arkadaşlarımıza aman mevcut pastadan pay almak değil pastayı büyütmeniz gerekiyor diyoruz. " dedi. 

Babacan "Hazine'deki atama konusunda hemen bütün arkadaşlarımızın teknik donanımı iyi. Bizde hukuk sistemimizde vekil asile eşit. Buna çok takılmamak gerek. G-20  Hazine Müşteşarlarının başkanlığını yapıyor. Yanlış bir asaleten atama olumsuz sonuç alabilir. Hazine'nin kredibilitesi yüksek toz kondurulmayan bir kurum.Gayet iyi yürüyor." dedi.


Haber7.com

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;