Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS), 2018’deki Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Türkiye’yi ilk kez ziyaret ediyor. Ziyaret, Kral Selman'ın daveti üzerine geçen nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan'ı ziyaretinin ardından gerçekleşiyor.
Katar'ın ablukaya alınması ve Cemal Kaşıkçı cinayeti başta olmak üzere Ankara'nın Suudi Arabistan’a karşı takındığı sert tutumun ardından iki ülke arasında son dönemde yaşanan yakınlaşma için Türkiye’yi U dönüşü yapmakla suçlayanlar illa ki olacaktır. Ancak gerçekçi olmak gerekiyor.
Suudi yönetimi ve Türkiye’nin birbirlerine ihtiyacı var. Suudi Arabistan bölge dosyalarında rolü gerileyen ve AB aracılığıyla İran’la nükleer müzakereleri yeniden başlatan Amerika’nın güvenlik taahhütlerine karşı güçlü ülkelerle yakınlaşarak seçeneklerini çeşitlendirmeye çalışıyor. CHP’li Sezgin Tanrukulu’nun eleştirilerinin aksine Türk savunma sanayii ürünleri, İHA’lar ve SiHA’lar bölgesel denklemde söz sahibi birer aktör haline geldi. Suudi yönetimi tüm bunlara talip. Türkiye de omuzlarına ağır gelen ekonomik baskıları hafifletmeyi ve Suudi Arabistan'ın Türk mallarına uyguladığı gayrı resmî boykotu sona erdirmek istiyor.
Asıl önemlisi ise bölgesel dengelerde yaşanan değişimler. İki ülke arasındaki yakınlaşma bölge güçlerinin siyasi coğrafyayı oluşturmadaki rekabet siyasetinden vazgeçme gereğini anlamalarından sonra geliyor. Bu rekabet siyaseti Arap Baharı devrimi ve karşı devrim şartlarında oluşmuştu. Bu durumdan en çok İran kârlı çıkmıştı.Hiç yorum yapılmamış
4719 kez izlendi
1673 kez izlendi
1144 kez izlendi
629 kez izlendi
3536 kez izlendi
864 kez izlendi
580 kez izlendi
3622 kez izlendi
2606 kez izlendi
1311 kez izlendi
1768 kez izlendi
634 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.