GÜNCEL

Cem Küçük : Müslümanların 2020’si nasıl olacak?

Tarih
02 Ocak 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Cem Küçük

Bir yıl daha geçti. Klasik olarak dünyada çok şey oldu. Teknolojik anlamda, siyasi ve toplumsal düzlemde birçok gelişme yaşandı. Her sene, hatta her an inovasyon sahasında inanılmaz değişimler meydana geliyor.

Ancak Müslüman âlemi değişim ya da dönüşüm yerine gene iç kavga ve savaşlarla anılıyor. Birbirimizi yemekten insanlığa yapacağımız hayırlı işlere bir türlü vakit bulamıyoruz.

55 Müslüman ülkenin ürettiği katma değer bir Almanya etmiyor. Japonya’nın tek başına ürettiği AR-GE 1.7 milyarlık Müslüman âleminin ürettiğinden fazla. Dünyada millî gelir toplamı 70 trilyon dolar. Bunun yarısı Amerika ve Avrupa. Geri kalanlarının önemli kısmı Asya, Latin Amerika ve Avustralya’da. Müslüman ülkelerin gayri safi millî hasılası çok düşük. Az biraz iyi olanlar petrolden bunu elde ediyor. Türkiye hariç sürekli gerileme var. Kaldı ki bizde de 2014’den beri millî gelir artmıyor.

Peki niye böyle? Üzerinde durulması gereken konu bu. Hâlâ iç savaşlar, birbirini yeme yüzünden istenilen şeyler yapılamıyor. Yemen’de İran ile Arabistan savaşıyor. Enerjilerini birbirlerini öldürmeye harcıyorlar. Libya’nın hâli ortada. Bir zamanların cazibe merkezi Mısır perişanları oynuyor. Suriye’yi söylemeye bile gerek yok.

islam alemi ile ilgili görsel sonucu"Batı’nın bunda olumsuz payı var ama her şeyi Batı’ya yüklemek de işin kolaycılığı. Teknoloji üretemiyoruz. Yenilik yok. Mevcut üretilen teknolojiyi satın alıyoruz. Gerçekten artık ciddi sorgulamaların yapılması lazım...

Amazon’un 55 yaşındaki sahibi Jeff Bezos’un 150 milyar dolar serveti var. Türkiye bütçesinin 6’da 1’i. Tek başına Netflix Türkiye’deki birçok şirketin toplamından daha değerli. Tek bir Hollywood filmi, mesela Görevimiz Tehlike 6 dünya çapında 700 milyon dolar hasılat elde etti. Kaliteli kitapların okunma oranı çok az.

Bilgi çağındayız. En kıymetli şey bilgi. Onu üretmek lazım. Kullanmak lazım. Kavga ve didişmeyle bu başarılamaz...

Klasik lafları etmek istemiyorum ama bu anlayışı değiştirmeliyiz. Türkiye Müslüman âleminin en güçlü ülkesi. Kırılgan olmayan neredeyse tek ülke biziz.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;