EKONOMİ

Cem Küçük : Fiyatlar düşmez, geliri artırmak lazım…

Tarih
11 Nisan 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Cem Küçük

Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon artık bir realite. Bütün dünya bu sorunla boğuşuyor. Enerji maliyetleri, lojistik sıkıntıları, tedarik zincirinin kırılması bunda etkin... 

Türkiye gibi kırılgan ekonomik yapıya sahip ülkelerde yüksek enflasyon daha fazla hissediliyor. Bizim 2021 Aralık ayına kadar yüksek döviz sorunumuz da vardı. Dört aydır stabil... 

Peki hayat pahalılığı sürer mi? Halka gerçekleri anlatmak lazım. Bir malın bir ülkeden başka bir ülkeye nakliyesinin maliyetleri çok arttı. Yani lojistik. Gemi ve konteyner eksikliği var. O yüzden iş insanları sürekli ya gemi satın alıyor ya da kiralıyor. 

Ham madde sorunu. Dünyada en önemli sorun... Pandemi dolayısıyla üretim çok ciddi durdu. Ham maddeye ulaşmada sorun var. Bu da fiyatların artmasına sebep olan etkenlerden biri. 

Çin gibi üretimin yoğun olduğu ülkelerde maaşlar arttı. İnsanlar artık bir kilo pirince çalışmıyorlar. Maliyetler eskisi gibi ucuz değil.

Yukarıda yazdığım bir malın gidiş gelişi çok arttı. Taşınma, nakliye fiyatları en tepeye çıktı. Lojistik sıkıntısı had safhada. 

Dünyanın, pandemi öncesi döneme denk gelmesi lazım. Pandemi kuralları yavaş yavaş gevşiyor. Üretim arttıkça dünya normalleşecek. 

Bir de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali var. Dünyadaki buğday ve enerji maliyetlerini ciddi arttırdı. Oradaki durum da belirsizliğini koruyor... 

Peki yapılması gereken ne? Macron gibi halka gerçekleri anlatmak. Bir çiftçi Macron’a “geçinemiyorum” dedi. Macron da o çiftçiye yüksek enerji maliyetlerini ve pandeminin etkilerini anlattı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;