DÜNYA

Bekir Hazar : Yeni dünyanın yıldızı

Tarih
09 Kasım 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Bekir Hazar
ABD'DE yapılan ve bu sabah resmi sonuçlarının açıklanması beklenen ara seçiminin, dünyada küresel ve bölgesel etkileri olacaktır. Ara seçimle 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı yenileniyor.
Bu satırları kaleme alırken henüz sonuçları bilmiyorduk. Eski Meclis'teki Demokrat çoğunluk Cumhuriyetçilere geçebilir. Üçte biri yenilenecek Senato'daki Demokrat çoğunluk da 50-50 eşitlenebilir ya da zayıf ihtimalle 50- 49 Cumhuriyetçiler lehine olabilir. Sonuçlar ne olursa olsun dünya bambaşka bir yöne ve değişime doğru evriliyor.
Büyük bir küresel değişimin öncesinde çok sert rekabet, kaoslar, bölgesel çatışma ve savaşlar, digital siber yarış ve istihbarat savaşları yaşanıyor. HER ÜLKE YENİ DÜNYA DÜZENİNDE YENİ POZİSYON ALMAK ZORUNDA VE BUNUN İÇİN BÜYÜK MÜCADELE VAR! Büyük kırılmalar, dağılmalar, saf değiştirmeler kaçınılmaz. Sömürgecilik ve körü körüne (esir) müttefiklik anlayışındaki ittifaklar çöküyor. Artık ORTAK VE ÖRTÜŞEN MENFAATLER DOĞRULTUSUNDA İŞBİRLİĞİ dönemi başlıyor. Tek bir gücün küresel etkisi giderek zorlaşıyor. Bu sebeple NATO, BM, Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Dünya Bankası, IMF ve benzeri global kuruluşlarda büyük bir yenileşim, değişim ve yeniden yapılanma zorunlu!
Her ülke bu yeni dünya düzenine ayak uydurarak çıkarlarını korumak durumunda.
Değişmek zorunda. Başkan Erdoğan'ın söylediği "BÜYÜKDEN DAHA BÜYÜK KÜÇÜKDEN DAHA AZ TAVİZLERİN OLMASI" kaçınılmaz! Dolayısı ile en büyük değişimi ABD yaşayacak. Zira artık tavizler vererek küresel politikalarını yürütmek zorunda. Çıkarlarını, eşit ortaklık bazında işbirliği yapmak zorunda olduğu "STRATEJİK ORTAKLARLA" korumak mecburiyetinde. , "ESKİ TEK SÜPER GÜÇ ABD"nin yeni dünya düzeninde tek belirleyici güç olarak kalması ve (adaletsiz, haksız, zalimane ve sömürücü) "başat" ilişkili politikalarına devamı mümkün değil. İşte bu ara seçim, Başkan Trump'ın döneminde Amerikan derin devletinin ( ortak aklın, derin sistemin) start verdiği Amerika'yı yeniden güçlü yapma hedefine yönelik iç değişimleri hızlandıracak. 
Amerikan sisteminin en önemli temel taşlarından birisi olan Amerikan Kongresi, ABD'nin küresel gücünden istifade etmek isteyen üçüncü ülkelerin, küreselcilerin, iç ve dış çıkar gruplarının, açık gizli paralel yapıların etkisinde ve tasallutunda. ABD 'nin tek küresel süper güç olduğu dönemlerde bu duruma, ABD 'nin derin sistemi ve Beyazsaray iktidarları müsamaha ediyordu. Hatta bu durumu Beyazsaray iktidarları ülkelerle ilişiklerinde ve dış politikada kullanabiliyordu. Netameli konularda ya da yapmak istemediği durumlarda topu "KONGRE"ye atarak, vaziyeti kurtarıyor; ilişkilerinde hep tek belirleyici ve muhataplarını da KONGRE'yi göstererek yalvartıyor, dize getiriyordu.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;