GÜNCEL

Bekir Hazar : 16 milyondan önemli olan ne?

Tarih
31 Ocak 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Bekir Hazar
11 ARALIK 1919'da İngilizler Londra Konferansı'nda, Osmanlı'yı parçalandıktan sonra kimlere ülke kurduracaklarını dayatıyordu. Müttefiklerine ısrarla "Kürdistan'ı da kurmalıyız" diye baskı yapıyor ancak kabul ettiremiyordu.
San Remo'da müttefiklerle bir kez daha toplandılar. İngilizler tekrar Şeyh Mahmud yönetiminde bir "Kürt Aşiretler Federasyonu" kurulmasını istiyordu. Oysa Şeyh Mahmud ve tüm Kürt aşiretleri ısrarla Türklerle birlikte yaşamak istediklerini söylüyordu. O toplantıda diğer müttefikleri ikna için İngiliz aklı yine yumuşak bir plan yaptı. Şimdilik "Kürtlere belli derecede özerklik verilmesi şartıyla Kürdistan'ın Türklere bırakılması" hususunu müttefiklere kabul ettirdi. Buna göre Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde Kürtlere verilecek yerel özerkliğin şartları, antlaşmanın yürürlüğe girmesini izleyen altı ay içinde İstanbul'da toplanacak İngiliz, Fransız ve İtalyan ortak komisyonu tarafından hazırlanacaktı. Bir yıl sonra da Kürtlerin tam bağımsızlık için Milletler Cemiyeti Konseyi'ne müracaat etmesi hedeflenmişti. Ancak o tarihlerde bunu başaramadılar. İngilizlerin bu planı ve hayali hiç bitmedi.
Dominick John Chilcott diye biri var. 2019'da ziyaret ettiği Diyarbakır'da şunları söyledi; "1980'lerde İngiltere Büyükelçiliği'nde genç bir diplomat olarak çalışıyordum. Buraya eşimle birlikte geldik.
Çevreye bakmaya, burayı görmeye geldik.
Hatırlıyorum, buradan bir kilim almıştık.
Eşimle birlikte çok güzel zaman geçirmiştik." Evet tam 30 yıl önce dahi Diyarbakır'a gelmiş adam. O kadar seviyor. Şimdi bizim de Diyarbakır'a sık giden bir ünlümüz var. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu...
Kendisi gibi Diyarbakır sevdalısı Dominick Chilcott ile İngiltere büyükelçisi olduktan sonra karlı bir günde İstanbul Boğazı'nda rakı-balıkta buluştu. İki Diyarbakır sevdalısı kucaklaştılar. O gün İstanbul karlar altında eziliyor, milyonlar rehin kalıyor, binlerce kişi evine yürüyerek 14 saatte gidebiliyordu.
İBB Başkanı tamı tamına 3 saat süren rakı-balık buluşması eleştirilerine "İngiliz elçiyle bir araya gelme, İstanbul'u esir alan kar yağışı kadar önemli" diyordu. Eğer böyle söylüyorsa ben inanırım. Merak ettiğimiz önemli olan ne? 16 milyon kişinin perişan olmasıyla, İngiliz elçiyle rakı-balık yapma, terazinin iki kefesinde eşitse demek ki ortada muazzam, hayati bir konu var demektir. Hatta bana göre bu buluşma sokaklarda mahsur kalanlardan daha da önemlidir. Sen eğer rehin kalmış 16 milyonu kenara bırakıp, İngiliz elçiyle buluşuyorsan, hayati bir şey olmalı! Ekrem Bey politikacı, doğal olarak 16 milyonla İngiliz elçiyi eşit gören açıklama yapacak.
Kibarlık edecek. "Elçi, 16 milyondan daha önemliydi" dese ayıp olur tabii... "Bir Türk dünyaya bedel" diye bilirdik. "Bir İngiliz 16 milyondan önemli" çıktı. Acaba bu buluşmada elçinin eşiyle birlikte 1980'lerde Diyarbakır'da aldığı kilimleri mi konuştular?
Dominick, Rusya'dan S-400 aldığımızda "NATO prensipleri var. Umarız Türkiye gelecekte NATO müttefikleriyle işbirliği yapar, Rusya'yla değil" demişti. Acaba 16 milyon karla boğuşurken S-400'leri mi konuştular. Belediye ile S-400'ün ilgisi var mı acaba? Yoksa Türkiye'deki sahte rakı ölümleri üzerine mi muhabbet ettiler? Yunan basını da Dominick'in Atina'ya gelip gizli bir toplantıda darbe imasında bulunduğunu, "Erdoğan gidiyor" dediğini yazdı. Ekrem Bey de sık Atina'ya gider, oraları sever.
Demeçler verdiği Yunan basınında alkışlı manşetlerle övülür. Acaba rakı-balıkta Atina aşkını mı konuştular. Sirtakinin faziletlerini mi tartıştılar?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;