SİYASET

Akif Beki : Şimdi murdar oldu işte sandık

Tarih
08 Mayıs 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Akif Beki

YSK kararı ve yansımaları, kritik hadiselerin tarihte çoğunlukla iki kere yaşandığını doğruluyor. Görünüşe bakılırsa AK Parti’nin aklını çelen de buydu. 

7 Haziran 2015’te kaybettikleri tek başına iktidar çoğunluğunu, 1 Kasım’da seçimleri tekrarlatarak geri almamışlar mıydı? ‘Neden bir daha olmasın’ umudu taşımasalar, iptal için canla başla bastırmazlardı.

İstanbul seçimlerini yeniletirlerse tarihin tekerrür edeceğine inanmış olmalılar. Yani aynı senaryonun bir kez daha çalışacağına...

Ekonomik kaygılar, yarın endişesi halkın sorunlar sıralamasında terör ve güvenlik korkularının önüne geçmişti bu Mart seçimlerinde. Bitirildi sandığımız terör azarak hayatımıza geri döner, büyükşehirlerde güvenlik sorunları nükseder, can korkusu hayat pahalılığı korkusunun tekrar üstüne çıkarsa seçime etkisi ne olur, sonuçları terse çevirir mi çevirmez mi peki?...

7 Haziran-1 Kasım tecrübesi gösterdi ki tehdit algısı önemli. Seçmen yakın, somut ve inandırıcı bir tehlike sezerek beka derdine düşerse oy verme davranışları etkileniyor. 

Bu durumda iktidarın kıymetini bilmeyen nankör seçmenler pişman olacak, sonuçları görünce ürkecek, yaptıklarını beğenmeyecek, başını duvara vuracak, ‘eyvah kendi elimizle ne felaketler açtık başımıza’ nedametiyle oylarını değiştirecek, hatasını düzeltmek için yana yakıla sandığa koşacak ve kendisine ikinci bir şans sunan iktidara  ebediyen minnettar kalacak. ‘Allah razı olsun, başımızdan eksik etmesin’ diye önüne tekrar sandığı koyanları hep hayırla anacak...

Hesap ve beklenti bu değilse, 2007’de Abdullah Gül’ü seçtirmemek için Meclis’e 367 toplantı yeter sayısını dayatan yargı skandalları gibi zorlamalara niye başvurulsun? 

‘367 garabeti' diye, bir kara leke olarak demokrasi ayıpları tarihimize geçmişti CHP’nin AYM’ye aldırdığı karar. Bugünü hazırlayan da, yargının siyasi çekişmeye alet edildiği o utanç verici zorlamalar olmuştu. Halkta infiale varan tepkiler, AK Parti ve Erdoğan’a destek ve sahiplenme şeklinde kendini göstermişti. 

Cumhurbaşkanını halka seçtirme karşı hamlesiyle başladı, coşa coşa mevcut tek başlı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine kadar getirdi ülkeyi velhasıl o yanlışlar.

Kadere bakın; benzer bir garabete bugün AK Parti iteklemesiyle imza atılıyor. Fakat kendisine karşı denenen zorlama yöntemler ve ön kesme taktikleri gibi bunun da ters tepmeyeceği, hakkı yenerek mağdur edildiği düşünülen siyasi aktörleri büyütmeyeceği ne malum?

Bu riski görerek alıyorsa, 2015’te yenilenen seçim sonuçlarının tekerrür edeceğine, İstanbul seçmeninin 23 Haziran’da pişmanlık oyu kullanacağına dair güçlü hisleri vardır iktidarın. Garanti değilse bile bu hesabın bir sağlaması yapılmıştır.

Peki ama, Marx’ın, ilkinde trajedi olanın ikincisinde ancak komedi ve maskaralık olarak tekrarlanacağı tespiti de hesaba katılmış mıdır?

Sandık kurullarına Cingöz Recai sızsa ancak bu kadar olur. Arsen Lüpen karakterinden uyarlanmış şu yerli kibar hırsız tiplemesinin macerası gibi anlatılıyor baksanıza. 

Sandık kurullarında kimliği hala belirsiz çok gizli bir hırsızlık teşkilatının izleri yakalanmış. Bu çete, geçen Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini çalmaya tenezzül etmemiş. Ondan önce, sistemi değiştiren Anayasa referandumunda da devreye girmemiş. Bekleyip bekleyip yerel seçimlerde harekete geçmiş ama onda da sadece İstanbul’da ve sadece büyükşehir başkanlık pusulalarında organize hile yapmış. Aynı zarftan çıkıp aynı kurullarda sayılan diğer üç oya elini bile sürmemiş filan...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Tespit

    09 Mayıs 2019 10:38
    10 1
    Aynı zarfmış, dört pusulaymış, bilmem ne palavraymış. Sizin, bak dikkat et lafıma, SİZİN hırsızlığı zarfın içinde değil; dışında, birleştirme tutanaklarında yaptığınızı unuttuk mu sandın. Laf cambazlığıyla sulandırma çalışıyorsun. 367 Garabeti ile bu konunun ilişkilendirilmesine de sadece ÇÜŞ denir. Ne yani şimdi bize atılan 367 kazığını hatırlayıp empati yapacağız, sana hak verip, hırsız Mazbataoğlu'nu haklı mı göreceğiz. Böyle mi sanıyorsun, yada umuyorsun. Geç bu fettuşi taktikleri.
  • KULO

    09 Mayıs 2019 10:32
    9 0
    o murdar kokusu kendi ayaklarından geliyordur. hem söylesene sen hangi sandıkta görevliydin? kaç tane oyun gaspedilmesine çanak tuttun. ayrıca ysk cehape'nin ayıbını örttü bu kararla. açıktan oyları çalmışlar, gün gibi deliller ortada. hırsıza hırsız dersek gücenir, bari el sürçmesiyle ceplerine düşürmüşler sonrada orda unutmuşlar diyelim, sonra çaldıklarımızı iade edelime gelmiş olay sonunda....
  • Uyanık vatandas

    09 Mayıs 2019 10:31
    6 0
    Chp ağzıyla konusuyorsunuz. Fark 30 binden 13 bine düştü. Ilcelerde fark en az yüzde 3-5 büyükşehirde binde 20.oyların hepsi sayılsa kapatabilecek bir fark. Siz insanları aptal mi sanıyorsunuz.gecersiz oyların tamam ve sadece. 6 ilçede tamamı sayıldı.kilicdarigluda sizin gibi oyların tammam sayıldı diye laf ebeliği yapıyor. Yuzde 30 bile sayılmadı.
  • Misafir43

    09 Mayıs 2019 07:02
    10 0
    Sizde Davutoğluya ve Güle mundar oldunuz.
  • VATANSEVER

    08 Mayıs 2019 23:19
    9 0
    Ne alaka Akif Efendi sen önce bu sahiilere nasıl sürüklendin ,bu akıl tutulmasına nasıl geldin?Bize onun izahını yap ! 367 kararı alanlarla ,alınmasına çanak tutanların durumu bugün yaşananlara asla benzetilemez. Bugün YSK'nın verdiği kararı iktidarın aldırttığı saçmalamana iyi bak!Buna yaranmaya çalıştığın imamoğlu ve tayfası dışında kimse inanmaz.Boşuna uğraşma...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;