GÜNCEL

Ahmet Hakan : Cemaat yurtlarına dair önyargısız yedi hüküm

Tarih
13 Ocak 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Ahmet Hakan

ENES KARA ADLI BİR TIP ÖĞRENCİSİ, KALDIĞI ÖĞRENCİ YURDUNDA YAŞADIKLARI YÜZÜNDEN CANINA KIYDI. ÜÇ GÜNDÜR BU ÇOK ÜZÜCÜ OLAYI KONUŞUYORUZ. NASIL OLUYOR DA BİR ÖĞRENCİ YURDUNUN KOŞULLARI, BÖYLE BİR TRAJEDİYE YOL AÇABİLİYOR? SERİNKANLI VE ÖNYARGISIZ BİÇİMDE BUNU İRDELEMEK ŞART. BEN BÖYLE BİR İRDELEMEYİ 7 HÜKÜMLE YAPMAYA ÇALIŞTIM.

HÜKÜM BİR

ZORLA, ZORLAYARAK

TARİKAT ve cemaat yurtlarının varoluş amaçları, üniversite öğrencilerine barınma imkânı sağlayıp hayır dua kazanmak olmalı. Ama maalesef durum hiç de böyle değil. Bu tür yurtlar, barınma imkânının karşılığı olarak öğrencilere tarikat ve cemaatin doktrinlerini öğretir. Üstelik zorla ve zorlayarak. FETÖ’den beri bu böyledir.

*

HÜKÜM İKİ

ARZ VE TALEP

BİR öğrenci yurdunda tarikat ve cemaat öğretileri öğretilemez mi? Tabii ki öğretilebilir. Ama bu, bir askeri disiplin içinde zorla ve zorlayarak yapılmaz, yapılamaz. Yurt, eğer talep eden öğrenci varsa bunu arz eder. Budur, bu kadardır. Ancak çok az cemaat ve tarikat yurdu, böyle yapmakta.

*

HÜKÜM ÜÇ

DİNE YABANCILAŞMA

YARIM asırlık deneyimime yaslanarak söylüyorum: Zorla kitap okumak, zorla dini bilgi aşılamak, zorla ders yapmak, zorla risale okutmak, zorla ibadet yaptırmak... Bütün bu zorlamalardan çıkan tek bir sonuç olmuştur: Dine ve dindara yabancılaşma. Bu tür yurtlarda genelde bu oldu, demek ki bu devran böyle devam ediyor.

*

 

HÜKÜM DÖRT

ANLAYIŞSIZLIK

YİNE yarım asırlık deneyimime yaslanarak söylüyorum: Bu tür yurtların çoğunda maalesef anlayış yoktur, merhamet yoktur, pedagoji yoktur, kişisel sorunlarla ilgilenme yoktur. Hazır ele geçirilmiş olan genci, zorla ve zorlayarak yetiştirme kaygısı vardır. Yıl olmuş 2022. Demek ki hiçbir şey değişmemiş.

*

HÜKÜM BEŞ

AİLENİN PAYI

EVLATLARINI bu tür yurtlara yerleştiren aileler, en doğrusunu yapmış olduklarına sonsuz bir güvenle, “Benim oğlum, en doğru insanların elinde” duygusuyla hareket ederler. Oysa evlatları, büyük bir trajedi yaşamaktadır, çıkmazdadır. Aile o sonsuz güven duygusuyla bunun farkına bile varamaz. Yani bu işlerde ailenin payı da çok büyüktür.

*

HÜKÜM ALTI

YENİLENMEME

BU tür yurtlar, 50 yıl önce de böyleydi, 50 yıl sonra da aynı. Yani 50 yılda milim ilerleme sağlayamamışlar. 50 yıldır aynı yöntem, 50 yıldır aynı yaklaşım, 50 yıldır aynı model, 50 yıldır aynı ezber. Sonuç? 50 yıl önce hangi travmalar yaşatılıyorsa... 50 yıl sonra da aynı travmalar yaşatılıyor.

*

HÜKÜM YEDİ

NEŞTER ŞART

BU öğrenci yurtlarına neşter atılmasının vakti geldi de geçiyor. Zorlama var mı diye denetim yapılmalı. Pedagojik formasyon zorunluluk haline getirilmeli. Öğrencilerin ruh sağlığıyla ilgili ilgilenecek birimler oluşturulması şart koşulmalı. Yani öğrenciyi intihara kadar sürükleyen koşullar ortadan kaldırılmalı. Kısacası devlet, harekete geçmeli.

ENES KARA O YURTTA KALMAYA MUHTAÇ MIYDI?

CEMAAT ve tarikat yurtlarıyla ilgili asıl odaklanılması gereken husus şudur:

*

Gelir durumu uygun olmayan ve bu yüzden tarikat ve cemaat yurtlarında kalmaya mecbur kalanların trajedisi.

*

Devlet, işte bu tür trajedilerin sorumlusudur.

*

Fakat Enes Kara olayında böyle bir durumun olmadığını görüyoruz.

*

Enes Kara’nın babası, “Bizim durumumuz iyi. İstediğimiz yurtta kalabilirdi. Biz burayı tercih ettik” diyerek...

Enes Kara’nın trajedisindeki asıl sorumlunun aslında kendisi olduğunu ifşa etmiş oldu.

LEMAN SAM’IN ACİLEN TEDAVİ OLMASI GEREKİR

LEMAN Sam’ın Arap düşmanlığı yeniden hortladı.

Bu kez tüm Araplara hakaret de etti.

Sosyal medya hesabında alenen ve resmen “Soysuz Araplar” dedi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Mehmet Kaya 10 son

    14 Ocak 2022 16:46
    0 0
    Said Nursinin bir sözü ile bitirmek istiyorum: "Ey nefsim! Deme: 'Zaman değişmiş, asır başkalaşmış, herkes dünyaya dalmış, hayata perestiş eder. Derd-i maişetle sarhoştur.' Çünkü ölüm değişmiyor. Firak, bekaya kalbolup başkalaşmıyor. Acz-i beşerî, fakr-ı insanî değişmiyor, ziyadeleşiyor. Beşer yolculuğu kesilmiyor, sürat peyda ediyor." NOT Ali Karahasaonoğlu!nun bugünkü yazısı da aynı minvaldeymş
  • Mehmet Kaya 9

    14 Ocak 2022 16:45
    0 0
    Son bir söz de her fırsatta camaatler vakıflar üzerinden dine saldıran din düşmanı gürüha söylemek istiyorum Özel evde yurtta kalıp içki fuhuş batağından dolayı intihar eden bir sürü genç var. Onlara niye bir şey demiyorsunuz. NOT: Lüfen Admin ya sayaç koyun ya da 500 karakter sınırını kaldırın
  • Mehmet Kaya 8

    14 Ocak 2022 16:44
    0 0
    Netice -benim kanaatim - gencin intiharının en büyük sebebi gelecek endişesi (ki bunu da muhalefet sosyal medya habire nazara çarpa çarpa gençleri ümitsizliğe düşürüp asli vazifelerini düşünmesinin yapmasının önüne geçiyor) ve de inançsız arkadaş çevresi ve bu bozuk ortam. Okulda yukarıda anlatılan bozuk ortamdan çıkıp evdeki nurani ortamla çekişme içinde olması ve inançsızlığı sebebiyle bunu atlatamaması olabilir. Gaybı ancak Allah bilir.
  • Mehmet Kaya 7

    14 Ocak 2022 16:44
    0 0
    Yoksa senin değiğin gibi ayyaşı berduşu da burda kalır. O zaman cemaat yurdu olmaz zaten. Günümüzde imkanlar çok geniş. Şartlar ağır geliyorsa yurda çıkar özel apart, ev de tutabilir arkadaşıyla. Ama okul bittiten sonra daha yumurta bile kıramayan onu geçtik tuvalet temizliğini yapamayan diplomalı cahiller ortaya çıkıyor.
  • Mehmet Kaya 6

    14 Ocak 2022 16:43
    0 0
    Burada intihara sevkeden sebep cemaatin namaz kıldırması kitap okutması yemek yaptırması olduğunu pek zannetmiyorum. Sonuçta biz de öğrencilik yaptık evimizi de temizledik yemeğimizi de yaptık çamaşırımızı yıkadık ütümüzü de yaptık. Bu her yerde olan bir durum. Üstelik insanı hayata hazırlıyor. Namaz kılma meselesi ise Allah'ın emri zaten ibadetler kitap okuma da cemaatin amacı dolayısıyla A. hakan ın belirttiği için sadece kalacak yer değil.
  • Mehmet Kaya 5

    14 Ocak 2022 16:42
    0 0
    Kimse kendi çocuğuna laf kondurmak istemez ama ortam çok bozuk. Dışarıda muhafaza olmak zor. Bu durumda cemaatin ailenin suçu var mıdır? İçere neler olduğunu bilmediğim için bir şey söyleyemem ama Enes müsülman olmadığını intihar videosunda söylemek yerine ailesine söyleyebilip özel eve veya yurda çıksaydı belki bu olay yaşanmayacaktı. Ama bizce meçhul.
  • Mehmet Kaya 4

    14 Ocak 2022 16:42
    0 0
    İmanlı bir ana baba yukarıdaki ortamda mı kalmasını ister yoksa namazını kılıp kendini günahlardan mümkün olduğu kadar uzak yutacağı vatana millete faydalı olacağı bir yerde mi kalsın ister? Fetö yüüznden cemaat düşmanı yapan Müslümanlara sesleniyorum. Bu zaman ahir zaman öyle benim oğlum benim kızım yapmaz deyip kendinizi boş yere teselli etmeyen. Başörtülü olduğu için erkeklerin kucağından inmeyen ahlaksızları görüyoruz üniversite ortamında.
  • Mehmet Kaya 3

    14 Ocak 2022 16:41
    0 0
    Cemaatler 50 yıldır aynı diyorsun Peygamber efendimiz bile çocuğunuz 7 yaşına geldiğinde namaza başlatın başlamazsa hafifçe dövün diyor. Rahmet peygamberi böyle diyorsa çocukları cehennemden uzak tutmak için tedbir alın demek istiyor. Buna binaen Ana baba çocuğunun imanını kurtarmak için tedbir almayacak mı?
  • Mehmet Kaya 2

    14 Ocak 2022 16:40
    0 0
    Üniversite okuyan gençlerin yaşantısına bir bakın bir kısmı kız erkek NİKAHSIZ bir şekilde aynı evde kalıyor giyim kuşam berbat. kız çocuklarını görseniz eskort zanneddirsiniz çoğunu kışın bile mini etekli açık göbekli geziyorlar alkol uyuşturucu fuhuş almış başını gidiyor. kızlarını bile sinkaflı küfürlerle konuşuyor.
  • Mehmet Kaya1

    14 Ocak 2022 16:40
    0 0
    Sen kimsin de hüküm veriyorsun Aydın Doğan a içki dolduran sözde müslüman Bir cemaat yurdu elbette kendi öğretisini öğretecek. Yiyorsa insanları ahlaksızlaştıran ÇYD yurtlarına laf söylesene
  • Omets

    14 Ocak 2022 03:42
    0 0
    Yanlış bir yaklaşım. Okula giden öğrencilerede soralım ,okula zorla mı gidiyorlar, yoksa kendi rızaları ile mi gidiyorlar
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;