SİYASET

Abdurrahman Erzurum : SİLAHLAR NE İSTİYOR

Tarih
05 Ocak 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdurrahman Erzurum

Ortadoğu ısınıyor,

Ortalık barış havarileri ile dolu. Etrafta bu kadar barış elçisi varsa korkacaksın bence. İrili ufaklı, zengin fakir birçok devlet silah alımına hız verdi.

Global Savunma Ticareti Raporu'na göre dünyada savunmaya ayrılan bütçe 2010'da 40 milyar dolarken, bu rakamlar 2014'te 64 milyar dolara ulaşmış. Bu rakamların içinde 57 mm. kalibrenin altındaki silahlar dahil değil. Bildiğim tek silah olan G3’ler herhalde 51 mm. kalibrede. Silah satışında en çok satılan kalem, savaş uçakları ve ekipmanları…

Silah satan ülkelerin en büyük pazarını tahmin etmek zor olmaz herhalde. Tabi ki Ortadoğu..

Adamlar oturup araştırmışlar,  pazar çok büyük. Bizde bu oyunlar, onlarda da bu kafa olduğu müddetçe önümüzdeki 10 yıl içinde 110 milyar dolarlık silah daha satarız diyorlar. Bakalım evdeki hesap çarşıya uyacak mı?

Şimdi burayı bir geçelim, bizi nasıl birbirimize düşürüyorlar, nasıl silah satıyorlar, bunlar artık ilkokul çocuklarının bile malumu.

Bu araştırmaya göre dünyanın en çok silah satan ülkeler hangileridir? Bunun cevabını hemen yazsam çok kolaycılık olur,  isterseniz birkaç soru ile hep birlikte bulalım.

Varan 1: Adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş yani Birleşmiş Milletler’in mutlak veto hakkına sahip beş daimi üyesi hangileridir?

Cevap veriyorum: A.B.D, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık, Çin.

Hani cumhurbaşkanımızın “Dünya 5’ten büyüktür” diye isyan ettiği 5 ülke…

Peki, Ortadoğu’da askeri üsleri bulunan ülkeler hangileridir?

A.B.D, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa

Peki, önce uydurma bir örgüt kurup sonrada tüm dünyayı bu örgütün şerrinden korumak için kurulan koalisyonun en güçlü devletleri kim?

A.B.D, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık

Suriye’de Esed konusunda fikir ayrılığı bulunan ve iki kutubu oluşturan devletler hangileridir?

A.B.D, Fransa, Birleşik Krallık bir tarafta,  Rusya, Çin diğer tarafta..

Bu örnekleri o kadar çoğaltabiliriz ki, saymakla bitmez. Artık söylemeye gerek var mı bilmem ama

Sıralama şöyle: 10. Kanada,  9. İspanya,  8. Çin,  7. İsrail, 6. İtalya,  5. Almanya,  4. Birleşik Krallık, 3. Fransa, 2. Rusya ve her zaman ki gibi 23,7 milyar dolar satışla birinci tabi ki ABD.

İlk 4 aynı ABD, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık. Çin’i Uygurlu kardeşlerimiz biraz yormuşlar galiba beşinciliği Almanya’ya kaptırmış. Olsun daha önümüzde ne savaşlar, ne etnik çatışmalar var ileride yine hak ettiği yere gelirler. Daha Myanmar’ı var, Kore’si var, Arap baharı bitmedi daha.

Peki bu ülkelerden en çok silah alan ülkeler hangileri biliyor musunuz? Yine tersten başlayalım.

10. Pakistan, 9. Türkiye, 8. Endonezya, 7. Güney Kore, 6. Avustralya, 5. Tayvan,  4. Birleşik Arap Emirlikleri, 3. Çin, 2. Hindistanve 6,5 milyar dolarlık harcamayla 1. Suudi Arabistan.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin satın aldığı silahlar için harcadığı para bütün Batı Avrupa ülkelerinin toplam silah harcamasından bile daha yüksek. Suudi Arabistan'da harcanan her 7 doların 1 doları silah alımına gidiyor.

Türkiye'nin 2013'te silah satın alan ülkeler listesinde ilk 10'da değilken 2014'te bu listeye 9. sıradan girmesi de ayrı bir konu ya şimdi girmeyelim…

Peki bu kadar veriden sonra bir soru daha sorayım, silah nedir ve ne işe yarar? Hiç teknik bilgiye girmeden en basit haliyle şöyle tanımlayabiliriz: Karşımızdaki düşmanımızı öldürmek için kullanılan bir araçtır.

Peki bu her zaman böyle mi oluyor, silah hep başkasını hep düşmanı mı vuruyor.

Yılbaşı akşamı bir haber vardı birçoğunuz okumuşsunuzdur.

ABD Kongresi'nde hazırlanan bir raporda, 320 milyon nüfuslu ülkede sivillerin sahip olduğu ateşli silahların sayısının 310 milyon olduğu belirtiliyor.

Özellikle okullardaki silahlı saldırılarla sık sık gündeme gelen ülkede yaklaşık 10 yılda 300 binden fazla kişi silahlı saldırılarda hayatını kaybetti.

Yine Rusyalıların elinde yaklaşık olarak 6 milyon 500 bin adet uzun menzilli ateşli silah var. Söz konusu olan av tüfeklerinden başka ateşli silahların sivil modelleri, yabancı komandoların kullandıkları silahlardır. Ülkede şiddet olayları her geçen gün artıyor.

 

Demek ki kurşun bazen karşıya, karşıdaki düşmana gitmiyormuş. Bu dünya etme bulma dünyasıdır. Siz ne kadar güçlü olursanız olun, tuzaklarınız, planlarınız ne kadar kuvvetli olursa olsun… Ne diyor Sezai Karakoç üstad;

Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır

Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır

Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır

 

Yenilgi yenilgi büyüyen zaferlerde buluşmak ümidiyle..

Ajanshaber.com
5 Ocak 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;