EKONOMİ

Abdurrahman Dilipak : Para dediğiniz ne ki?

Tarih
24 Şubat 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdurrahman Dilipak
 Geçen gün MÜSİAD istişare toplantısında BİTCOİN’i konuştuk.. Para’yı konuştuk. Borsa İstanbul’daki arkadaşlarla başlattığımız altın karşılığı sanal parayı konuştuk.

Bugün size “kara para”, “kayıtdışı para”dan söz etmek istiyorum.

Batılı para babaları para için çalışmazlar. Para onlar için sadece her kapıyı açan bir anahtardır. Para bir şekilde elde edilebilir. Akıllı, dürüst, cesur olmanız gerekmez. Çalarsınız ve o sizin olabilir. Hem de çaldığınızı kimse anlamaz. Mesela Riba da böyle bir şeydir.. Haksız bir şekilde elde edilen servet hırsızlıktır.

Mesela dolar, karşılığı olmayan bir “para”dır. Dolar’ın dörtte üçü tamamen seri numarasından ibaret “kaydi para”dır. Dünyada en fazla sahte dolar basanlar yine doların patronlarıdır.. “Proje dolarları” ile ister FETÖ’yü fonlar, ister PYD’yi, Media’yı, piyasayı.. Operasyon tamamlanınca, kendi ürettiği parayı “sahte” ilan eder, olur biter.

Petrol üreten ülkeler, paralarını yine Amerikan bankalarında, fonlarında tutar. Ya da İngiliz, İsviçre bankalarında. Bu paralar daha sonra bir şekilde alınan mal ve hizmetlere mahsup edilir. Ya da gizli hesaplara aktarılıp, hesap sahipleri icabında ortadan kaldırılır. Kara para diye bu paralara el konulabilir..

Bakın, petrol, pirinç, şeker, altın, elmas gibi mallar, dolarla alınıp satılır.. Siz mal üretirsiniz, o malı almak-satmak için dolar kullanmanız gerekir. Birileri de dolar üretir. Sonunda o doları üretenler bu işin görünmeyen ortağı olurlar. Dolar’ın değeri ile oynayarak, faiz, kur manipülasyonu, borsa, LIBOR operasyonları ile piyasayı da işadamlarını, şirketleri, ülkeleri bir kere daha dolandırırlar..

Bu PARA sistemi, bankacılık sistemi kapitalizmin adeta Truva Atı’dır.

2017’nin ortalarında bir haber vardı. Bu habere göre İngiltere›nin başkenti Londra, dünyanın finans merkezi ama aynı zamanda küresel çapta kara para aklama faaliyetlerinin de merkezi. “Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün tahminlerine göre her yıl yaklaşık 23 ila 57 milyar İngiliz sterlini tutarındaki kara para Londra üzerinden aklanıyor. İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu, yüzlerce milyar sterlinin ülkedeki bankalar ve iştirakleri üzerinden aklandığını değerlendiriyor. İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu özel komisyonun raporunda Londra’daki gayrimenkul sektörünün yılda yaklaşık 100 milyar sterlin seviyesinde kara paranın aklanmasında kullanıldığı belirtiliyor.”

İngiltere’nin LIBOR skandallarının önü arkası kesilmiyor. Öte yandan; Dünya Bankası ve IMF’nin ne haltlar karıştırdığını anlamak için “Küresel Finansal Tetikçilik” kavramının nasıl doğduğuna bakmak gerek.

İtalyan araştırmacı Roberto Saviano’ya göre Londra dünyanın en büyük kara para aklama merkezi. Birileri Yunanistan, Nijerya, İtalya filan diyecektir. Son zamanlarda Türkiye’yi suçlamaya başladılar. Rusya’yı suçluyorlar. Hiçbiri bu konuda İngiltere’nin eline su dökemez. Ve tabii ABD ve İsviçre.. 

Para transferlerine aracılık eden arasında, HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds ve Barclays gibi 17 İngiltere merkezli global banka bulunuyor. İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın 2016 yılında yayımladığı raporda Londra’daki gayrimenkul sektörünün yılda yaklaşık 100 milyar sterlin seviyesinde kara paranın aklanmasında kullanıldığı belirtiliyor. Nakit işlem buna dahil değil. Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) resmi sitesinde özellikle Bangladeş, Kenya, Nijerya, Pakistan ve Zambia’dan yasadışı yollarla çıkarılan paranın İngiltere’deki aracı kurumlar tarafından muhafaza edildiği belirtiliyor. İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu›nun NCA’nın raporuna göre “Uluslararası boyutta kara para aklama faaliyetlerinin hacmine ilişkin eldeki en iyi tahmin, 2009 yılında küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2,7’sine eşit olduğu, yani 1,6 trilyon ABD dolarına eşit olduğu yönünde. NCA yüzlerce milyar İngiliz sterlininin İngiltere’deki bankalar ve iştirakleri üzerinden aklandığını değerlendirmektedir.” 

Şimdi bu para manipülasyonuna bir de Bitcoin eklendi. Bitcoin ve deepweb üzerinden inanılmaz operasyonlar yapılıyor. Bu konuda dikkat çekici bir ayrıntıyı da not etmek gerek. Türkiye’deki Bitcoin fiyatları, Avrupadan %10 daha yüksek.

Artık İngiliz basını da bu konuları açık açık yazmaya başladı. The Guardian yayınlandığı bir makalede, Rusya’dan Londra’ya yoğun şekilde kara para transferlerinin yapıldığını yazmıştı. Bu işler bugüne has değil ama bugünlerde daha çok konuşulur oldu. Moskova ile Londra arasında bu konuda yıllardır derin bir işbirliği var. 

Ayrıca İngiliz Financial Times gazetesi İngiliz Tapu Kayıt Merkezi’ne dayandırdığı bilgilere göre, ülkede yurtdışı bağlantılı şirketler üzerinden “şüpheli” sayılabilecek konut satın alımlarının hacminin ise yaklaşık 122 milyar sterlin değerinde olduğu belirtiliyor.

Para’yı izleyin, bütün pisliklerin kaynağına giden bir kapı bulursunuz. İngiltere sadece LIBOR üzerinden Faiz/Kur manipülasyonu yapmıyor, daha birçok finansal enstrümanla oynuyor. ABD deseniz zaten dolar, başlı başına ekonomi tarihinin en büyük komplosu!.

Dünyada kara para aklamanın en kolay olduğu ülkelerin başında İngiltere ve İsviçre geliyor. Bir yerde kayıtdışı para, kara para varsa, orada uyuşturucu da olur, silah da. Terör ve mafya ilişkileri de olur. BM Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Ofisi’nden Antonio Maria Costa, Avrupalı ve ABD merkezli bankaların nasıl kara para akladığını belgeleri ile ortaya koyan bir çalışma yaptı, ama bu işi yapanlara engel olamadılar. Bu konuda araştırma yapanlara göre, “Meksika eğer uyuşturucu ticaretinin bedeniyse, Londra kafasıdır.” 

Bakın bu iddialar piyasa dedikoduları değil. Mesela Londra Belediye Başkanı Sadık Han göreve gelmeden önce, Londra’nın son yıllarda küresel kara para aklama faaliyetlerinin başkenti durumunda olduğunu söylemişti.

Dünyanın nereye gittiğini izlemek istiyorsanız “para”nın yönünü izleyin. Selâm ve dua ile..

Akit
24 Şubat 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;