DÜNYA

Abdurrahman Dilipak : Fransız seçmen ne dedi?

Tarih
08 Aralık 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdurrahman Dilipak

İlk tur seçim sonuçları, Fransa’nın geleceği için alarm veriyor.. İlk sonuçlara göre radikal sağcı, göçmen ve İslam karşıtı Marine Le Pen’in Ulusal Cephe Partisi % 29,5, Cumhuriyetçi Parti % 27 ve iktidardaki Sosyalist Parti % 23, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller % 6,5, diğerleri % 14.. Le Pen’in partisi 6 bölgede % 43 oya ulaştı ve 1. oldu. Seçmenlerin % 53,6’sı sandığa gitmedi. Şimdi gözler 13 Aralık’ta yapılacak 2. turda. Ve tabi partiler şimdiden 2017 milletvekili seçimlerine hazırlanacaklar. 2. turda sonuç ne olursa olsun, bugün Fransa’da Faşistler 1. parti. Tamam 2. turda varsayalım, Sosyalistler Cumhuriyetçilere destek verdi, oy kullanmayanlar da Cumhuriyetçilere oy verdi.. Bütün bu sonuçlar üç Fransız’dan birinin Faşist partiye destek verdiği gerçeğini değiştirmez. Hem zaten artık kozlar Faşistlerle Sosyalistler arasında paylaşılmayacak, Faşistler ve Cumhuriyetçiler arasında paylaşılacak.. Faşistlerin karşısında Sosyalistler ana muhalefet bile değil artık. Sosyalist Fransa’dan Faşist Fransa’ya..

Evet, Fransa seçimlerinin en çarpıcı sonucu bu. Faşistler kazandı ve Sosyalistler kaybetti. İktidar kaybetti. Bu sadece Fransız gerçeği değil. Bu artık bir Avrupa gerçeği. Evet Kapitalizm, Sol, Sosyal Demokrasi ve Sosyalizm çöküyor, Faşizm yükseliyor.. Paris terör saldırılarından üç hafta sonra yapılan iki turlu eyalet ve bölge seçimlerin ilk sonuçları batıda şok etkisi yaptı. ikinci tur seçimler 13 Aralık Pazar günü yapılacak. 

Resmi açıklamaya göre “66 milyon nüfuslu Fransa’da seçimlerde13 seçim bölgesinde, 42 milyon seçmen 21 bin 500 belediye meclis üyesi aday için oy kullandı. Fransa’nın kuzeydoğusu Alsace, Champagne - Ardenne, Lorraine bölgesinde 3,9 milyon seçmen 169 başkan adayı için sandığa gitti. 2017 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi eyalet seçimleri ülke siyaseti açısından büyük önem taşıyor..

Paris terör saldırılarından üç hafta sonra ülkede seçim heyecanın sonuçları başta Fransa olmakla tüm Avrupa’da merak ediliyordu. Fransa’da 2016 yılından itibaren bölge sayısı 22’den 13’e düşürüldü. Seçimlerde 13 bölge ve deniz ötesi bölgeler içinde Guadeloupe, La Reunion, Guyana, Martinique adalarında Fransızlar sandığa gitti. İktidar bütün imkanlarını seferber etti. Ama sonuç değişmedi. Burada kimsenin görmediği bir başka gerçek daha var, Fransa’da Sosyalizm ile birlikte Laiklik de kaybetti. Bu seçimlerin sonuçlarına göre, Yeşillerin oyu ile Sosyalistlerin oyu ancak Faşistlere denk geliyor. Faşistler bundan sonra daha fazla konuşacak, daha fazla destek görecekler.. Yükselen değer bu.. Avrupalı Faşistler kendi aralarında daha fazla yardımlaşacak.. İslamifobia  ve yabancı düşmanlığı artacak.. Faşist milis grubların sesi daha fazla çıkacak, daha çok eylem yapacaklar. Artık onlar dışlanan bir azınlık değil, çoğunluk.

Fransız derin devleti şimdi ulusal birliği sağlamak için dış tehdit algısını güçlendirecek. Devlet dili daha da milliyetçi bir hal alacaktır. Bu arada içeride yabancı düşmanlığı kadar, İslamifobia, sağ-sol, Laikler ve Kilise arasındaki rekabet artacak.. Fransa vurgusu yanında Hristiyan kimliği vurgusu da güç  kazanacak..

Avrupa’da Faşistler için bu seçim sonuçları moral ve güç kaynağı olacak gibi. Avusturya entegrasyondan sorumlu dışişleri bakanı daha ilk günden, Avusturya’daki İslami kreşlerin kapatılması teklifinde bulundu. Bundan sonra akla ziyan öneriler arkası arkasına gelecek.. Zorunlu doğum kontrolünden derneklerinin kapatılması, işyerlerinin yakın takibe alınması ve kamu ihalelerine girmelerinin önlenmesine kadar..

Tek sorun Faşist partilerin oylarındaki artış değil, başka muhafazakar partiler olmak üzere tüm siyasi partiler içinde faşist eğilimlerin artma riski. Bazıları popülist bir mantıkla, tabanlarını kaybetmeme endişesi ile, bazıları kendi içinde yükselen değer yönünde dönüşümü ile bu eğilim güç kazanacak..

Fransa gibi bir ülkede Faşistler bu kadar güç kazanıyorlarsa, İspanya, İtalya, Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika’da bu durum çok daha hızlı ve kapsamlı bir hal alabilir. Bu hareket hem sivil, hem siyasal alanda kendisini hissettirebilir. Bu durum “yabancı” görülerek dışlanan kesimi de tedirgin edecektir. Bir anda ülke çatışma ortamına sürüklenebilir. Üniversitelerde Sosyalistler ve Faşistler karşı karşıya gelirken, şehir merkezindeki faşistlerin “yabancı”ları aşağılayan ve dışlayan baskılarına, bir de resmi çevrelerin kötü uygulamaları eklenince gettolardan “yabancı”ların öfkeli seslerinin yankısı büyük şehirlerin meydanlarında patlamalara sebep olabilir.

Fransız seçim sonuçları, dünya barışı açısından en az Putin’in meydan okumaları ve gerilim politikası açısından tehlike sinyalleri veriyor.

İster misiniz Amerikan seçimlerini de Cumhuriyetçiler, Neoconlar, Şahinler kazansın. 

Dünya bugün düne göre daha güvensiz. Savaşa daha yakın.

Evet Kapitalizm çöküyor, ama öte yandan da Faşizm yükseliyor..

Şimdi nefesler tutuldu 13 Aralık seçimleri bekleniyor.. 2016’ya korku içinde giriyor insanlar. Ebced hesabı yapanlara göre batı dünyası için miladi 2016 yeni bir “milad” olacak. 2+1+6=9 ediyor. Bu “sıfır” demek. İki “0” 100 yıllık bir dönüşüme işaret ediyor. Batı sıfırı tüketti.

Merhaba yeni yüzyıl. Selam ve dua ile..

YeniAkit
8 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;