SİYASET

Abdulkadir Selvi : Seçmen hangi mesajları verdi

Tarih
25 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

SEÇİM sandığından çok önemli sonuçlar çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha seçimleri kazanırken, yenilmezlik serisini sürdürdü. Erdoğan cephesinde tılsım bozulmadı. AK Parti seçmeninin ”reis”e güçlü bir şekilde destek verirken, aynı ilgiyi partisine göstermediği anlaşılıyor. AK Parti 1 Kasım seçimlerinin altında, 7 Haziran seçimlerinin üstünde bir oy aldı.

Türkiye seçimlere ‘cumhur ittifakı’ ve ‘millet ittifakı’ olarak gitti. Ama seçim sonuçları bunların üzerinde bir de “Erdoğan ittifakı” olduğunu ortaya koydu. Erdoğan’ın, 10 Ağustos 2014 seçimlerinden bir tık yukarıdaki bir destekle yeniden seçilmesi sadece içeriye değil, dışarıya da önemli bir mesaj oldu. Tüm tasfiye planlarına rağmen Türk halkı bir kez daha güçlü bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında yer aldı. AK Parti’den ayrı olarak Erdoğan’ın tek başına bir parti olduğunu ortaya koydu.

24 Haziran seçimleri çok önemli siyasi sonuçlara gebe. Dün geceden itibaren bunun artçı sarsıntılarını görmeye başladık. Seçim sonuçları AK Parti-MHP ittifakının seçimlerden sonra da devam etmesini zorunlu kılarken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim gecesi Erdoğan’ı arayarak ilk tebrik eden lider olması bu uyumun devam edeceğini gösterdi.

Bahçeli seçimlerden sonra merakla beklenen konuşmasında, “Milletimiz hem kilit parti hem denge-denetleme görevi vermiştir” dedi. Bu “denge-denetleme” sözünün altını çizmek lazım.

MHP TERS KÖŞE YAPTI

Üzerinde yapılan tüm olumsuz değerlendirmelere rağmen, MHP bir kez daha anketleri ters köşeye yatırdı. MHP bitti, tükendi diyenler bir kez daha yanıldı. Ülkücü seçmen nezdinde MHP’nin marka değerinin hâlâ önemli olduğu ortaya çıktı. Üç hilal marka değerini korudu, MHP yeni dönemde de kilit parti olma özelliğini sürdürdü.

İNCE CHP’Yİ KAZANDI

Bu seçimlerin en büyük kaybedeni de sosyal medya oldu. Sosyal medyaya kalsa Erdoğan hezimeti yaşardı. Tam aksi oldu. Muharrem İnce coşkulu bir seçim kampanyası yürüttü. Yüzde 30’u aşarak çok önemli bir başarı elde etti. CHP’nin oyları gerilirken İnce’nin oyu yükseldi. Muharrem İnce Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetti ama CHP’yi kazandı. Çünkü İnce ile CHP arasındaki makas iyice açılmış durumda. Bunun elbette ki bir siyasi sonucu olacak.

AKŞENER’DE HAYAL KIRIKLIĞI

Bu seçimlerin en büyük kaybedeni ise Meral Akşener oldu. Çok büyük beklentiler vardı. İlk hayal kırıklığını partisini kurduğu zaman yaşattı. MHP’den ayrılanların kurduğu parti olma görüntüsü verdi. Oysa iyi bir rüzgâr yakalamıştı. Ama hayal kırıklığına neden oldu. Selahattin Demirtaş’ın dahi gerisinde kaldı. Meral Akşener’in rüzgârını kesen faktörlerden biri Muharrem İnce’nin performansıydı. Akşener, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül’ün önünü kesti, Muharrem İnce de Akşener’in rüzgârını kesti. Seçim sonuçlarının CHP’de ve İYİ Parti’de siyasi sonuçları olacak.

HDP’YE YENİ KREDİ AÇILDI

HDP’nin barajı aşması için CHP seçmeninin yaptığı aile içi paylaşımın sonuçlara yansıdığını görüyoruz. “Bir oy İnce’ye bir oy HDP’ye” formülü tuttu, HDP barajı aşarken, CHP’nin oyları düştü. 7 Haziran’da Türkiyelileşme adına verilen güçlü desteğin kıymetini bilemeyen, PKK’nın yeniden terör sürecini başlatması ve hendek olayları karşısında başarısız bir sınav veren HDP’ye, “Meclis’te temsil” adına yeni bir kredi açıldı. Bakalım bu kez de HDP iradesini götürüp Kandil’e teslim edecek mi?

Seçimlerde sempatik bir kampanya yürüten Saadet Partisi ise sandıkta beklediğini bulamadı. ‘Milli görüşçü’ taban, CHP’nin yanındaki Saadet Partisi’ni değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tercih etti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;