SİYASET

Abdulkadir Selvi : Kılıçdaroğlu İHA’lar, SİHA’lar konusunda kime söz verdi

Tarih
20 Nisan 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Seçim günü yaklaştıkça Kılıçdaroğlu dilinin altındaki baklayı çıkarmaya başladı.

İHA’ları, SİHA’ları hedef aldı.

Seçime giderken muhalefet liderinin Kandil’i, PKK’yı hedef alması beklenirdi. Kılıçdaroğlu’nun kendisi lehine kampanya yürüten Cemil Bayık’a, Duran Kalkan’a, Bese Hozat’a, Murat Karayılan’a, “Siz teröristsiniz, siz terör örgütü liderisiniz, sizin elinizde şehitlerimizin kanı var. Ben demokratik bir mücadele veriyorum. Benim mücadelemi kirletmeyin, benim terör örgütünün desteğine ihtiyacım yok” demesi beklenirdi.

KANDİL’İ DEĞİL, BAYRAKTAR’I

Kılıçdaroğlu, Kandil’i değil; İHA’ları, SİHA’ları hedef aldı.

“Dünyanın bütün rejimlerinde savunma sanayisi mutlaka devletle beraber yürümek zorundadır. Eğer siz sadece özel sektöre verirseniz, diyelim ki arkadaşımız İHA’yı yapıyor, bu da Türkiye için büyük bir risk. Neden? Yarın fabrikayı kalktı, Amerikalılara ya da Katarlılara sattı. Olmaz” dedi.

SAVUNMA ŞİRKETİ

Kemal Bey güya devletten geliyor. Ama belli ki devleti bilmiyor.

Savunma sanayisiyle ilgili şirket kurduğunuzda faaliyete geçebilmesi için Sanayi Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı heyetleri şirket merkezinde inceleme yapıyor. İthalat ve ihracat işlemi yapabilmek için Milli Savunma Bakanlığı’nın onayı ile Savunma Sanayii Milli Güvenlik makamı tarafından gizlilik dereceli “Kişi Güvenlik Belgesi” alınması zorunlu. Ama o yetmiyor. Bir de “Tesis Güvenlik belgesi” ve “NATO Tesis Güvenlik belgesi” alınması gerekiyor.

YABANCILARLA İLGİLİ DÜZENLEME

Daha önce yabancıların Türkiye’de savunma sanayisi şirketlerini almasına ya da ortak olmasına izin verilmiyormuş. Bizim şirketlerimizin yurtdışındaki ortaklıkları nedeniyle bu konuda düzenleme yapılmış ama yabancı bir ortak aldığınızda da o kişi ya da kişilerin “Kişi Güvenlik Belgesi” alması gerekiyor. Yabancı ortağın ülkesinden “Kişi Güvenlik Belgesi” isteniyor.

Ama yetmez. Milli güvenliği ilgilendirdiği için ürettiğiniz silahlarla ilgili olarak denetlenirsiniz, yurtdışına ihracat yapacağınız zaman Milli Savunma Bakanlığı’ndan onay almak zorundasınız.

Bu işin resmi yönü.

Ayrıca Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, “Firmamızı kimseye satmayız” diyerek o kapıyı kapattı.

Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar Kılıçdaroğlu'na sert tepki: İftira atıyorlar - Bengü TürkİHRACATIMIZ ARTIYOR

Dünyanın gündeminde Türkiye var. İHA’ları, SİHA’ları, Milli Muharip Uçak’ı, İnsansız Savaş Uçağı, Kızılelma’sı, dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu’su, ATAK helikopteri, Atmaca ve Tayfun füzeleri ile savunma sanayisinde dünyanın ilgisini çekmiş durumda.

Savunma sanayisinde yerlilik oranı yüzde 80’e, ihracatımız 4.3 milyar dolara ulaştı. Bu yılki hedef 6 milyar dolar.

Dostlarımıza güven, düşmanlarımıza korku salıyoruz.

KILIÇDAROĞLU NEDEN RAHATSIZ

Kılıçdaroğlu bundan niye rahatsız oluyor?

Hatırlarsanız daha önce Ali Babacan, “İHA’lara, SİHA’lara dokunacağız” demişti. O zaman: “Bayraktar’dan PKK rahatsız. Çünkü terör örgütüne nefes aldırmıyorlar. Bayraktar’dan Karabağ savaşındaki rolü nedeniyle Ermenistan rahatsız.

Libya’daki katkısı nedeniyle Hafter rahatsız. Bir de 15 Temmuz darbe girişiminin mimarlarından Rubin rahatsız.

Onları anladım da Ali Babacan neden rahatsız oluyor?” diye sormuştum.

RUBİN HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Burada, Türkiye’de darbe kışkırtıcılığı yapan Michael Rubin’in ne işi var, diyeceksiniz.

Ali Babacan ve Kemal Kılıçdaroğlu’ndan önce Rubin, Amerikan Kongresi’ne Türk İHA ve SİHA’larını hedef göstermişti.

SÖZ MÜ VERDİ

Şimdi sıra Kılıçdaroğlu’na geldi. Kılıçdaroğlu bunu sırf muhalefet olsun diye mi söylüyor?

Hayır.

Irak ve Suriye tezkeresine ret oyu kullanıp bir daha bu tezkerelerin uzatılmayacağı sözünü veren Kılıçdaroğlu, PKK’ya ve ABD’li silah şirketlerine söz mü verdi? Çünkü İHA’lardan ve SİHA’lardan sadece PKK ve ABD rahatsız.

PROVOKASYON MU YAPACAKLAR

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’na isabet eden kurşunlarla ilgili olarak Meral Akşener Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef göstermişti. Sonunda iş, yan taraftaki bir inşaatta hırsız-bekçi kovalaması çıktı.

CHP İstanbul İl Merkezi’nin önünde silahla ateş açıldı. Failler yakalandı, biri tutuklandı. Failler TikTok çekmek için havaya ateş açtıklarını, orada CHP İl Başkanlığı’nın bulunduğundan bile haberlerinin olmadığını söylediler.

İYİ Parti ve CHP İl Başkanlıklarıyla ilgili olaylar aydınlatıldı. Ciddi bir provokasyon engellenmiş oldu.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;