SİYASET

Abdulkadir Selvi : Cumhurbaşkanlığı hesabı karıştı

Tarih
10 Aralık 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Kılıçdaroğlu’nun bütçe görüşmeleri sırasında AK Parti milletvekillerinin laf atması üzerine, “Benim aday olup olamayacağımı size kim söyledi?” şeklinde verdiği yanıt, Cumhurbaşkanlığı hesaplarını karıştırdı.

Şimdiye kadar Kılıçdaroğlu’nun aday olmayacağı, ortak adayı zorlayacağı üzerine hesaplar yapılıyordu. CHP Lideri, ilk kez Cumhurbaşkanı adaylığına yeşil ışık yakan bir açıklama yaptı. 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde de Kılıçdaroğlu’na Cumhurbaşkanı adaylığını sorduğum zaman reddetmiyordu. Ama “Ben adayım” da demiyordu. O nedenle Kılıçdaroğlu acaba aday olacak mı tarzında soru işaretleri barındıran kulis yazıları yazdım. Meğerse o sırada KılıçdaroğluAbdullah Gül’le görüşüyormuş. KılıçdaroğluGül’ü ortak aday yapmak için HDP ve Saadet Partisi’nin de desteğini sağladı. Hatta Meral Akşener’le görüşmesinde, “Abdullah Gül’ün adaylığını HDP de destekleyecek” diye açık çek vermişti. Ancak Akşener’in adaylığı Gül planını suya düşürdü.

Kılıçdaroğlu apartman görevlileriyle buluştu: Birilerinin neden 4 maaş aldığını sorunKILIÇDAROĞLU İTTİFAKI İŞARET EDİYOR

Kılıçdaroğlu ilk kez Cumhurbaşkanı adayı olacağı yönünde bir söz sarf etti ancak hemen ardından millet ittifakını işaret eden açıklamalar yaptı. “Cumhurbaşkanlığı adaylığı tek başıma karar vereceğim konu değil, bir millet ittifakı var. Aday olup olmamaya birlikte karar veririz. İttifak ortaklarıyla konuşmadan adaylığımı açıklamam diğer partilere saygısızlık olur. Şu aşamada adaylık konusu gündemde değil. AKP sıralarından sordular, ben de onu söyledim. Aday olup olmayacağıma partimiz, vekillerimiz ve millet ittifakı karar verir. Çünkü birlikte hareket ediyoruz” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYI ABDULLAH GÜL

Kemal Kılıçdaroğlu Abdullah Gül'le görüştü - Son Dakika HaberKılıçdaroğlu’nu telaşla bu açıklamayı yapmaya iten neden, millet ittifakının çatlaması kaygısıydı. Vazonun çatlamasından endişe etti. Ben aynı noktadayım. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmak yerine, millet ittifakı olarak ortak aday çıkarma çabasını sürdüreceğini düşünüyorum. Zaten iki gündür yaptığı açıklamalar da onu gösteriyor. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı hâlâ Abdullah Gül. CHP Lideri, Erdoğan’ı Gül’le tasfiye etme planından vazgeçmiş değil. Eğer o döneme kadar Ali Babacan daha iyi bir performans gösterirse, Gül yerine Babacan tercih nedeni olabilir. Ama henüz A planı Abdullah Gül’ün ortak adaylığı.

ÖDÜNÇ OY STRATEJİSİ

Demirtaş'tan Akşener'e kahvaltı cevabı - Tele1Zaten Selahattin Demirtaş’ın aday olmayabileceği yönünde mesajlar vermesi, “kahvaltı” mizanseni üzerinden Demirtaş ile Akşener’i yakınlaştırma çabalarının tek bir hedefi var: Abdullah Gül’ü ortak Cumhurbaşkanı adayı yapmak. Strateji de hazır. Parlamenter sisteme dönmek için bir defalığına oy istemek. Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nda geçiş sürecini hazırlamayı vaat etmek. 1991 seçimlerinde Demirel’in “ödünç oy” istemesi gibi.

ÜÇ ADAY DAHA VAR

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a yetki darbesi - Son dakika haberleriAbdullah Gül konusunda Kılıçdaroğlu’nun elinin o denli güçlü olmadığı da bir gerçek. Çünkü CHP tabanı Gül’ü istemiyor. CHP’de Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimleri ön planda.

Ama İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener faktörünü de unutmamak gerekiyor. Nasıl unutulsun Akşener? 2018 seçimlerinde Abdullah Gül formülünü devre dışı bırakmıştı.

Bahçeli ve Erdoğan’ın “Evine dön” çağrılarına rağmen millet ittifakında kalmayı sürdüren Akşener’in Cumhurbaşkanlığı planı olduğu anlaşılıyor.

 Başarabilirse, millet ittifakının ortak adayı olmak, olmazsa Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş’ın adaylığını desteklemek.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Son Dakika | Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Başakşehir'e destek mesajı - Futbol - Spor Haberleri - MilliyetCumhurbaşkanı Erdoğan’a Kılıçdaroğlu’nun adaylığının sorulması üzerine, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir adım atacağı konusunda bu bizim derdimiz değil, kendi derdidir. Aday olacaksa partisi için de ülkemiz için de isabetli olur” yanıtı verdi.

Erdoğan’a 2023’te kimle yarışmak istersiniz diye sorulsa, her halde ilk şık olarak Kılıçdaroğlu’nu tercih eder.

AK PARTİ’DE KONUŞULMUŞ MU?

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının sıcaklığını koruduğu sırada AK Parti’nin MYK ve MKYK toplantıları ortak olarak yapıldı. Perde arkasına baktım. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konuşulmamış. Sadece AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, açıklaması sırasında bu konunun kendisine sorulduğunu belirtip verdiği yanıtı aktarmakla yetiniyor

YAZAR NAZLI ERAY’A CİNSEL TACİZ

Nazlı Eray'la yıllar - Kitap Sanat HaberleriCHP, unutulsun istiyor ama cinsel taciz iddiaları unutulacak cinsten değil. AK Parti MKYK üyesi Orhan Miroğlu, CHP’de PM üyeliği yapan ve milletvekili adayı olan Nazlı Eray’ın ‘Sis Kelebekleri’ romanında o zaman CHP Genel Merkezi’nde maruz kaldığı bir cinsel taciz olayını hatırlatan tweet’ler atmıştı.

AK Parti MKYK’da Orhan Miroğlu’na bu tweet’leri soruluyor. Miroğlu da romanını okuduktan sonra yazar Nazlı Eray’ı aradığını, bunun bir kurgu olup olmadığını sorduğunu söylüyor. Nazlı Eray’ın kendisine, “Ne kurgusu, gerçek” dediğini ve taciz olayını anlattığını ifade ediyor. Zaten Sabah gazetesi yazarı Şebnem Bursalı da bu konuyu gündeme taşıdı. Miroğlu’nun açıklamaları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan“CHP’deki cinsel taciz iddialarını gündemde tutmak lazım” diye talimat veriyor.

PKK’NIN EVİNİ YAKTIĞI ANNE

Diyarbakır anneleri' evde de oturma eyleminde de evlatlarının yolunu gözlüyorHDP Diyarbakır İl Binası’nın önünde evlat nöbeti tutan Ayşegül Biçer’in evi PKK tarafından kundaklanmıştı. Üzücü olay, AK Parti MKYK toplantısında Orhan Miroğlu tarafından gündeme getiriliyor. Annelerin PKK’ya karşı başlattığı eyleme büyük destek veren Erdoğan, Ayşe Biçer’in evinin yakılması olayına yakın ilgi gösteriyor. Ayrıntılı bilgi alan Erdoğan, evi kundaklanan anneye sahip çıkılması için talimat veriyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Namyelüs

    10 Aralık 2020 17:27
    0 0
    Muhalafetin adayı Biden tarafından belirlenecektir.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;