SİYASET

Abdulkadir Selvi : Anketten ilginç sonuçlar çıkıyor

Tarih
03 Ocak 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

ELİMDE sıcağı sıcağına bir araştırma var. Sıcağı sıcağına dememin nedeni, Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar Araştırma Şirketi, 27 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında 2001 kişi üzerinde yaptığı araştırmada EYT’yi de sormuş. Bu konuda ilk veri olması açısından önemli. Bir diğer özelliği ise 2022 yılının son anketi olması.

Bakalım siyasi yasak kararı Ekrem İmamoğlu’nun oylarını artırmış mı? Kılıçdaroğlu’nun ‘Rifkin’li gösterisi ne getirmiş, Erdoğan’ın ve AK Parti’nin oy oranı ne olmuş?

EYT ETKİSİ

EYT’yle ilgili sıcağı sıcağına ilk ölçüm olması açısından öncelikle EYT’yle ilgili veriyi paylaşmak istiyorum. “EYT kapsamında emekli olacak mısınız?” sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 27 olurken hayır diyenler yüzde 73 çıkmış.

“Çevrenizde EYT’den yararlanacak kişiler var mı?” sorusuna evet diyenlerin oranı ise yüzde 55.4 olurken hayır diyenler yüzde 44.6’da kalmış. Bu da EYT’nin küçük bir kesimi değil, büyük bir tabanı ilgilendirdiğini gösteriyor.

ERDOĞAN YÜZDE 42’Yİ AŞTI

6’lı Masa cumhurbaşkanı adayı belirlemek için tartışmaya devam etsin, Cumhurbaşkanı Erdoğan arayı açıyor. Erdoğan, 2022 yılını yüzde 42’nin üstünde bitirmeyi başardı.

Optimar’ın “Bugün bir cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu hangi isme verirsiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 42.1’i Erdoğan yanıtını vermiş. İlk kez ikinci sıraya yükselen Kılıçdaroğlu’na destek ise yüzde 10.5 çıkıyor.

MUHALEFETİN TOPLAMI

Kılıçdaroğlu’nu yüzde 8.4’le Mansur Yavaş takip ederken, Selahattin Demirtaş yüzde 5.1’le dördüncü sırada yer alıyor. Siyasi yasak kararına ve Saraçhane mitingine rağmen Ekrem İmamoğlu’na destek yüzde 4.8’de kalıyor. Meral Akşener ise yüzde 4.6’yla altıncı sırada yer alıyor.

Erdoğan’a desteğin yüzde 42’yi aştığı bir ortamda muhalefetin 5 adayının toplamı ise yüzde 33.4’te kalıyor. Erdoğan, muhalefetin 5 adayının toplamına 8.7 puan fark atıyor.

Haziran ayından bu yana asgari ücrette ikinci artış, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam, tarım ürünlerinin taban fiyatlarının yüksek tutulması, Rusya-Ukrayna savaşındaki küresel liderliği, ekonomik sıkıntılara rağmen Erdoğan’ı tekrar bir üst lige taşımış.

SARAÇHANE TERS TEPMİŞ

Siyasi yasak kararını Saraçhane şovuna dönüştüren Ekrem İmamoğlu ve Meral Akşener’e destek ise ilginç bir şekilde aralık ayında gerilemiş. Toplum İmamoğlu ve Akşener’in mağduriyet oluşturma çabasını satın almamış. Tam aksine, Saraçhane hamlesi İmamoğlu ve Akşener’e desteğin gerilemesine neden olmuş.Ekrem İmamoğlu’na destek kasım ayında yüzde 9’ken, aralık ayında yüzde 4.8’e gerilemiş. İmamoğlu bu sonuçla kasım ayında dördüncü sıradan aralık ayında bir basamak geriye düşmüş. Akşener’e destek ise kasım ayında yüzde 6’yken aralık ayında 5.6 olmuş. Akşener’in sıralamadaki yeri değişmemiş.

LÜTFÜ SAVAŞ DA DENKLEME GİRMİŞ

Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı minderin dışına itmek için uğraşıyor ama bir rakibi daha çıktı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da denkleme girmiş. Sıralama şöyle devam ediyor.

Abdullah Gül yüzde 3.5

Devlet Bahçeli yüzde 3.1

Binali Yıldırım yüzde 2.4

Muharrem İnce yüzde 2.2

Fatih Erbakan yüzde 2.2

Lütfü Savaş yüzde 1.2

BABACAN VE DAVUTOĞLU’NA ŞOK

İlginç olanı başbakanlık ve başbakan yardımcılığı gibi görevlerde bulunan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’yla ilgili veriler. Ahmet Davutoğlu’na destek yüzde 1 çıkarken Ali Babacan da aynı oranla onu takip ediyor. Muhafazakâr seçmen Davutoğlu ve Babacan’ın eski partilerine karşı yürüttükleri muhalefet şeklini desteklemiyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;