SİYASET

Abdulkadir Selvi : Anketlerden ilginç sonuçlar çıkıyor

Tarih
30 Eylül 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Gündemimizde Azerbaycan-Ermenistan savaşı, koronavirüste ikinci dalga ve ekonomideki gelişmeler var. Ama sizi bunlardan biraz sıyırıp anketlerin dünyasına götürmek istiyorum. Başkanlığını Dr. Hilmi Daşdemir’in yaptığı Optimar’ın eylül ayı araştırmasından ilginç sonuçlar çıkıyor.

KORONAVİRÜS MÜ EKONOMİ Mİ?

Ağır Ekonomi (62): Koronavirüs salgını sonrası ekonomi - Ne zaman normale dönülür, yeni normal ne olur? - MedyascopeNisan ve mayıs aylarında gündemin ilk sırasında yer alan koronavirüs, yaz aylarıyla birlikte kısmen gerilemişti. Ancak ikinci dalgayla birlikte yaşanan artışlar koronavirüsü ilk sıraya taşıdı. Ankete katılanların yüzde 33.9’u koronavirüs derken, ekonomi 33.3’le ikinci sırada yer aldı. Oysa ağustos anketinde ekonomi birinci sırada, koronavirüs ise ikinci sırada yer alıyordu. Söz konusu sağlık olunca ekonomi ikinci sıraya düştü. Ama doların yeniden yükselişe geçtiği ağustos ayında ekonomi 41’le birinci sırada yer alıyordu.

CUMHUR İTTİFAKININ OY ORANI NE?

51 ilde Cumhur İttifakı - Son Dakika HaberlerAnketlerde partilerin oy oranı veriliyor ama değerlendirmeler ‘cumhur ittifakı’ ve ‘millet ittifakı’ olarak yapılıyor. Optimar’ın anketine göre kararsızlar dağıtıldığında AK Parti’nin oy oranı yüzde 41.4 olarak yer alıyor. MHP ise 9.5’e ulaşıyor. AK Parti ve MHP’nin oyları toplandığında ise 50.9’a ulaşıyor. Bu verilere göre ‘cumhur ittifakı’ yüzde 50’nin üzerine çıkıyor.

CHP’NİN OYLARI NE DURUMDA?

CHP’nin oylarını hem parti olarak verip hem de ‘millet ittifakı’ olarak değerlendireceğim. CHP’nin oyları bir süredir yüzde 25’in altında. Başarılı bir kurultay yapmasına rağmen CHP’de kısmı bir gerileme gözleniyor. Optimar’ın araştırmasında CHP’nin oyları yüzde 23.8 olarak yer alıyor.

PEKİ İYİ PARTİ?

Son Dakika! Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu'ndan İstanbul seçim sonuçlarına ortak çağrı | Gündem HaberleriİYİ Parti, eylül ayı araştırmasında 9.3 olarak yer alıyor. Parti ağustos araştırmasında ise 9.8 olarak çıkıyordu. Meral Akşener, ağustos ve eylül aylarında iyi bir çıkış yakalamıştı ama kurultayın ardından yaşanan iç tartışmalar partiyi etkilemiş gözüküyor.

MİLLET İTTİFAKININ OY ORANI

Cumhur ittifakının oy oranı 50.9 olduğuna göre millet ittifakının oy oranı da yüzde 49.1 olmuştur deme kolaycılığına kaçmayacağım. Çünkü yüzde 1’in dahi önemli olduğu yeni sistemde hesaplama yaparken DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oy oranlarını da dikkate almak gerekiyor.

DEVA Partisi’nin 1.5, Gelecek Partisi’nin ise yüzde 1 olarak gözüktüğü araştırmada CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve görünmez ama güçlü ortak HDP’nin oy oranları toplandığında ‘millet ittifakı’nın oy oranı yüzde 44.7’ye ulaşıyor.

Muhalefetin ilk turda Erdoğan’ı yenilgiye uğratabilmesi için daha çok çalışması gerekiyor.

EKREM İMAMOĞLU’NUN DURUMU

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş: Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs rakamları gerçek değil - İstanbulYerel seçimlerden sonra büyük bir çıkış yaparak anketlerde ilk sıralara tırmanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bir süredir inişte. En beğendiğiniz siyasetçi anketinde ağustos ayında yüzde 12’yle ikinci sırada yer alan Ekrem İmamoğlu, ikinci sıradaki yerini koruyor ama bir ay önceye göre gerileme içinde. Ekrem İmamoğlu, eylül ayında 9.8’e gerilemiş durumda.

MANSUR YAVAŞ TAKİPTE

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2020 yılı Ocak ayından itibaren anketlerde yer almaya başladı. Ekrem İmamoğlu gerilerken Mansur Yavaş tırmanışı sürdürdü. Ağustos ayında 8.6’yla üçüncü sırada yer alan Yavaş, eylül ayında ise Ekrem İmamoğlu ile aynı oran olan 9.8’i yakalayarak üçüncü sıraya yerleşti. Koronavirüsle mücadele sürecindeki performansı ve polemikten uzak duran hizmet odaklı çalışmaları ile göz dolduran Yavaş’ın nefesi İmamoğlu’nun ensesinde diyebiliriz.

yazının devamı


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;