GÜNCEL

Abdulkadir Selvi : Akbelen eylemcileri PKK istismarına tepki göstermeli

Tarih
11 Ağustos 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdulkadir Selvi

Terör ve şiddete bulaşmadığı sürece demokratik eylem haktır.

Marjinal grupların sızmasına rağmen Akbelen’deki eyleme de o gözle baktım. Ta ki PKK liderlerinden Duran Kalkan, Akbelen’i selamlayana kadar. PKK, Akbelen’den bir Gezi eylemi çıkarma hedefini ortaya koyana dek.

Akbelen'e ve Yaşam Savunucularına Dokunma! - TİHV - Türkiye İnsan Hakları VakfıGezi 28 Mayıs’ta başlamıştı. 3 Haziran’a kadar bir çevre eylemi havasındaydı. FETÖ’cü teröristlerin çadırları yakma provokasyonu, marjinal grupların Gezi’nin kontrolünü ellerine geçirmeleri, terör örgütlerinin geziyi kullanma çabalarıyla birlikte, Gezi çevre eylemi olmaktan çıkıp bir kalkışma girişimine dönüştü.

AKBELEN TEPKİ GÖSTERMELİ

Duran Kalkan, PKK lekesini Akbelen’e sürmeye çalışıyor. Akbelen eylemcileri eğer gerçekten ağaçların kesilmesine karşıysa PKK’ya karşı çıkmaları gerekiyor. Ormanları yakan terör örgütü PKK’ya tepki göstermeleri gerekiyor. Duran Kalkan’a, “Sen eli kanlı bir teröristsin. Biz PKK’ya da, PKK terörüne de karşıyız. Bizim eylemimizi kirletmene izin vermeyiz” demelerini bekliyorum. Ama PKK’ya ses çıkarmazlarsa, eylemlerinin üzerine PKK gölgesinin düşmesine engel olamazlar.

GEZİ NEYİ DEĞİŞTİRDİ

PKK elebaşı Duran Kalkan, Akbelen'e destek açıklaması yaptıDuran Kalkan Gezi’yi kutsamaya çalışıyor ama Gezi Türkiye’ye pahalıya mal oldu. Gezi olayları 28 Mayıs 2013’te başladı. Niye mayıs ayı? Çünkü mayıs ayında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, Akkuyu Nükleer santralının temeli atılmıştı. Türkiye’ye nazar boncuğu takılması gereken bir aydı mayıs ayı.

Peki Gezi olayları başladığında ekonomik göstergelerimiz ne durumdaydı? Metin Toker, Demokrat Parti’nin ilk dönemini anlattığı kitabına, “DP’nin altın yılları” ismini vermişti. 2013 de Türkiye’nin altın yıllarıydı.

DEMİREL TAKE-OFF NOKTASI

Demirel, 12 Mart’a giden yılları anlatırken, “1965’te AP tek başına iktidar olmuştu. Yüzde 5 enflasyon, yüzde 7 büyüme vardı. Uçak pistten tekeri kesip, burnunu havaya kaldıracaktı. Türkiye makus talihini yenecekti. Türkiye tam Take-Off noktasına gelince 12 Mart müdahalesi ile bunun önünü kestiler. Ne zaman Türkiye Take-Off noktasına gelir, müdahale ederler” demişti.

Gezi olayları da tam Türkiye’nin Take Off noktasına geldiği bir anda patlak verdi.

2001- 2013 ARASI GÖSTERGELER

Ekonomik Göstergelerde Bozulma Gezi İle Başladı - Memurlar.NetTüm göstergeler iyiydi. Enflasyon tek haneye inmişti. Türkiye uzun süreli bir istikrarı yakalamıştı.

2001 yılında GSMH 197 milyar dolar, kişi başına milli gelir 3 bin 83 dolardı. Yıllık enflasyon yüzde 68.5, faiz oranı ise yüzde 70’ti. Dolar kuru 1.58 TL’ydi. 2001-2013 arasında Türkiye 5 kat büyüdü. 2013 yılında GSMH 951 milyar dolar, kişi başına milli gelir 12 bin 480 dolar, yıllık enflasyon 7.4, faiz oranı yüzde 4.75, dolar 1.70 seviyesindeydi. Bugün hâlâ o rakamları yakalayamıyoruz.

Gezi’nin Türkiye’ye faturası 200 milyar dolar oldu deniliyor. Ama bence Gezi bir kırılma oldu. Gezi’yle girdiğimiz karanlık tünelden 17-25 Aralık ve sonunda 15 Temmuz darbe girişimi ile çıktık.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;