ABD Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, söz konusu videoyu gördüklerini belirterek, "Bu videoyu Türkiye'ye saldırı çağrıyı yaptığı için şiddetli bir şekilde kınıyoruz" dedi. Kirby Türkiye ve YPG'nin ortak düşman olan DAEŞ'e odaklanması gerektiğini söyledi.
Yüzü poşulu bir Avrupalının İngilizce okuduğu bildiride Türkiye Kürtlerin çoğunlukta olduğu illerde işgalci olmakla suçlanıyor ve dünya çapındaki solcu savaşçılardan Türkiye'ye giderek Türk güvenlik güçlerine karşı direnmesi isteniyordu.
Videonun yayınlanmasının ardından özellikle Washington'daki Cumhriyetçi çevreler YPG'ye ve ABD Başkanı Barack Obama yönetimine tepki gösterdi. Muhafazakarlara yakın Hudston Enstitüsü'nden kıdemli uzman Mike Doran, Twitter üzerinden Obama yönetimiyle dalga geçen ironik bir mesaj atarak, "YPG'yi hem silahlandırıyor, hem de destekliyoruz. Onlar da NATO müttefiki olan Türkiye'ye saldırı çağrısı yapıyor. Akıllı kuvvetiz" dedi.
ABD yönetimi video nedeniyle YPG'yi kınarken bir yandan da örgüte yakın bir itimat gösteriyor. Kirby, DAEŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün iki gün boyunca Kobani'de olduğunu ve burada Suriyeli Arap ve Kürt savaşçılar ile görüştüğünü onayladı. McGurk ise sosyal medyadan Kobane'yi DAEŞ'e karşı savaşan binlere şükranlarını sunduğunu söyledi.
Sözcü Kirby aynı zamanda ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken'in de, geçen hafta içerisinde YPG'nin siyasi kanadı olan PYD lideri Salih Müslim'Ie telefonda Cenevre hakkında bir görüşme yaptıklarını belirtti.
Hiç yorum yapılmamış
4725 kez izlendi
1677 kez izlendi
1145 kez izlendi
632 kez izlendi
3536 kez izlendi
864 kez izlendi
580 kez izlendi
3622 kez izlendi
2606 kez izlendi
1311 kez izlendi
1768 kez izlendi
634 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.