GÜNCEL

Yargıtay'dan emsal karar: Düğün yapmamak boşanma sebebi

Tarih
10 Eylül 2019
İzlenme
Kişi

H.A. ve Ş.A. 2010 yılında resmî nikahla evlendi. İddiaya göre damat Ş.A., nikah töreni sonrası düğün yapacağına söz verdi. Ancak resmi nikahın üzerinden 3 sene geçmesine rağmen birtakım bahanelerle düğün merasimini yapmaya yanaşmadı.

5. Aile Mahkemesi'ne başvuran H.A., kocasının düğün yapmaması sebebiyle ailesi ve çevresi karşısında küçük duruma düştüğünü, davalının istememesi sebebiyle işten ayrıldığını ve maddi yönden de büyük sıkıntılar yaşadığını, evlilik birliğinin devam edeceği yönündeki inancını da kaybettiğini ileri sürerek boşanma kararı verilmesini talep etti.

Mahkemede ifade veren davalı koca Ş.A. ise eşini çok sevdiğini, işlerinin yolunda gidememesi sebebiyle düğün yapmadığını ancak ev kiralamak, eşya almak gibi müşterek hayatın gerektirdiği tüm özeni gösterdiğini, eşinin kendisini affetmesini istediğini belirterek davanın reddini istedi.

Mahkeme, davalının söz verdiği düğünü yapmadığı bu sebeple tarafların bir araya gelmediği, bu süre içerisinde düğün yapmaması sebebiyle evlilik birliğinin sarsılmasında davalının tam kusurlu olduğu gerekçesiyle tarafların boşanmalarına karar verdi.

KARARI TEMYİZ ETTİ 

Evlilik töreniYargıtay 2. Hukuk Dairesi, ekonomik durumu uygun bulunmayan eşin düğün yapma zorunluluğu bulunmadığına dikkat çekerek mahkeme kararını bozdu. Mahkeme ilk kararında direnince devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Kurul; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nunun, "Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir" hükmüne dikkat çekildi.

'DÜĞÜN YAPILMALIYDI'

Kararda şöyle denildi:

"Somut olay incelendiğinde, tarafların resmî nikahla evlendikleri, düğün törenini ise ilerde yapmayı kararlaştırdıkları, sonrasında dosya içerisinde bulunan ve davalının da inkâr etmediği düğün davetiyesi ile düğün tarihi ve yerinin belirlendiği ortadadır. Davacının yakınlarının düğüne davet edildiği ancak belirtilen tarihte düğünün yapılmadığı, tarafların da bu sebeple biraraya gelmediği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, evlenmenin yasal şartı olmamakla birlikte düğün merasimi, Türk kültüründe bir nevi evliliğin ilanı niteliği taşıyan, ailelerin ekonomik durumları, toplumsal kökeni, eğitim düzeyi ve yaşadığı yere göre farklılık gösteren bir gelenek olup, somut olayda da tarafların bu geleneğin yerine getirilmesi konusunda mutabakatları bulunmaktadır. Ne var ki, davalının bir takım sebeplerle söz verdiği düğünü yapmaya yanaşmadığı, düğün tarihi ve yerinin belirlenerek davetiyelerin de dağıtılmasına rağmen bildirilen tarihte düğünün yapılmaması ve düğün için yapılan diğer tüm hazırlıkların sonuçsuz kalması sebebiyle davacı kadının ailesine ve çevresine karşı küçük düştüğü, bu suretle evlilikte eşine olan güvenini yitirdiği, evlilik birliğinin devamının davacıdan beklenmeyecek ölçüde temelinden sarsıldığı tüm dosya kapsamı ile sabittir.

Bu itibarla, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, mahkeme kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre tarafların boşanmalarına dair mahkemece verilen direnme kararı yerindedir. Açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile direnme kararının onanmasına oy birliğiyle karar verildi."

'EKONOMİK DURUMA GÖRE DEĞİŞİR'

Yargıtay'ın emsal nitelikteki kararı yorumlayan Avukat Fatih Karamercan, "Eşlerin ekonomik zorluklar sebebi ile resmî nikah töreni ardından hemen düğün töreni yapamadıkları ve düğün merasimini gelecekteki bir tarihe erteledikleri durumda, eşlerden birisinin düğün yapmaya yanaşmaması boşanma sebebi haline gelmiştir. Ancak bu duruma ile ilişkin söz konusu karar, eşlerin ekonomik durumlarına göre yani her somut olaya göre değişmesi gereklidir" dedi.

 


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Yorumsuz

    26 Haziran 2020 14:25
    7 0
    Ben devleti yöneten birisi olsam sunlari yaparim 1.batidan ne anlasma geldiyse hepsini iptal ederim 2. anayasada Türk Millettinin dügün gelenegi ne varsa hepsini kaldiririm 3 Evlilikleride ve bosanmalarida kolaylastiririm 4. Türk millettinin Dügün Gelenegi komple yasaklarim Onun yerine islama göre evlenecek herkes 5 Nafaka ve tazminati anayasadan kaldiririm 6 Escinselligi yasaklarim
  • Israf

    26 Haziran 2020 11:37
    8 0
    Allah ne diyor evlilik hakkinda - Evliligin en güzel olani masrafsiz ve kolay olanidir diye buyrmustur -Allah evlilikleri kolaylastirin diye buyurmustur - Peygamber Efendimiz ne s.a.v Muhammed Nikah benim Sünnetimdir - Peygamber Efendimiz Nikah benim sünnetimdir benim Sünnetimden sirt Ceviren kacan benden degildir diye buyurmustur Hangi dogru kurani kerim mi Dogru yoksa Dügün Geleknerimiz mi dogru
  • Adaletsizlik

    26 Haziran 2020 04:49
    9 0
    Dügünleri kim istiyorsa gelinler ödesin masraflari keyfi cikaran gelinler masrafi ödeyenlerse damatlar ha yok öyle dünya bu ayni suna benziyor ben araba alacam ödemeyi damat yapacak hadi ordan sende
  • Yorumsuz

    26 Haziran 2020 04:41
    10 0
    Madem ki kiz tarafi dügün istiyor ozaman kiz tarafi yapsin dügünleri bu ayni suna benziyor ben damatan dügün istiyecem ve masrafi damat karsilayacak oh ne dünya bee keyfi cikaran gelin olacak borcu ödeyenlerse damat olacak öyle hadi ordan sende
  • Mustafa

    10 Eylül 2019 21:08
    0 2
    Erkek gerekli ozurleri ve nedenleri açıklamış. Kadın sabretseydi kazanırdı
BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;