GÜNCEL

Türk “uzay üssü” Somali’de kurulacak…

Tarih
19 Şubat 2021
İzlenme
Kişi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı uzay programı çerçevesinde Türkiye’nin 1 milyar Dolar’lık bir bütçeyle, Afrika ülkesi Somali’de uzay üssü kurmaya hazırlandığı bildirildi…

Middle East Eye yayın organına Ankara’dan yazan gazeteci Ragıp Soylu, haberini, Türkiye uzay programının içinden bir ismin verdiği bilgilere dayandırdı.

Türkiye’nin yaptığı uzay planlamasında dünyanın uydusu ay, öncelikli sıçrama alanı olarak belirlenmiş durumda. Türkiye, 2023 yılında aya “sert” 2028 yılında ise “yumuşak” iniş gerçekleştiren ülke olmak istiyor.

fırlatma üssü ile ilgili görsel sonucuTürk yetkililer özellikle 2028 programı ile detaylı bilgi vermemekle birlikte, aya yumuşak inişin tamamının Türk teknolojik birikimiyle gerçekleşeceği ve bir uzay mekiğini içereceği de belirtiliyor.

Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük üssünün bulunduğu Somali, öteden beri uzay çalışmaları için adı geçen bir ülke. Bunun nedeni, ekvatora yakın olması ve bu topraklarda kurulacak bir fırlatma üssüyle uzaya daha kolay erişilebileceği yönündeki bilimsel çalışmalar. Fransa da, 1960’larda Somali’yi, uzay çalışmaları üssü olarak kullanmayı planlamıştı.

Ragıp Soylu, haberinde Türk Uzay Ajansı Başkanı Hüseyin Yıldırım’ın, 12 Şubat’ta BBC-Türkçe’nin Somali ile ilgili sorularını yanıtlamamayı tercih ettiğine de dikkat çekti.

Haberde söz konusu üssün, 350 milyon Dolar’lık bir harcamayla gerçekleştirileceği de kaydedildi. (Ulusgazete)


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Vatandaş

    19 Şubat 2021 18:23
    0 0
    Rusya..Abd..çin..japonya vs. kendi topraklarında üs kuruyor biz neden orda kuralım burda bi bit yeniği çıkar...
BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;