Reuters haber ajansına konuşan NATO'dan dört üst düzey kaynağa göre Türkiye, ittifakın Baltıklar ve Polonya'ya yönelik savunma planlarını desteklemeyi reddetti.
Kaynaklar, Ankara'nın NATO elçisine söz konusu plana imza atmamasını söylediğini aktararak, elçinin toplantılarda ve özel sohbetlerde sert bir tonda konuştuğunu, ittifakın YPG'yi resmen terör örgütü olarak tanımasını talep ettiğini öne sürdü.
Reuters'ın haberinde Türkiye'nin NATO heyetinin ve Türk savunma ve dışişleri bakanlıklarının yorum talebine yanıt vermediği kaydedildi.
Haberde, herhangi bir 'Rus saldırısına' karşı Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın savunma amaçlı kullanımını öngören askeri plan için 29 üye devletin tümünün resmi onayının alınması gerektiği bilgisi verildi.
Ajansa göre, Türkiye'nin onayı dışında NATO'nun Baltık bölgesi ve Polonya'da savunma yatırımını artırması zor görünüyor.
Türkiye'yi hedef aldı
Diğer yandan Reuters'a konuşan bir diplomatik kaynak, kararı nedeniyle Türkiye'yi hedef alarak "(Türkler) İmtiyaz alana kadar bu askeri planın onaylanmasını engelleyerek Doğu Avrupalıları rehin alıyorlar" ifadelerini kullandı.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu ise, konuya ilişkin açıklamasında "NATO'nun tüm müttefiklerini koruma planları bulunuyor. NATO'nun tüm müttefiklerin güvenliği ve emniyeti konusundaki taahhüdü sarsılmazdır" dedi (YeniAkit)
Hiç yorum yapılmamış
4723 kez izlendi
1676 kez izlendi
1144 kez izlendi
630 kez izlendi
3536 kez izlendi
864 kez izlendi
580 kez izlendi
3622 kez izlendi
2606 kez izlendi
1311 kez izlendi
1768 kez izlendi
634 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.