GÜNCEL

Pentagon günlerdir ertelenen açıklamayı yaptı

Tarih
18 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Türkiye'nin S-400 alımına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Pentagon Savunma Alımları Müsteşarı Ellen Lord, "Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz" açıklamasını yaptı.

Lord, açıklamasının devamında, "Türkiye bu kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak" dedi.

‘YAPILAN ÖDEMENİN İADESİNİ GÖRÜŞÜYORUZ’

Ellen Lord ile ilgili görsel sonucu

Lord, Türkiye’nin F-35 için ödediği parayı geri alıp almayacağı sorusuna, "Halihazırda uçak alımıyla ilgili detayları görüşüyoruz" yanıtını verdi.

"Türkiye’nin programdan çıkarılması 500 ila 600 milyon dolara mal olacak. Şu an Türkiye'nin programdan çıkarılması ile oluşan parça açığını doldurmaya odaklanmış durumdayız" ifadelerini kullanan Lord, "NATO müttefikimiz ile çalışmaya devam edeceğiz ancak F-35'ler konusunda maalesef demeyeceğiz. Türkiye programdan çıkartılırken yeni sağlayıcılar bulacağız. Ve bu konuda hazırlıklıyız. Dolayısı ile büyük F-35 projesi içerisinde Türkiye’nin yer almaması büyük bir etki oluşturmayacaktır, ancak bu durum 900 parça üreten 10 Türk firmasında iş kaybına ve milyarlarca dolar zarara sebep olacaktır” dedi.

Lord, son olarak "Bunlar tamamen F-35 programı ile alakalı ancak kongrenin veya diğer birimlerin getirebileceği yaptırımlar ile alakalı değil" diye konuştu. 

'SÜREÇ 2020'DE BİTECEK'

Ellen Lord f35 ile ilgili görsel sonucu

Lord ayrıca Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecinin 2020’nin mart ayında sona ereceğini de sözlerine ekledi.

Lord, bu bağlamda, programın öngördüğü uçak teslimatlarında gecikmelerin beklenmediğini söyledi.

Öte yandan "Türkiye yakın bir NATO müttefiki olmaya devam ediyor ve askeri ilişkimiz güçlü. Türkiye ile ilişkimiz çok katmanlı ve F-35 ortaklığının ötesine uzanıyor" diyen Yabancı Politikalar Vekil Müsteşarı David Trachtenberg, "Bugünkü tepkimiz sadece spesifik bir olay üzerine gerçekleşiyor. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerimiz hale güçlü. Gürcistan, Ukrayna ve Almanya’da planlanan tatbikatlar aynı şekilde devam edecek" dedi.

Pentagon'daki basın toplantısında "Türkiye NATO üyesi olarak kalmaya devam edecek mi?" sorusuna yetkili, "Türkiye köklü bir NATO üyesi, bu bizim verebileceğimiz bir karar değil" yanıtını verdi.(Sputnik)


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;