GÜNCEL

Kadın teröristin "Somalili ablası" yalanı patladı, gerçek çok başka çıktı

Tarih
17 Kasım 2022
İzlenme
Kişi

Videodaki kadın, Ahlam Albashır'ın ablası olduğunu söylemiyor.

Videoda, Taksim’de olanlardan dolayı üzgün olduğunu ifade ediyor ve Somalilieri kimlik kartlarını taşımaya ve yaşadıkları evde kalmaya çağırıyor.

16 Kasım 2022 itibariyle TikTok’ta @kuzizdifjdjfj isimli profile ve videoya ulaşılamıyor.

 


13 Kasım 2022’de Taksim İstiklal Caddesi'nde altı kişinin hayatını kaybettiği saldırının zanlısının Suriye uyruklu Ahlam Albashır olduğu açıklandı. Öte yandan Emniyetin olayın arkasında PKK’nın olduğunu açıklaması üzerine, PKK'nin askeri kanadı HPG ve YPG'nin içinde yer aldığı SDG, bombalı saldırıyla ilişkileri olmadığına dair açıklamalar yaptı.

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun da Ahlam Albashır'ın ablasının yaptığı açıklamayı gösterdiği öne sürüldü. İddiaya göre Ahlam Albashır'ın ablası, patlamayı Ahlam Albashır'ın yapmadığını ve hiçbir örgütle ilişkisi olmadığını açıklıyor.

Videodaki kadın Ahlam Albashır'ın ablası olduğunu söylemiyor

Paylaşımlarda yer alan videoyu incelediğimizde üzerinde yer alan TikTok sembolü ve kullanıcı adı dikkat çekiyor. 

15 Kasım 2022’de TikTok’ta kullanıcı adını aradığımızda, @kuzizdifjdjfj isimli profile ve videoya ulaşılıyordu. Ancak iddiaların yaygınlaşması üzerine önce video, daha sonra profil hızlıca silindi. 

16 Kasım 2022 itibariyle @kuzizdifjdjfj isimli profile ve videoya ulaşılamıyor.

Teyit, iddiayı inceleyebilmek için BBC muhabiri Fahma Al-Saq'a ulaştı. Saq, videodaki kişinin kardeş veya benzeri bir ifade dile getirmediğini, videoyu izleyenlere kimliklerini mutlaka yanında bulundurması uyarısında bulunduğunu belirtti.

Videonun çevirisi şöyle:

Merhaba Somalililer,
Bu siyah kadın, İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırıyla suçlanıyor.
Şehrin güvenliği çok sıkı olmasına rağmen terörist Taksim’e nasıl girmeyi başardı?
Kurbanların ve cesetlerinin o kadar çok videosu var ki. Yayınlardım ama platform izin vermezdi.
Yani Türkiye’deki Somalililer, lütfen dikkatli olun. Polis evlere bile girerken her yerde arama yapıyor. O yüzden kimliğiniz yanınızda olsun.
Ayrıca ülkenin farklı yerlerinde terörle mücadele ediyorlar.
Artık kimlikleri yoksa tüm yabancıları sınır dışı edebilirler. Çünkü Taksim’de meydana gelen saldırı nedeniyle öfkeliler.


Teyit, Somalili aktivist Heba Shoukry'e de ulaşarak videonun tercümesi konusunda destek istedi. Shoukry videodaki kişinin konuşmasında bu kadar güvenli bir şehirde nasıl böyle bir şey olduğu konusunda kaygısını dile getirdiğini ve Somali topluluğunu dikkatli olmaya çağırdığını belirtiyor. Shoukry videoda Türkiye'de yaşayan Somalililerin mutlaka kimlik taşıması konusunda uyarıldığını zira kimlik kartı taşımayan kişilerin sınırdışı edilebileceğinin anlatıldığını vurguladı.

Yani videodaki kişi Ahlam Albashır'ın  ablası olduğunu söylemiyor. Videodaki kadın Taksim’deki olaylardan dolayı üzgün olduğunu ifade ediyor. Somalili öğrencileri de kimlik kartlarını taşımaya ve yaşadıkları evde kalmaya çağırıyor. 

Nitekim doğrulama platformu VeSyria.net de videoyu tercüme ettirerek iddianın doğru olmadığını belirtti.

Taksim patlamasında altı kişi hayatını kaybetti 

13 Kasım 2022’de Taksim İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamada altı kişi yaşamını yitirmiş 81 kişi de yaralanmıştı. 15 Kasım’da İstanbul Valisi Ali Yerlikaya tedavisi devam eden 14 yaralının serviste, altısının yoğun bakımda olduğunu söyledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise saldırıyla ilgili 50 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

 

(teyit.org)

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;