GÜNCEL

İsrail askerlerinin açtığı ateş, El Cezire'nin kadın muhabirini öldürdü

Tarih
11 Mayıs 2022
İzlenme
Kişi


Katar merkezli El Cezire televizyonunun kadın muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Akile, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin mülteci kampında İsrail kurşunlarının hedefi oldu.

Gerçek mermiyle vuruldu

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, muhabir Akile, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle açılan ateş sonucu başından ağır yaralandı.

Hastaneye kaldırılan Akile'nin yaşamını yitirdiği belirtildi. Yaşananları anlatan El Cezire muhabiri Nida İbrahim, "Tahmin edebileceğiniz gibi, bu onunla çalışan gazeteciler için bir şok." dedi.

İsrail askerlerinin baskınını takip ediyordu

Gözyaşlarına boğulan İbrahim, Akile'nin 2000 yılından bu yana El Cezire için çalıştığını ve kendisinin "çok saygın bir gazeteci" olduğunu vurguladı.

AA'nın haberine göre; Şirin Ebu Akile, İsrail ordusunun Cenin kampına düzenlediği baskını takip ediyordu.

Tanıyanlar anlattı: Cesur, kibar...

Şirin Ebu Akile'nin öldürüldüğünü aktaran El Cezire, söz konusu muhabiri tanıyanların onu "cesur, kibar ve Filistinlilerin sesi olarak" tanımladığını söyledi.

Filistin asıllı Amerikalı aktivist ve avukat Huwaida Arraf, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi beni dehşete düşürdü. Şirin, 20 yılı aşkın bir süredir İsrail'in Filistin'deki saldırganlığını cesurca ele alıyordu." ifadelerini kullandı.

"Bizim sesimizdi"

Filistinli aktivist Salem Barahmeh, "İnanamıyorum. Biz onun ikinci intifada haberleriyle büyüdük. O bizim sesimizdi. Huzur içinde yat." dedi.

İsrail'den ortak soruşturma teklifi

İsrail Dışişleri Bakanlığı, muhabirin öldürülmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Lapid, Aljazeera'nın kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin "üzücü ölümüne" ilişkin Filistinlilere "ortak tıbbi soruşturma teklif ettiklerini" belirtti.

"Gerekli her yerde operasyon yürüteceğiz"

Gazetecilerin "çatışma bölgelerinde korunması gerektiği ve gerçeği öğrenmek için herkesin sorumlu olduğunu" aktaran Lapid, "İsrail ordusunun terörle mücadele ve İsraillilerin öldürülmesini engellemek için gerekli her yerde operasyon yürüteceğini" kaydetti.

Lapid'in açıklamasında, Akile'nin İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu öldüğüne dair herhangi bir detay yer almadı.

ABD'den "derin soruşturma" çağrısı

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi Tom Nides, aynı zamanda ABD vatandaşı olan 51 yaşındaki gazetecinin bu sabah Batı Şeria'da görevi sırasında İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle öldürüldüğü olaya ilişkin "derin soruşturma" talep etti.

Nides, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "El Cezire'nin Amerikalı ve Filistinli gazetecisi Şirin Ebu Akile'nin ölüm haberini almaktan çok üzgünüm. Cenin'de onun (Ebu Akile'nin) ölümü ve bir gazetecinin de yaralanmasıyla ilgili detaylı bir soruşturma yapılmasını teşvik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kudüs'teki evine Filistin bayrakları asıldı

Ebu Akile'nin Doğu Kudüs'teki evinde taziye merasimi düzenlendi. Filistinli gazetecinin yakınları, meslektaşları ve Filistinli siyasiyeler Ebu Akile ailesine taziyelerini sunmak için Doğu Kudüs'ün Beyt Hanina semtindeki evinin önünde toplandı.

Burada bazı Filistinliler, İsrail güçlerince yasak sayılmasına rağmen evin önündeki duvar ve direklere Filistin bayrakları astı.

Evin önünde ayrıca deneyimli gazeteci Ebu Akile'nin konuşmalarından kayıtlar ve Filistin direnişini anlatan marşlar çalındı.

Filistin Adli Tıp Enstitüsü: Ödürücü bir kurşunla vuruldu

Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nablus kentindeki Necah Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Adlı Tıp Enstitüsü Müdürü Reyyan el-Ali, Ebu Akile'nin cesedi üzerinde yapılan otopsinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Ebu Akile'nin kafasındaki yaranın büyüklüğüne işaret eden Ali, "Geniş bir yara oluşmuş. Kafatasında ve beyninde tam bir dağılma olmuş durumda. Ebu Akile öldürücü bir kurşunla vurulmuş. Deforme olmuş kurşun da laboratuvarda incelenmek üzere muhafaza ediliyor." dedi.

Filistinli gazetecinin kafasından vurulmuş olması hasebiyle otopsi çalışmasının ilk aşamasını kafa bölgesinde yaptıklarını aktaran Ali, ikinci aşama olan vücudun diğer bölgelerinde de otopsi yapacaklarını belirtti.

"Kurşun 1 metreden uzak mesafeden sıkıldı"

Ebu Akile'nin ölüm sebebini öğrenmek ve cinayetin sorumlularına ilişkin kanıt için otopsi işleminin başsavcılıktan gelen talimatlar doğrultusunda gerçekleştirildiğini dile getiren Ali, şunları kaydetti:

"Ebu Akile'ye isabet eden kurşun 1 metreden uzak mesafeden sıkılmış. Kurşunun 1 metreden yakın mesafeden olduğuna dair herhangi bir kanıt yok.

Kurşunun türüne dair bilgiler ise adli laboratuvardan sonraya bırakıldı. Kullanılan silah ise yüksek hıza sahip."

İsrail ordusu inceleme başlattı

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise olayla ilgili inceleme başlatıldığı belirtildi.

Ordu güçlerinin, "Cenin Mülteci Kampı'ndaki terör şüphelilerini yakalamak için terörle mücadele faaliyeti yürüttüğü" aktarılan açıklamada, İsrail askerlerinin kampa müdahalesi sırasında "onlarca silahlı Filistinlinin İsrail askerlerine ateş açtığı ve askerlere doğru patlayıcı madde fırlattığı" ileri sürüldü.

İsrail askerlerinin de "silahlı kişilere ateşle karşılık verdiği ve vurulanlar olduğu tespit edildiği" kaydedilen açıklamada, "Ordu olayı araştırıyor ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişiler tarafından vurulmuş olma olasılığını inceliyor." ifadelerine yer verildi.

Saha gazetecilerindendi

Öte yandan El Cezire'nin sitesinde yer alan haberde de Şirin Ebu Akile'nin kanalın ilk nesil saha gazetecilerinden olduğu, İsrail'in, işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için bölgede uzun süredir çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

Haberde ayrıca, 1971 Kudüs doğumlu olan gazetecinin, Ürdün'deki Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü mezunu olduğu bilgisi paylaşıldı.

Cenin kentine baskın düzenleyen ve bir Filistinliyi gözaltına almak için evinin çevresini kuşatan İsrail güçleri ile Filistinliler arasında olay çıkmıştı.

El Cezire: Meslektaşımızın öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutuyoruz

Katar merkezli El Cezire, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "İsrail işgal güçleri, muhabirimiz Şirin Ebu Akile'ye soğukkanlılıkla, uluslararası yasaları ve normları ihlal ederek ve önceden tasarlanmış bir cinayetle suikast düzenledi." ifadelerine yer verdi.

Deneyimli gazeteci Akile'nin, "kimliğini açıkça gösteren bir basın yeleği giydiği sırada doğrudan kendisini hedef alan gerçek mermilerle" öldürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Basının görevini gerçekleştirmesini engellemeyi amaçlayan bu menfur suçu kınıyor ve meslektaşımızın öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tutuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

"Hesap sormaya çağırıyoruz"

Olayın takipçisi olacağını vurgulayan Aljazeera, açıklamasına şöyle devam etti:

"Uluslararası toplumu, İsrail işgal güçlerini, Şirin Ebu Akile'yi kasıtlı olarak hedef aldığı ve öldürdüğü için kınamaya ve hesap sormaya çağırıyoruz.

Ne kadar suçlarını örtbas etmeye ve adaletten kaçmaya çalışsalar da hukuki yollardan hesap sorulması için faillerin peşini bırakmayacağımızı taahhüt ediyoruz."

Stüdyoda protesto

El Cezire'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, stüdyoda bir araya gelen onlarca kanal çalışanı, Ebu Akile'nin fotoğraflarını taşıdı.

Paylaşılan videoda kanalın tecrübeli sunucusu Abdussamed Nasır, arkadaşlarının kasten öldürüldüğünü belirten bir kınama mesajı okudu.

Olayda yaralanan gazeteci: Kasıtlı olarak hedef alındık

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail güçlerinin Cenin Mülteci Kampı'nda ateş açması sonucu yaralanan Filistin merkezli Kudüs gazetesi muhabiri Ali es-Sumudi, olay sırasında Ebu Akile ve gazetecilerle birlikte olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kuruluşu'na (UNRWA) bağlı okulların yakınında bulunduklarını ve gazetecilere özel kask ve yelek giydiklerini aktaran Sumudi, "İsrail güçleri doğrudan gazetecileri hedef aldı." dedi.

Sumudi, Ebu Akile'nin hayatını kaybettiğini ve kendisinin yaralandığını ifade ederek, "Gazetecilerin bulunduğu yer, İsrail askerlerinin açıkça gördüğü bir yerdi. Bulunduğumuz yerde silahlı biri ya da çatışma yoktu. Kasıtlı olarak hedef alındık." diye konuştu.

"Öldürmelerin bir parçası"

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Ebu Akile'nin kasıtlı olarak öldürüldüğü vurgulanırken, İsrail güçlerinin Cenin kentine yaptığı baskın da kınandı.

Ebu Akile'nin öldürülmesinin, "Filistin halkının yanı sıra özellikle sahada görev yapan gazetecilere yönelik devam eden saldırı ve öldürmelerin bir parçası olduğuna" işaret edildi.

İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçları örtbas etmek için sistematik işgal siyasetini sürdürdüğü belirtilen açıklamada, yaşananların tüm sorumluluğunun doğrudan İsrail'e ait olduğu kaydedildi.

Filistin: El Cezire muhabiri İsrail terörizminin kurbanı

Açıklamada, "Şirin Ebu Akile, doğrudan İsrail terörizminin kurbanıdır. Aljzeera muhabiri aynı zamanda uluslararası çifte standartların ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin sessizliğinin kurbanı oldu." ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı, basın ve insan hakları kuruluşlarına, olayı başta UCM olmak üzere tüm uluslararası mahkemelere taşıma çağrısı yaptı.

Katar: İsrail'de devlet terörü işlendi

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulu el-Hatır, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde yaşanan olay üzerine Twitter'dan paylaştığı kınama mesajında İsrail'e verilen koşulsuz desteğin durması gerektiğini belirtti.

Ebu Akile'nin Cenin Mülteci Kampı'nda İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini aktaran Hatır, "İsrail'de devlet terörü işlendiğini" ifade etti.

Bennett "Filistinlilerin sorumlu olmasının muhtemel göründüğünü" savundu

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Naftali Bennett'in, İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki Cenin Mülteci Kampı'na bu sabah düzenlediği baskında, gazeteci Ebu Akile'nin başından vurularak öldürülmesine ilişkin açıklamalarına yer verildi.

Bennett, "Topladığımız bilgilere göre, gazetecinin talihsiz ölümünden o sırada ayrım gözetmeksizin ateş açan silahlı Filistinlilerin sorumlu olması muhtemel görünüyor." ifadelerini kullandı.

Açıklamada Cenin'de çekildiği ileri sürülen bazı görüntülere işaret eden Bennett, "Cenin'deki Filistinliler, 'Bir askeri vurduk, yerde yatıyor' diye övünerek görüntüler kaydetti. Ancak hiçbir İsrail askeri yaralanmadı. Bu da gazeteciyi vuranın Filistinli teröristler olma olasılığını artırıyor." iddiasında bulundu.

"İsrail ordu güçleri operasyonlarına devam edecek"

İsrail'in "terörle mücadele operasyonlarını sürdüreceğine" işaret eden Bennett, şunları kaydetti:

"İsrail, gerçeğe ulaşmak için mevcut tüm belge ve bulgulara dayalı ortak bir patolojik analiz ve soruşturma yürütmek üzere Filistinlilere çağrı yaptı. Şimdiye kadar Filistinliler bu teklifi reddettiler.​​​​​​​

İsrail ordu güçleri, ölümcül terör dalgasını sona erdirmek ve İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için terörle mücadele operasyonlarına devam edecek."

Kapsamlı soruşturma çağrıları

Öte yandan, İngiltere'nin Tel Aviv Büyükelçisi Neil Wigan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gazetecilerin güvenli ve özgür bir şekilde işlerini yapmalarına izin verilmesi gerektiğini vurgulayarak, olayla ilgili "hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma açılması" çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü Luis Miguel Bueno de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ebu Akile'nin öldürülmesiyle ilgili hızlı ve bağımsız bir soruşturma açılması talebinde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Tor Wencesland da Twitter'dan yaptığı açıklamada, Aljazeera'nın deneyimli gazetecisi Şirin'in öldürüldüğü olay için "hızlı ve kapsamlı soruşturma" çağrısında bulundu.

ABD'nin Kudüs'teki Büyükelçiliği'ne bağlı Filistin İşleri Birimin'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise hem kendileri hem tüm Filistinliler tarafından tanınan gazeteci Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi olayıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma sürecinin başlatılması çağrısında bulunuldu.

Fransa Gazeteciler Birliği kınadı

Fransa Ulusal Gazeteciler Birliği-Genel İş Konfederasyonu (SNJ-CGT ) Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Filistinli meslektaşımız Şirin Ebu Akile'nin İsrail ordusu tarafından öldürülmesini esef ve şiddetle kınıyoruz. O, mesleğini icra etmek için Cenin'deydi. Gazeteciler hedef değil." ifadesi kullanıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler: BM kararının ihlali

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire tarafından Twitter’dan yapılan açıklamada ise “El Cezire gazetecisi Şirin Ebu Akile’nin vurulması, sivillerin korunmasını gerektiren Cenevre Sözleşmesinin ve gazetecilerin korunmasına ilişkin 2222 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararının açıkça ciddi bir ihlalini teşkil ediyor.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, RSF’nin İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in ülkesinin gazetecinin nasıl öldüğüyle ilgili ortak soruşturmada yer alması önerisinden mutmain olmadığı belirtilerek, en kısa zamanda bağımsız bir uluslararası soruşturmanın başlatılması gerektiği kaydedildi.

Borrell'in ofisinden açıklama: Kabul edilemez

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Filistinli deneyimli gazetecinin öldürülmesi kuvvetle kınandı ve acilen soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Kapsamlı ve bağımsız bir soruşturma, en kısa sürede olayın aydınlatılması için gereklidir ve sorumlular adalet karşısına çıkarılmalıdır.

Gazetecilerin görevlerini yaparken hedef alınması kabul edilemez. Çatışma durumlarını haberleştiren gazetecilerin güvenliği ve korunması her zaman garanti altına alınmalıdır." ifadeleri yer aldı.

Arap ülkelerindeki basın meslek örgütlerinden tepki

Tunus, Libya, Bahreyn, Lübnan, Irak, Filistin, Libya ve Fas'taki sendikalar ve kurumlar, Şirin Ebu Akile'nin Batı Şeria'da görevi sırasında öldürülmesine tepki gösterdi.

Ebu Akile'nin öldürülmesinin "Filistin'deki cesur gazetecileri hedef alan Siyonist terörizmin bir parçası" olarak değerlendirildiği açıklamalarda, söz konusu gazetecinin soğukkanlılıkla öldürülmesinden doğrudan Siyonist oluşumun sorumlu olduğu belirtildi.

Hollanda ve Estonya'dan, Akile'nin ölümüne ilişkin soruşturma çağrısı

Hollanda ve Estonya Dışişleri Bakanlıkları, Akile'nin öldürülmesine tepki göstererek, olayın soruşturulması çağrısı yaptı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, "El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile'nin Batı Şeria'daki trajik ölümü şoke etti. Basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği özgür ve demokratik bir toplumun ayrılmaz unsurudur." ifadelerine yer verdi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Büyükelçisi Bahia Tahzib-Lie ve Hollanda'nın İsrail Büyükelçiliği hesapları Hoekstra'nın paylaşımını retweet etti.

"Tüm tarafları iş birliğine çağırıyoruz"

Estonya Dışişleri Bakanlığı, "Gazetecilerin güvenliği ve basın özgürlüğü kesinlikle çok önemlidir. El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile'nin vefatından dolayı ailesine başsağlığı dileriz. Bu trajik olayın ardındaki gerçeği bulmak için tüm tarafları iş birliğine çağırıyoruz." ifadesine yer verildi.

İtalya'daki Yabancı Basın Derneği'nden Akile'nin ölümüne tepki

İtalya'da merkezi başkent Roma'da olan Yabancı Basın Derneği (Stampa Estera) de Twitter hesabından Akile'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

Paylaşımda, "Meslektaşımız Şirin Ebu Akile’nin trajik ölümüyle şoke olduk. Mesleğimizi çoğu zaman cesaretle, dünyanın her köşesinde tehlikeye meydan okuyarak, maalesef bazen de canlarımızla ödeyerek yapıyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;