Irak Meclisi Başkan Yardımcısı Hakim el-Zamili, Fırat ve Dicle'deki su seviyesinin İran ve Türkiye yüzünden düştüğünü öne sürerek İran ve Türkiye ile ekonomik ilişkileri ve ticari alışverişi kesme tehdidinde bulundu.
Irak Meclisi Başkan Yardımcısı Hakim el-Zamili, Fırat ve Dicle nehirlerindeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle Türkiye ve İran ile ekonomik ilişkileri ve ticari alışverişi kesme tehdidinde bulundu.
Parlamentoda yaptığı konuşmada "Türkiye ve İran ile ticareti ve ekonomik alışverişi suç sayan bir yasa çıkarmak zorunda kalmak istemiyoruz" diyen Hakim el-Zamili, iki ülkeyle ticari ilişkileri suç kapsamına almaktan başka bir seçenek kalmayabileceğini söyledi.
Irak su ihtiyacının neredeyse tamamını Dicle ve Fırat nehirlerinden karşılıyor.
Her iki nehir de Türkiye ve İran'dan Irak'a akıyor. Irak, her iki ülkenin inşaa ettiği barajlar nedeniyle büyük su sıkıntısı çektiğini ileri sürüyor.
Su Kaynakları Bakanı Mahdi Raşit, AP'ye yaptığı açıklamada nehir seviyesinin geçen yıla kıyasla yüzde 60 oranında düştüğünü söyledi. Ayrıca bu sene gerçekleşen çok sayıdaki kum fırtınasının da çölleşmeye neden olduğu belirten bakan, fırtınalar nedeniyle şehirlerin kalın bir turuncu toz örtüsüyle kaplandığı, uçuşların durdurulduğu ve binlerce kişinin solunum sıkıntısı nedeniyle hastanelere başvurduğunu belirtti.
(Euronews)
Hiç yorum yapılmamış
4205 kez izlendi
1481 kez izlendi
967 kez izlendi
489 kez izlendi
3467 kez izlendi
786 kez izlendi
512 kez izlendi
3555 kez izlendi
2538 kez izlendi
1248 kez izlendi
1705 kez izlendi
560 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.