DÜNYA

İklim aktivisti çocuklar ABD hariç 5 ülkeyi şikayet etti

Tarih
24 Eylül 2019
İzlenme
Kişi

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de aralarında olduğu 16 çocuk, Türkiye de dahil beş ülkeyi iklim değişikliğiyle mücadelede adım atmadıkları gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet etti.

New York'ta düzenlenen iklim zirviesine katılan ve aralarında liderlere 'Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız' diye seslenen Thunberg'in de bulunduğu 16 aktivist çocuk, Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin ve Türkiye için BM'ye şikayet mektubu gönderdi. 

BM’ye gönderilen şikayet mektubunda, bu ülkelerin Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmedikleri savunuldu. Mektupta, bu ülkeler, kaynaklarını iklim değişikliğinin ölümcül ve öngörülebilir sonuçlarını engellemek için kullanmamakla eleştirildi.

İKLİM KRİZİ, 'ÇOCUK HAKLARI İHLALİ' OLARAK SINIFLANDIRILABİLİR

Eğer şikayet kabul edilir ve haklı bulunursa, BM, iklim krizini çocuk hakları ihlali olarak sınıflandıracak ve 5 ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki hedeflerini gözden geçirerek, çözüm için diğer ülkelerle birlikte çalışmaları istenecek. 

'BİZİ CİDDİYE ALMIYORLAR'

Dilekçe sahiplerinden, Güney Afrika’dan 17 yaşındaki Ayakha Melithafa yaptığı açıklamada, “İklim kriziyle yaşlı insanlar o kadar fazla ilgilenmiyorlar çünkü etkilenmeyecekler” dedi ve ekledi: “Bizi çocukları ciddiye almıyorlar, ama onlara ciddi olduğumuzu göstermek istiyoruz.”

NEDEN BEŞ ÜLKE?

Yeşil gazetenin aktardığına göre, sikayet edilen beş ülke, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kendileri hakkında yapılan şikayetleri değerlendirme yetkisini kabul edin 44 ülke arasında yer alıyor. (Sputnik)


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver 2

    24 Eylül 2019 15:01
    0 0
    senin dininden olanlar daha yeni bosnada ne haltlar ettiler o bebelere,annelere. myanmar budistlerinden görmedin mi, bebeleri birbirine baglayıp ateşe verildiğini..ULAN PİÇOZLAR,TURK BAŞKANI MYANMARDA BEBELERE VERDİĞİ OYUNCAĞI YEMEK SANIP HEMEN AGIZLARINA GÖTÜRÜP ÇİGNİYORLARDI..inşallah başınıza gelir de sen de yaşarsın da TCnin kıymetini anlarsın.emi..
  • hursit dilaver

    24 Eylül 2019 15:00
    0 0
    ulan piçozlar. yılbaşlarında sizin başkanlarınız elde balta ormanda noel agacı kesiyorlaar. nükleer santrallar yarış ediyor.bizim gibi garip ulkelerin aksıne denizlere zehir boşaltıyorsunuz.. senin yaşındaki akranlarını kaynar suda haşlıyorlar,öldürüyorlar, süründürüyorlar, yakıyorlar.
BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;