SAĞLIK

Mol Gebelik (Üzüm Gebeliği) Tedavisi

Tarih
13 Aralık 2019
İzlenme
Kişi

Mol Gebelik (Üzüm Gebeliği) Tedavisi

Mol gebelik halk arasında üzüm gebeliği şeklinde ifade edilen bir tür gebeliktir. Her 1000 gebelikten birinde görülür. Mol gebelikte bebeğin eşi yani plasenta anormal şekilde gelişerek üzüm benzeri bir hal alır. Op. Dr. Funda Yazıcı Erol mol gebelikle ilgili şu bilgileri verdi.

Mol gebelik başlıca tam ve kısmi olmak üzere 2 şekilde görülür;

Tam mol gebelikte sadece bebeğin eşi yani plasenta vardır. Bebek oluşmamıştır. En sık görülen form budur. Tam mol gebeliğin nedeni çekirdeği olmayan yumurtanın sperm ile döllenmesidir. Bebek gelişmese de plasenta büyür ve gebelik hormonu olan beta HCG salgılar. Böylece gebelik belirtileri ortaya çıkar.

Kısmi mol gebelikte anormal plasenta yanında bebeğe ait yapılarda vardır. Kısmi mol gebeliğin nedeni normal yumurtanın 2 sperm hücresi ile döllenmesidir. Bebek oluşsa da fazla genetik yapı içerir. Bu durum yaşamla bağdaşmaz.

Mol gebelik için ileri anne yaşı, sosyoekonomik düzeyin düşük olması, kötü beslenme gibi nedenler risk faktörleridir. Daha önce mol gebelik geçirmiş kadınlarda görülme oranı daha çoktur.

Mol gebelikte adet gecikmesi, gebelik testinin pozitif olması, beta HCG artışına bağlı bulantı ve kusma görülür. Ayrıca ara ara parça düşüme şeklinde şikayetler olabilir.

Mo gebeliğin tedavisi rahim ağzının genişletilerek içeriğin kürtaj ile boşaltılmasıdır. Mol gebelikte kürtaj en temel tedavi yöntemidir.

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;