GÜNCEL

Abdullah Ağar uyardı: Bu kavga bizim kavgamız değil

Tarih
13 Ocak 2020
İzlenme
Kişi

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesine ilişkin yeniakit.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin bu krizin dışında kalması gerektiğini belirten Ağar, "Türkiye bir şekilde çok cazip tekliflerle krizin içine çekilmek istenebilir ancak ülkemiz İran ile batı dünyası arasında yaşanmakta olan bu gerilime ve denkleme dahil olmamalı. Çünkü bu kavga bizim kavgamız değil." diye konuştu.

İran'lı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, "İster kabul edilsin, ister kabul edilmesin Kasım Süleymani İran adına zor koşullarda ve zor imkanlarla çok önemli etkiler üretmiş olan son derece akıllı bir figürdür." dedi. Ağar, "Süleymani sadece uygulayıcı değil planlayıcı ve kuram üreticisiydi. Hayatı boyunca yaptıklarından dolayı İran’da bir ulusal kahramandı ve aynı zamanda dini bir semboldü." ifadelerini kullandı.

abdullah ağar cnn ile ilgili görsel sonucu"Süleymani'nin oluşturduğu etki, ABD politikalarının ayağına bastı'

Süleymani'nin ölümüyle bile Şiileri birleştirmeyi başardığını söyleyen Ağar, "Süleymani sadece Şiileri değil, Sünnileri ve bir takım etnik grupları da destekleyerek muazzam bir etki alanı oluşturdu. Bu etki ağı İranlıları Şiileştirmek adına kullanmış olduğu bir kılıca dönüştü. Bu kılıç belli ki belli bir noktaya geldikten sonra ABD politikalarının ayağına bastı ve sonuçta düzenlenen bir operasyonla öldürüldü." diye konuştu.

Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin coğrafyada büyük etkileri olacağını vurgulayan Ağar, "ABD sadece Kasım Süleymani’ye değil, onun temsil ettiği ve entegre olduğu değerlere karşı bir suikast gerçekleştirdi. Bu Ortadoğu için son derece büyük bir etki. İran Ortadoğu coğrafyasında hiçbir devletin yapamaya cesaret edemediği bir şeyi yaptı. ABD’nin bayrağını ve dokunulmazlığını vurdu." dedi.

Trump'ın yumuşak tonlarda yaptığı açıklamalara aldanılmaması gerektiğine dikkat çeken Ağar, şöyle konuştu:

Trump, 'Biz NATO’yu sahada görmek istiyoruz.’ dedi. NATO bu çağrıya ivedi bir şekilde, 'Biz bunu olumlu olarak karşılıyoruz.’ diyerek cevap verdi. Bu Türkiye açısından son derece önemli bir cümle. Çünkü NATO’nun Gündeydoğu kanadı Türkiye ve ülkemiz krizin komşusu."

'Küreseller, İslam dünyasındaki bozgunu kullanmaya çalışıyor'

Türkiye'nin Ortadoğu politikasına ilişkin uyarılarda bulunan Ağar, "Trump, Türkiye'ye 'Seni bu krizde yanımda görmek istiyorum.’ diyor. Aynı cümleyi İran’da 'Ben de seni yanımda görmek istiyorum.' diyerek kuruyor. Bu durum Türkiye için son derece zorlu ve riskli. İslam dünyasının kendi içerisinde üretmiş olduğu bu bozgun, elbette ki küreseller tarafından kullanılacaktır. Türkiye’nin bu oyuna düşmemesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

"İran’ın oynamış olduğu oyunu küçümsemememiz gerekir." ifadesini kullanan Ağar, uyarılarına şöyle devam etti:

"Türkiye İran ile batı dünyası arasında yaşanmakta olan bu gerilime ve denkleme dahil olmamalı. Bu kavga bizim değil. Türkiye bir şekilde çok cazip tekliflerle krizin içine çekilmek istenebilir."

'Ortadoğu, ateşin içinde altın toplamaya benziyor'

abdullah ağar ile ilgili görsel sonucu"Birileri İran'ın parçalanmasından Türklüğe bir menfaat olduğuna dair cümleler kurabilir. Kasım Süleymani Türkmen coğrafyalarında etki üretirken biz oralarda yoktuk. Hayalperest olmaya gerek yok. Gerçekçi olmakta her zaman fayda var. Eğer bir süreci kendi irade ve gücünüzle etkileme kabiliyetiniz yoksa oradan medet ummayın. Türkiye bir şeyler yapmalı mıdır? Mutlaka ve mutlaka yapmalıdır. Bölgede çok büyük bir kaosla birlikte çok büyük risk de var ama bunlarla birlikte gelen çok büyük fırsatlar da var. Bu fırsatları sonuca götürmenin yolu son derece önemli bir saha bilgisine, saha pratiğine, saha etkisine ve akla sahip olmaktan geçer. Sayın Erdoğan yakın zamanda çok kuvvetli bir cümle kurmaya başladı. 'Sahada varsanız varsınız. Sahada yoksanız yoksunuz.' Burası ateşin içinde altın toplamaya benziyor. Eğer ateşin içinden altın toplama donanımınız varsa o altını orada toplarsınız. Eğer yoksa kendinizi yakarsınız."


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

BU KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;