POLEMİK

Yakup KÖSE : Bayram ikramiyeleri iade edilmeli mi?

Tarih
15 Ağustos 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Yakup Köse

Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda başlatılan emeklilere ikramiye dağıtımı Kurban Bayramı’nda da devam edecek. Ekonomik savaşın en şiddetli günlerine tevafuk eden ikramiye dağıtımı, emeklilere verilecek 1000 TL’nin ötesinde bir anlam kazanıyor. Savaşın ortasında mühim bir psikolojik hamle. 

Ekonomik saldırıyla birlikte tabiî olarak hemen tasarruf tedbirleri konuşulmaya başlandı. Ben de Pazartesi günkü yazımda (http://www.star.com.tr/yazar/fedakarlik-devletten-baslamali-yazi-1374526/), cemiyetteki güven duygusunun kaybolmaması için ilk başta devletin tasarrufa başlaması gerektiğini yazmıştım. Yalnız hâdisenin tek bir veçhesi yok. Yani, tasarruf edelim derken tam da düşmanın istediği gibi piyasaları kitleyebiliriz. 

Bayram ikramiyelerinin dağıtılacağına yönelik haberlerin çıkmasıyla gündeme emeklilerin ikramiyeleri iade etmeleri getirildi. Devletin yanında olmak adına güzel bir tavır olarak gözüken ikramiye iadesi istemeden de olsa düşmanın cephaneliğine mühimmat taşımaktır! 

Yukarıda da yazdığım üzere devletin emeklilere tam da ocağın kızıştığı bir demde bayram ikramiyesi dağıtması büyük bir psikolojik hamledir. Bu noktada ikramiyeyi alan emeklilerimizin parayı devlete iade etmek yerine son kuruşuna kadar harcamalarıdırlar. Ne devlete iade ne de yastık altına koyma, nasıl harcayacaklarını söylemek haddim değil ama nasıl olursa olsun harcamaları gerekiyor. Devletin psikolojik hamlesini boşa çıkarmamak, düşmana karşı koyacağım derken düşmanın ekmeğine yağ sürmemek adına bu yapılmalı. Emeklilerimiz, devletin verdiği ikramiye üzerindeki tasarrufunu bu yönde kullanmalı. 

Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu “İktisat ve Ahlâk” adlı eserinde “Tasarruf Paradoksu” olarak bahsettiği bir husus vardır. Mirzabeyoğlu, tasarruf bahsinde aşırıya kaçıldığında memlekette fakirleşme olacağından ifâde eder: “Tek tek fertler için bir fazilet olduğu muhakkak olan tutumluluk, bütün bir millet bahis konusu olduğunda bu vasfını daima muhafaza edememektedir; çünkü tek başına bir fert, meselâ herhangi bir mesafeyi vasıtasız giderek ve mutfak masrafını kısarak, başkası aleyhine olmak şartıyla servetini arttırabilir. Fakat herkes aynı şekilde hareket ettiği takdirde, bir kimsenin masrafı başkalarının geliri olduğu için, umumî gelir seviyesi, yani “toplam talep” düşecek ve neticede memleket fakirleşmiş olacaktır. Misâlimizdeki adam, diyelim ki terzi, bu sefer herkes kendisi gibi hareket ettiği ve elbise masraflarını kıstığı için, bütün tutumluluğuna rağmen fakir düşecektir.”

Salih Mirzabeyoğlu’nun dikkat çektiği hususu günümüz şartlarında düşünürsek, devletin emeklilere dağıtacağı, toplamda 10 milyar 417 milyon 886 bin 693 TL’nin devlete iadesi veyahut yastık altında saklanması mı evlâdır yoksa harcanması yoluyla toplumdaki her kesimin cebine girmesi mi?.. 

“Fert olarak nasıl tasarruf yapacağız” sorusuna gelince… 

“İnsan kendi kendinin doktorudur” sözünden mülhem hepimiz kendi kendimizin iktisatçısı olmalıyız. Yapacağımız nefs muhasebesiyle nelerde tasarruf yapmalıyız nelerde yapmamalıyız çizelgesini rahatlıkla çıkartabiliriz. İş, nefs muhasebesi yapabilmekte. Burada da mevzu Mirzabeyoğlu’nun, “Tasarruf ahlâkî bir zevk hâline geldiği zamandır ki, bunun dışyüz verimleri toplanır ve buna nisbetle hesap yapılır” dediği noktaya geliyor. 

İktisat, ahlâk, tasarruf… 

Ekonomik savaş ne güzel mevzular konuşmamıza vesile olur yâhu! 

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    15 Ağustos 2018 15:20
    0 0
    para yarın yatacak ve ben onun 500 tlsni kurban için kullanacağım. kurban fiatları 500den başlayıp 990tlye kadar çıkıyor.. o da yurt dışı..bizim gibiler ancak kurbanı vekaletle kestiriyor. br keresinde ben kestirdim de eve etleri taşıyıp, evde de hanım saç baş yolunca, tamam demiştim.3-5 kilo eti ev yerine dışarda , afrikada, suriyede özellikle MYANMARDA OLANLARA GÖNDERİN. ORADA KESTİRİN. ETE TAMAH ETMEYİN.gün gelir myanmar oluruz diye düşünün.
  • hursit dilaver

    15 Ağustos 2018 15:15
    0 0
    yakup kusura kalmasın.italyadaki köprü çökmesi olayını anlatan ahaberin bebek yüzlü spikeri,kaç kere allah rahmet etsin diye dualar etti. toprağı bol olsun denir. o da iyi olanlar için.kizcağız tabi ABD müfredatlı okullarda laik yetişti.ŞİMDİ SORSANIZ,KARŞIMIZDA EVANGELİS,KATOLİK,ORTODOKS GİBİ İSEVİ MEZHEPLERİN BİZE KARŞI BİRLEŞMESİ VAR,BİZ NİYE LAİK DEVLETLERİ TOPLAMIYORUZ.DÜNYADA TEK LAİK BİZ MİYİZ BE.batı laik değil mi. nerden çıktı bu din işi.laikiz diye hiç dostumuz yok mu yani.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;