DÜNYA

Verda Özer : Trump gidiyor mu?

Tarih
20 Ocak 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Verda Özer
 Bugün ABD Başkanı Trump’ın başkanlığının 1. yaş günü. Gürültü patırtı içinde, kaş göz yara yara da olsa çok şükür kazasız belasız atlattık bu ilk seneyi.

Trump sadece dünya için değil, kendi ülkesi açısından da büyük sarsıntı yarattı. ABD’nin en büyük araştırma şirketi GALLUP’ın evvelsi gün açıkladığı anket sonuçları bunu ortaya koyuyor. “Küresel Liderlik” anketine göre, Trump başkanlığında ABD’nin popüleritesi bugüne kadar görülmemiş oranda düştü. Bir önceki Başkan Obama döneminde dünya kamuoyunun yüzde 48’i, yani neredeyse yarısı ABD liderliğine onay vermiş. Bugün ise bu oran yüzde 30.

Dahası, önümüzdeki kasım ayında yapılacak ara seçimlerde bu rakam daha da inecektir. Zira ABD tarihinde iktidar olan partiler hep ara seçimlerde kaybedegelmiş. Yani bu sefer kuvvetle muhtemel Cumhuriyetçi Parti kaybedip, Demokratlar kazanacak. Bu da Trump’ın hem içeride, hem dışarıda iyice “karizmasını çizdirecek”.

Azledilir mi?

Bundan daha kritik olan ise şu: Trump’ın Rusya ile kurduğu şaibeli ilişkiler üzerine hali hazırda yürüyen soruşturma, bu seçimin sonucuna göre evrilebilir. Zira ABD siyaseti üzerine Türkiye’de en uzman akademisyenlerden olan Dr. Mehmet Yeğin’e göre, bu soruşturma adli olmaktan ziyade siyasi. Yani eğer ki bu seçimde ciddi bir kan kaybı olursa ve bu yüzden Cumhuriyetçiler Trump’ı gözden çıkarmaya başlarsa... O zaman soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, siyasi atmosferin hazır olduğuna kanaat getirebilir. Ve Başkan’ın azil süreci başlayabilir.

Bununla birlikte Yeğin, bu süreçlerin ABD’de çok uzun sürdüğünü hatırlatıyor. Mesela eski Başkan Nixon, Watergate Skandalı patladıktan 2 küsur yıl sonra ancak istifa etmişti. Dolayısıyla, Trump’ın başkanlık dönemini tamamlama ihtimali şu an güçlü görünüyor. Bunu güçlendiren bir diğer faktör ise, Trump’ın Obama dönemindeki ekonomik kazanımların meyvesini yiyor olması. Ve bunları “Ben yaptım” diye pazarlaması.

*

ABD Başkanı’nın aleyhine olan bir nokta ise, kendi partisinin her an tetikte beklediği gerçeği. Zira her ne kadar Cumhuriyetçiler arasında Trump gibi aşırı sağcılar olsa da, çoğunluğu merkez sağ kanadından. İşte bu tabanın da ara seçimlerde Trump’ın karşısına, 2012 seçiminde Obama’nın karşısında yarışmış ve kaybetmiş olan Mitt Romney’yi çıkarabilecekleri konuşuluyor.

Yeter ki ağlatmasın

Trump’ın sarsıcı söylemi ve politikaları Demokratları da harekete geçirmiş durumda. 2016 seçiminde Demokrat Parti’nin aday adayı olan Bernie Sanders’ın 2021 seçimlerine hazırlandığı şimdiden konuşuluyor.

Kısacası, Trump’ın akıbeti oldukça belirsiz. Ancak şurası kesin ki başkanlığı bir sitcom (durum komedisi) tadında geçiyor. Ağzından çıkan her laf, attığı her tweet, kameralar önünde sergilediği mimikler... Hepsi kabul sınırlarını zorluyor ve insana “Bunlar gerçek mi?” sorusunu sorduruyor. Hakkında çıkan ve dünyayı sallayan Michael Wolf imzalı “Ateş ve Öfke” kitabından öğrendiklerimiz ise, dünyanın en büyük ekonomik ve askeri gücünün başında böyle biri olduğu için insanı korkutuyor. Ama hakkını verelim, en çok da güldürüyor!

Mehmet Yeğin, “Gülmekte bir sorun yok Verda Hanım” diyor. “İnşallah ağlatmasın.”

Milliyet
20 Ocak 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • m bilgetay

    20 Ocak 2018 11:54
    0 0
    Trump’ın sarsıcı söylemi ve politikaları Demokratları da harekete geçirmiş durumda. 2016 seçiminde Demokrat Parti’nin aday adayı olan Bernie Sanders’ın 2021 seçimlerine hazırlandığı şimdiden konuşuluyor. YAZILMIŞ amerikada SEÇİMLER 5 YILDA DEĞİL 4 YILDA bir YAPILIR yani 2020 YILI OLMALI BİR YAZAR İÇİN BENCE ÖNEMLİ BİR DİKKATSİZLİK...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;