SİYASET

Tunca Bengin : CHP’deki tartışma: İthal muhafazakârlar

Tarih
27 Mayıs 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Tunca Bengin

Cumhur-başkan-lığı’nda Muharrem İnce’yi aday gösteren CHP’nin bugün tanıtımını yapacağı milletvekili adayları da “ince” hesaplar üzerine kurgulu. Özellikle de AKP’den oy devşirmek adına öngörülen ithal muhafazakâr adaylar açısından. Evet, daha önceki seçimlerde de bunun küçük çapta örnekleri oldu ama bu kez muhafazakâr damarla hem ittifak çatısı altında partisel yakınlaşma hem de doğrudan CHP listelerine fazlaca isim yerleştirme gibi bir durum söz konusu. Dolayısıyla da CHP liderine dönük övgü olduğu kadar, eleştiri de var. Övenler bu seçim öncesinde CHP’nin en kararlı, en belirgin açılımı yaptığını ve Kılıçdaroğlu’nun ilk kez oyun kurucu durumuna geldiğini söylüyor. Eleştirenler de “Evet CHP bu seçimde çok cesur adımlar attı, ön aldı ama muhafazakâr damar yerine milliyetçi damarla yakın temas içinde olsa kendi içindeki ulusalcıları tedirgin etmez, böylece de İYİ Parti’ye oy kaymasını engellerdi” diyor. Dün bu durumu CHP’nin önde gelen bazı isimleriyle konuştum. Öncelikle de eleştirenlerin “SP sistemden dolayı seçimlerde avantajlı durumda. Bu durumda da CHP’nin muhafazakâr adaylarıyla AKP’den oy alması zor” iddialarını. Anlattıklarının özeti şuydu: 

/* */

“Kılıçdaroğlu yüzde 49’luk bloku başından beri bir arada tutma çabası gösterdi ve başardı. Listelerinde SP’ye 5-6 tane yer vererek de bunu perçinledi. SP’nin Muharrem İnce’den başka hiçbir yere oy verme şansı kalmadı.”

Yoksa desteklemezlerdi anlamında mı?

“Bir şeye yapışmakla perçinlemek ayrı bir şey. Onlar söz verdiler ama bir şey daha var şimdi, CHP onlara grup kurduruyor. Yarın öbür gün SP yardım alacak Hazine’den. Demek ki AKP’ye karşı hem ekonomik bakımdan hem de siyasi bakımdan güçlü bir argüman geliyor. Bizle ilgisi olmayan, bize uzak olan ama demokratik laik hukuk sistemini benimsiyorsa aynı yolda yürüyebileceğimiz insanlar bunlar. SP parlamenter sistemi savunuyor, bizim de amacımız o. Dolayısıyla, belli noktalarda çakışıyoruz. Koşullar ve şartlar bugün CHP’nin İYİ Parti’ye iyilik ve SP’ye böyle bir jest yapmasını zorunlu kıldı.”

Parti tabanı bunu anladı mı?

“Çok büyük tepki yok. Bir de o isimlerin bulunduğu bölgeler SP’nin bize destek verebileceği yerler. Örneğin, Konya’da bir milletvekilini zor çıkarabiliyorduk şimdi muhtemelen 2 ya da 3’ü zorlayacaklar. Yine İstanbul 3. bölgede 9. sırada SP’li isim var. Bizde o bölgede 9 riskli görünüyor ama SP yüklenirse oralarda da rahat olacağız. Tabii SP’lilerin kendi istedikleri bu adaylara destek vermeleriyle bağlantılı olarak. Çünkü Konya’da Abdüllatif Şener’in arkasında ikinci sırada SP’li aday var ama aynı yerde SP de seçime giriyor. Normalde SP’lilerin CHP listesine destek vermesi lazım.” 

Vermezse?

“Bu hesap işi; orada SP milletvekili çıkaramıyorsa, yapacağı tek şey var, CHP’ye oy verecek. Dolayısıyla da SP’liler bu gibi yerlerde CHP’ye yüklenecektir.” 

Özetle; CHP’de listelere bağlı bazı kırgınlıklar olsa da bugün itibarıyla genel hava ülkedeki olağanüstü koşullardan kaynaklanan sıralamadaki farklı davranışları ve görüntüleri herkes içine sindirmeli doğrultusunda.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • haldun

    28 Mayıs 2018 02:08
    1 0
    babam olsa kardeşim olsa chp den aday yinede oy vermem,saadet li kardeşlerimiz chp ye oy verecekse islami kimliği zedelenmiş olacak ve hesabı çetin olacaktır...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;