GÜNCEL

Süleyman Özışık : Pırasa kafa bizi niye tehdit etti?

Tarih
28 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Süleyman Özışık

Bir kez ortaya çıktı ki Türkiye'nin uzun zamandır hapiste tuttuğu rahip Brunson ABD için çok önemli bir isim. 

Önemli olmasa, bugüne dek Türkiye'ye sıcak mesajlar veren Trump,
"Brunson'u bırakmazsanız yaptırım uygularız" diye tehditler savurmazdı herhalde...

Öncelikle Brunson'un ev hapsine alınışıyla ilgili şahsi fikrimi söyleyeyim. 

Bizim yargımız son aylarda yaptığını bir kez daha tekrarladı ve hepimizi adeta şok etti. Yani hakkında bu kadar ciddi iddialar bulunan, hele hele Fetö'yle takas edilecek kadar önemli olduğu söylenen bir ismin hapisten çıkarılıp ev hapsine mahkûm edilmesi hiç de normal bir durum değil. 

Yargı elbette kanunlar çizgisinde karar vermeli ama bazen vicdanlara da hitap edebilmeli. Türkiye kamuoyu aylardır Brunson denilen rahibin çok ama çok önemli biri olduğu ve ağır suçlar işlediği yönünde söylemlerle dolduruşa getirildi. 

Hepimiz, işlenen suçların tek tek belgelenmesini ve rahibin ağır hapisle cezalandırılmasını beklerken hop...

Adam serbest!

Evet, serbest diyorum çünkü bunun başka adı yok! Yani ev hapsi falan fasa fiso...


Perde arkasında bir anlaşma var mı bilmiyorum ve olduğunu da sanmıyorum. Şayet anlaşma olsaydı ABD'den böylesi bir tepki gelmezdi. 

Ben
"Ev hapsi" kararı veren mahkemenin yerinde olsam, Brunson'u tekrar alıp hapse tıkardım! En azından gelen tehdide karşılık böyle bir yaptırımda bulunurdum. Bundan sonra olmasını da beklemiyorum. 

Gelelim Trump'un savurduğu tehdide...

Trump'ı da savurduğu tehdidi de pek umursamıyorum. ABD'nin iki ayrı ucu var. Bu uçlar, askerlerden ve politikacılardan oluşuyor. Trump'ın yanındakiler Türk düşmanı evangelistler. Onlar Türkiye ile ilişkileri germesini istiyor ama askerin, yani Pentagon'un ne diyeceği çok daha önemli.  Netice itibariyle Amerika'yı Trump'ın yönetmediğini çoktan öğrendik. Adam bildiğin
"Beyaz Saray'ın delisi" muamelesi görüyor. 

Pentagon adına açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in yaptığı açıklama da Trump'ın sözünün pek önemli olmadığını belgeliyor zaten. 

Mattis, söylenen sözler
için "Türk-Amerikan ilişkileri ve askeri operasyonlarına bir etkisi olmadı. Şu aşamada, Türkiye ile yakın çalışmaya devam ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz" diyor. 

Bu sözlerden sonra Trump'ın kısa süre sonra kıvıracağına bahse girerim. 

Ha kıvırmasa bile önemli değil.

ABD Türkiye'ye hangi yaptırımı uygulayacak merak ediyorum. Gezi'yi denediler olmadı. 17/25 Aralık'ı denediler yine olmadı. Rusya ile ilişkileri bozmayı denediler o da olmadı. Halkbank ve Sarraf meselesini denediler, tutmadı. Darbe denediler, yemedi! Ekonomik kriz denediler, Güneyde teröristleri silahlandırdılar. Hiçbirinde başarılı olamadılar.

Ne kaldı ki geride? 

Yani daha başka hangi yaptırımda bulunacaklar? 

Bir vize vermeme krizi denediler, Türkiye misliyle karşılık verdi. Afrin ve Menbiç'te geri adım attılar. Filistin meselesinde tarihe geçecek bir tokat yediler. Karşılarında 
"Eyvah bittik" diyen eski Türkiye yok, bunu anladılar.

Daha ne deneyebilirler? 

Ambargo mu uygulayacaklar? 

Türkiye Birleşmiş Milletler ve NATO'da ABD'nin bütün kararlarını veto eder. Ardından İncirlik ve Kürecik'i kapatır. 

İt ürür kervan yürür yani ne olabilir ki?

Ha, şunu söyleyeyim ama...

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in, yaptırım tehdidinin askeri ilişkileri etkilemeyeceği açıklamasına karşılık olarak bizim de bir açıklama yapmamız şart. 

Ben sana istediğim ambargoyu uygulayayım ama askeri ilişkilerimiz olduğu gibi devam etsin demek, Türkiye'yi hafife almaktan ziyade, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hakaret anlamı taşır.

TSK'nın hemen ama hemen bir 
"Türkiye Cumhuriyeti'ni tehdit eden hangi devlet olursa Türk Ordusu'nu karşında bulur. Yaptırım uygulanması durumunda askeri ilişkilerimiz de anında sona ermiş olur" diye açıklama yapması gerekiyor.

Trump'ın tehdidinden sonra Başkan Erdoğan'ın Putin ile görüşüp 
"İlişkileri daha da ilerleteceğiz" demesi. Ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Çin ile 3 buçuk milyar dolarlık anlaşmaya imza atması önemli bir mesajdı. 

Gerisini onlar düşünsün artık!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver 2

    28 Temmuz 2018 15:37
    0 0
    TVDE CANLI GİBİ YAYINLANDI.bu ne demek kafasına beyzbol sopası yese miydi. mahkeme nefsi müdafaa değil demiş.DEMEK KAFAMIZA BEYZBOL SOPASINI YİYECEĞİZ KAFAMIZ O HIRS VE HIZLA İKİYE YARILACAK. BEN ÖLECEĞİM.ee sonra.o tabanca niye nefsi mudafaa sayılmamış. acep adam beyaz mıydı. ASKERİ AVUKATLAR, O ALBAYI HEMEN ÇIKARSIN.. BU ÖLACAK ŞEY DEĞİL.
  • hursit dilaver

    28 Temmuz 2018 15:37
    0 1
    hadi şunu da yazayım. 2 gün önce bir trafik kazası oldu. öndeki sivil hemen beyzbol sopası ile dışarı çikti. arka arabadaki emekli albay da bunu görüp tabancasıyla çıktı. adam sopayı kaldrdı kafasına vuracaktı ki, albay. yere 2 el ateş etti. adam durmadı ve sopayı tam kafasına indirecekken koluna ateş etti ve adam düştü. polis geldi,mahkeme ve albay mapusta şimdi.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;