EKONOMİ

Şeref Oğuz : Bürokraside FETÖ freni mi?

Tarih
18 Aralık 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Şeref Oğuz
Çok boyutlu savaşta terörden ekonomiye dek her alanda topyekûn mücadele veriyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "seferberlik çağrısı" boşuna değil. Beşiktaş, Kayseri… Teröristler boş durmuyor. Büyük devlet olarak Türkiye bir yandan terörle mücadele ederken diğer yandan, etrafındaki batan ülkelerin cankurtaran filikası olmayı sürdürüyor; Halep'te dünyaya insanlık dersi veriyor.

Gel gör ki 15 Temmuz'da tepelediğimiz işgalci haydutların yurtdışındaki militanları Türkiye'nin itibarına yönelik operasyonları sürdürüyor, ekonomide işlerin yolunda gitmediği algısını yaymaya çalışıyor. Hükümetin küresel durgunluğa karşı verdiği tepki; Başbakan'ın bizzat açıkladığı ekonomik tedbirler paketi oldu.
Ancak bir sorun var; bürokrasi… Ordusuyla, milletiyle topyekûn savaştayken ne yazık ki her kesim bu mücadeleye farklı boyutlarda iştirak ediyor. Kimi canla başla çalışıyor, kimi özel sektör örneğindeki gibi seyrediyor kimi de ne yazık ki bilerek, bilmeyerek ihanet içinde
Benim dikkatimi çeken, bürokrasinin bu tedbirler paketine verdiği tepkidir. Misal KOBİ'lerin finansmana erişiminde hayati öneme sahip olan 50 bin liralık kredi desteğine yoğun ilgiye rağmen KOSGEB'in buna hazır olmaması gibi… KOSGEB Başkanı Recep Biçer bu durumu; kayıt ve bilgi güncellemesi sırasında aynı anda on binlerce KOBİ'nin sisteme girişine bağlıyor.
Söz konusu olan, 50 bin lira üst limitli, 12 ayı ödemesiz, geri kalanı 3'er aylık taksitlerle ödemeli, toplam 36 ay vadeli kredi desteğidir. Başbakan, bu sayede işletmelerin önünün açılacağından bahsetmişti ancak uygulamada ya kasıt veya en iyimser tahminle tedbirsizlik yüzünden işler yürümüyor.
KOSGEB Başkanı; "Hiçbir KOBİ'miz kaygı duymasın, 19 Aralık'ta kayıtlar başlayacak, kredi onay sürecinde öncelik olmayacak" diyor. Peki, böylesine hayati konuda daha tedbirli davranmak mümkün değil miydi? Milyonlarca insanın gün boyu girdiği haber sitelerinde veya benzeri web tabanlı çözümlerde böylesi sorunlar yaşanmaz iken KOSGEB'de neden işler aksar?
Başbakan'ın işi tedbir geliştirmek… KOBİ'lere krediyi Başbakanlık makamında elden verecek hali yok. Bunu, bürokrasiyle ve bu amaçla kurduğumuz kurumlar sağlayacak. Topyekûn mücadelede bürokrasiye düşen; işini hakkıyla yapması, süreçleri durdurmak değil, aksine hızlandırmasıdır.
Aksi halde; "birilerine imtiyaz mı tanınıyor? İhtiyacı olan KOBİ'ler değil, hatırlılara gidecek kredi" gibi son derece yakışıksız söylentiler ortalığı kaplıyor. Burada ben daha da derin bir kaygıdan söz edeceğim.
O da şudur; acaba bürokraside hala koltuğunu koruyan, gizlenmiş FETÖ'cüler, ekonomiye yönelik tedbirler yürümesin diye, "işlemleri ağırlaştırın, elinizden geldiğince durdurun" talimatı mı almıştır? KOSGEB dâhil ekonomi bürokrasisinde yeni bir FETÖ atağı mı söz konusudur? Takibimiz sürecek.

Sabah
18 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Kemali

    19 Aralık 2016 15:51
    0 0
    Kosgeb'e kredi için müracaat ettim, 15 dakika sonra Fabrikama geldim ve hiç tanımadığım bir firmadan Kosgeb'e müracaat konusunda yardımcı olacaklarını bildiren email aldım. Tesadüfe bakın .
  • mehmet say

    19 Aralık 2016 13:13
    0 0
    SaYIN Oğuz bir yaraya parmak bastınız halk arasında bu kredilerin hatta krediden önce girişimcilik sertifikalarının partililere ve etraflı kişilere verildiğine dair dedikodular dolaşmaktadır.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;