GÜNCEL

Serdar Turgut : Washington’da düşünülen Türkiye yaptırımları

Tarih
02 Ocak 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut
 WASHINGTON’daki çeşitli yönetim birimlerinde Türkiye’ye yönelik bazı yaptırımlar üzerinde çalışıldığını uzun zamandır biliyorduk. Bu çalışmaların sonuna gelinmek üzere olduğu ve birkaç ayrı birimde yapılan çalışmaların birbiri ardına mı yoksa bir anda mı yürürlüğe konulacağına bakıldığı belirtildi.

Neler planlandığını ortaya koyabilmek için çalışmaları şu şekilde gruplayarak anlatmanın en iyi yöntem olacağı söylendi:

RUSYA-TÜRKİYE BAĞLANTISI

Rusya yaptırımlarına Türkiye’yi de sokma planı var. Beyaz Saray’ın karşı olmasına rağmen Kongre, Rusya’ya bazı yeni yaptırımları hızla uygulama kararında. Zaten bunun kararı daha önce Senato’dan 2’ye karşı 98 oyla geçmişti. Başkan Trump bu yaptırımların hemen uygulanmasının doğru olmadığını söylemesine rağmen hızlı uygulanması için Kongre’deki çalışmalarda son aşamaya gelindi. Buna Türkiye’nin şöyle bağlanması düşünülüyor:

1- Kongre’de, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzeleri almasının, bir NATO üyesi olan Türkiye’ye otomatik yaptırımlar getirilmesi gerektirdiğini düşünen bir kesim var. Rusya yaptırımlarına destek olan grup da bunları destekliyor. Maryland Eyaleti’nden Cumhuriyetçi Benjamin Cardin çok aktif çalışıyor. Eğer bu gerçekleşirse füzelerin alınmasında etkin olan Türk şirketleri ve bankalarına, Amerikan şirketleri ve bankalarıyla iş yapma yasağı getirilmesi düşünülüyor.

TÜRK AKIMI

2- Türk Akımı üzerinden getirilecek yaptırımlar... Kongre’de Rusya ile Türkiye’nin ortak girişimi olan enerji boru hattı projesi Türk Akımı nedeniyle Rusya üzerinden ikincil yaptırımların Türkiye’ye getirilmesi çalışması da var. Bu çalışmaları yakından bilen bir uzman kaynak, ABD’nin Almanya’ya da Nord Stream Projesi kapsamında Rusya bağlantısı nedeniyle yaptırımlar getirilmesi ihtimalinin bulunduğunu, ancak Kongre’nin buna istisna (waiwer) getireceğini ve Almanya’yı bu işin dışında tutacağını anlattı. Aynı kaynak Türkiye’ye bu konuda bir istisna çıkmasının imkânsız olduğunu, hatta Kongre’de bu istisnanın kesinlikle sağlanmaması için çalışmalar yapıldığını açıkladı.

SERT TAVIR YANLILARI

3- Benjamin Cardin ayrıca Temsilciler Meclisi üyesi Robert Pittenger ile bağlantılı çalışarak, bölgede bazı terör gruplarına destek verdiği iddiasıyla Türkiye’ye yeni yaptırımlar getirmek için de çalışmalar sürdürüyor. RobertPittenger Temsilciler Meclisi mali işler, terörizm ve yasadışı finansman alt komitesinin başkan yardımcısı, ayrıca Temsilciler Meclisi’nin terörizm üzerine çalışma grubunun da başkanıdır. Türkiye hakkında çok ağır sözler söyleyen ve suçlamalarda bulunan Pettinger, Kongre’de Türkiye’ye bir an önce ağır yaptırımlar getirilmesini savunuyor. Onun çevresinde oluşan grup, Türkiye’de hedeflenen kişi ve kurumların adı verilerek yaptırımlar getirilmesini istiyor (targeted sanctions).

HAZİNE YAPTIRIMLARI

4- Amerikan Hazinesi’nde bazı bankalara yaptırımlar getirilmesi üzerine de çalışmalar sürdürülüyordu. Bunların ortaya çıkarılması için yarın devam edilecek Hakan Atilla davasının sonucunun alınması bekleniyordu. Ayrıca Hazine’nin Türkiye’ye aynı bağlamda yeni davalar da açılması için çalıştığı anlatılıyor.

Bütün bunların yapılması ve zamanlamaları sürpriz değil; çünkü ben bir süredir bunları hep duyuyor ve sizlere de aktarıyordum.

Bunların hızlandırılarak işleme konulma kararı verilmesinde Türkiye’nin Kudüs meselesinde aldığı tavrın da etkisinin olduğu söyleniyor Washington’da. Özellikle Kongre’de, Türkiye’nin İsrail’e yönelik tavrının çok rahatsızlık yarattığı, yaptırımlar konusunda aceleci olunmamasını isteyen üyelerin bile bu gelişmeden sonra diğerleri gibi hızlı kararlar alınmasından yana olmaya başladıkları anlatılıyor.

Habertürk
2 Ocak 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Abn Kirman

    03 Ocak 2018 20:23
    0 0
    Kılıf bulma çabası beyhude... Biliyoruz sıra bizde... Ama unutmasınlar hedef ABD ve işbirlikçileri olur benim için... Allah ümmeti korusun...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;