DÜNYA

Serdar Turgut : DEAŞ’a şimdi ne oluyor?

Tarih
04 Temmuz 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut
AMERİKAN yönetiminin bölgeye bakan tüm birimleri, “Rakka’dan sonra Suriye’de ne yapılmalı?” sorusuna uygun plan oluşturmak için çalışırken, istihbarat birimleri de Rakka ve Musul’dan kovulan DEAŞ’ın şimdi ne yaptığı sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.

Amerikan ordusunun kurmay subaylarını yetiştiren askeri akademisi West Point’in bünyesindeki “Combating Terrorism Center” (Terörizmle Mücadele Merkezi) bu konuda 20 sayfalık bir rapor yayınladı.

Raporda hiç kimsenin DEAŞ, Rakka ve Musul gibi şehirlerden çekildi diye kontrolü ve temkinli olmayı elden bırakmaması gerektiği vurgulandı.

“DEAŞ belirli bir bölgede bulunurken daha örgütü bir yapı görünümü veriyor” denilen raporda, “Bundan böyle DEAŞ köklerine dönüyor. Örgütsüz eylemcilerin inisiyatif aldığı bir durum ağırlık kazanıyor”denildi.

Bu da özellikle Suriye ve Irak içinde önümüzdeki günlerde çok sayıda canlı bomba saldırısının olacağı anlamına geliyor.

1648 SALDIRI

İstihbarata göre DEAŞ’ın belli yerlerdeki örgütlü yapısının dağılmaya başlamasından sonra Suriye ve Irak’ta toplam 16 şehirde 1648 saldırı gerçekleştirilmiş.

DEAŞ’ın, Rakka ve Musul’da varlığını sürdürürken çeşitli yerlerdeki saldırılarını ya uzun menzilli tüfek ya da topla yapmayı tercih ettiği belirtiliyor.

Canlı bomba saldırılarının bu dönemde azalma eğilimine girdiği vurgulandıktan sonra raporda bundan böyle canlı bomba saldırılarının şu anda kaçmakta olan DEAŞ militanları tarafından yapılacağının tahmin edildiği ifade ediliyor.

Saldırıların özellikle Suriye’nin doğusu ile Irak’ın batısı ve kuzeyinde yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.

Bölgedeki birçok yerin bu tür saldırılara karşı korumasız olduğunun anlatıldığı raporda bir örnek de veriliyor.

Felluce Belediye Başkanı’nın bu tür saldırılara karşı kendisini koruyamadığı ve bu yüzden Erbil’de oturduğu, alışmak için Felluce’ye geçtiği belirtiliyor.

Bölgede birçok yerde durumun böyle olduğu, antiterör timlerinin bu yerlerde teröre karşı eğitim ve örgütlenmeye ağırlık vermeleri isteniyor.

Rakka’dan ve Musul’dan sonra bile DEAŞ temelli anarşinin Suriye’de de Irak’ta da kolaylıkla bitmeyeceği belli oluyor bu rapordan

BAĞDADİ ÖLDÜ MÜ?

Amerikan istihbaratı, kendi kaynaklarından gelen kesin kanıtları görmeden DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi’nin öldürüldüğü haberlerini teyit etmiyor.

Daha önce Rusya’nın bu yönde bir iddiası olmuştu, ama Amerika bunu doğrulamamıştı.

Bu defa da İran lideri Humeyni’nin bir temsilcisi, “Bağdadi kesinlikle öldü” açıklaması yapmasına rağmen Amerikan kaynakları bunu da şu ana kadar doğrulamadı.

İstihbaratçılar, Bağdadi’nin ölümünün bölgedeki durumu West Point raporunda belirtilenden çok daha tehlikeli hale getirebileceğini; çünkü ölüm doğrulanırsa DEAŞ militanlarının daha fazla terör eylemlerine girişebileceklerini söylüyor.

Bu arada Irak Başbakanı Haydar Abadi, Twitter’da “DEAŞ militanlarının peşini bırakmayacağız” diye mesaj atmayı da sürdürüyor.

Habertürk
4 Temmuz 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;