DÜNYA

Serdar Turgut : Dağılan DEAŞ Türkiye’ye tehdit

Tarih
30 Aralık 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut
 WASHINGTON’daki ulusal güvenlik ve istihbarat cemaati, Suriye ve Irak’ta dağılma sürecinin son aşamalarında olan DEAŞ militanlarının hareketlerini ve örgütün yeni planlarını yakından izliyor.

Bu çevrelere göre, şu anda sadece Irak sınırı boyunca 24 kilometrekarelik araziye sıkışmış olan 3 bin civarındaki militan dışındakiler kaçmak için dağılmış durumda.

YABANCI MİLİTANLAR

Ulusal güvenlik uzmanı çevreler, kendilerini şaşırtan bir gelişme olduğunu ve DEAŞ’a çok önce gelip katılmış olan çoğu Batılı yabancı militanların önemli bölümünün istihbaratçıların beklediği gibi evlerine dönmek için harekete geçmediğini tespit ettiler.

Bu kaynaklara göre, DEAŞ örgüt olarak kendini yeniden toparlamak için ya Libya ya da Filipinler’de konumlanmak istiyor.

TÜRKİYE SINIRI

Yine aynı kaynaklar, Irak sınırındaki 24 kilometrekarelik alana yapılan ağır bombardımandan sonra yabancı militanların panik içinde dağıldığını, bir bölümünün Şam’ın güneyine çöle geçtiğini, diğer kısmının ise Türkiye sınırında yeraltına inip gizlendiklerini vurguladı. Türkiye’nin DEAŞ militanlarının sınır geçişlerini engellemek için etkili mücadele ettiğini söyleyen bu kaynaklar, yine de bazı sızmaların olmasının kaçınılmaz görüldüğünü, bu nedenle istihbarat çalışmalarının özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep’te yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

BAĞDADİ ÖLDÜRÜLECEK

Amerikan ulusal güvenlik camiasının üst yönetimiyle bağlantıları güçlü olan uzman gazeteci arkadaşım, Washington’un 2018 yılının ilk 6 ayında DEAŞ lideri Bağdadi’nin öldürülmesini hedeflediğini ve bu konuda espiyonaj çalışmalarının hızlandırıldığını anlattı.

Yönetim tarafından Bağdadi için konulan ödülün ise 25 milyon dolara çıkarıldığını söyledi.

CIA BAŞKANI POMPEO

Washington’da birkaç gün önce önemli bir toplantı oldu. “Foundation for Defense of Democracies” adlı istihbarat çevreleriyle çok yakın çalışan düşünce üretim kuruluşu, CIA Başkanı Mike Pompeo ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster’in katıldığı bir ulusal güvenlik zirvesi düzenledi.

Mike Pompeo ile söyleşiyi yapan ise önümüzdeki günlerde adından çok bahsedileceğine emin olduğum Juan Zarate’ydi. Zarate, ABDnin yaptırımlar sistemi ve terör finansmanıyla ilgili global mali hareketleri takip konusunda uzmanlığı olan bir istihbaratçı.

Washington’da eğer beklendiği gibi Mike Pompeo bir gün Dışişleri Bakanı olursa, Zarate’nin de terörün mali kaynakları ve global kara para hareketleri konusunda onun yardımcısı olması bekleniyor.

LİBYA’DA GİZLİ TOPLANTI

Mike Pompeo, DEAŞ’ın bu dönemdeki hareketlerini çok yakından izlediklerini söyledi ve Libya’da gerçekleşen gizli bir görüşmeyi tespit ettiklerini anlattı.

İngiltere’nin Manchester şehrindeki bombalamanın sorumlusunun, Paris’teki saldırıyı yapan timle Libya’da buluşup görüştüğü CIA tarafından tespit edilmiş. Bu nedenle CIA, dağılan DEAŞ’ın ileride yeni saldırılar yapmasına neredeyse kesin gözle bakıyor ve örgütteki yabancı militanların hareketlerinin takibine bu nedenle çok önem veriyor. Pompeo, Türkiye’deki istihbarat faaliyetlerinin çok yoğun olduğunu da açıkladı.

Habertürk
30 Aralık 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Asena

    30 Aralık 2017 14:04
    0 0
    Ağababaları bu çakal sürüsünü Türkiye sınırına yönlendirmiştir.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;