DÜNYA

Serdar Turgut : Beyaz Saray gölge kabinesinin Müslüman Kardeşler operasyonu

Tarih
07 Nisan 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut
 Geçen hafta Washington Times Gazetesi’nde çıkan haber, ABD başkentinde herkese, “Ne oluyor?” sorusunu sordurdu. Sonunda meselenin ilk göründüğü gibi olmadığı, bunun Beyaz Saray’da gölge kabine şeklinde örgütlenmiş İslamofobik çevrenin yeni bir operasyonu olduğu ortaya çıktı.

Yeni oluşan milliyetçi, İslamofobik ortamda ABD başkentinde geleneksel güçlü gazete olan Washington Post’un yerine geçen Washington Times’taki haber, “Trump yönetiminin Müslüman Kardeşler’i ABD’nin terör örgütleri listesinden çıkarmak için harekete geçtiği”ni anlatıyordu.

“Trump backs off listing muslim brotherhood as terror group”başlığıyla gazetenin manşetinden verilen bu haber şaşkınlık yarattı. Çünkü haberin kaynağı olarak verilen Beyaz Saray, o güne kadar Müslüman karşıtı söylemlerinde bir yumuşama olacağı, İslamofobik çevrelere yakın duran tavrından tavizde bulunacağı izlenimi vermemişti.

Bu haber aslında yapılması gerekeni anlatsa da bugünün Beyaz Saray’ından beklenen en son adımdı.

ŞAŞIRTAN YORUMLAR GELDİ

Haberi okuyunca Beyaz Saray’ın, Müslüman Kardeşler’e yönelik bu yeni tavrının, Türkiye gibi demokratik Müslüman ülkelere yönelik yeni bir mesaj içerebileceğini de düşünüyordunuz. Bu benim açımdan güzel bir haberdi ve öyle yorumlayarak başkentte erişebildiğim herkese bu haberin yorumunu sordum.

Beni destekleyen güzel yorumlar beklerken Washington’da karanlık oyunların nasıl oynandığını iyi bilen çevrelerden gelen yorum beni hayli şaşırttı.

HABER SIZDIRMA SANATI

Özellikle başkentin karanlık dehlizlerini iyi bilen bir kaynağın yorumu çarpıcıydı:

“Yaşadığım şehirden buraya devlette görev yapmak için geldiğimde bana okumam için verilen ilk çalışmanın adı ‘art of leaking’di (haber sızdırma sanatı). Devlet içinde yer alıp da karanlık hedefleri bulunan çevreler için yazılmış bir el kitabı gibi bir şeydi bu.

Çalışmada ‘Eğer Washington’da bir gelişmenin olmamasını istiyorsanız sanki o gelişme çoktan olmaya başlamış gibi haber sızdırın’ deniliyordu. Bu yapıldığı takdirde o gelişmenin olmaması için çalışacak güçler de harekete geçirilir vurgusu yapılmaktaydı.”

Müslüman Kardeşler’le ilgili haber, bunun olmasını isteyecek en son yayın organı olan Washington Times’ta yayımlanıyordu. Sadece bunun bile bende, “Galiba bir kötü niyet var” sinyali çaldırması gerekiyormuş.

Nitekim biraz soruşturunca bu haberin kaynağının, Beyaz Saray’da oluşturduğu gölge kabineyle İslamofobik politikalar yürüten, Trump’ın başstratejisti ve yalan haber üretme uzmanı Steve Bannon olduğu ortaya çıktı. Öğrendiğime göre Steve Bannon, Frank Gaffney adlı bir başka İslamofobik, Neo-con bağlantılı kişiyi de kullanarak bu haberin gazetede yer almasını sağlamış.

DEVLETTE POLİTİKA DEĞERLENDİRMESİ

Ben olayın daha da derinine inince sürecin şöyle geliştiğini öğrendim:

- Trump, Beyaz Saray’a yerleşir yerleşmez devletin tüm birimlerine bir talimat göndererek, “Müslüman ülkelerde ne oluyor ve terör örgütleriyle bu ülkelerin bağlantıları nelerdir?” sorularına kapsamlı cevaplar gelmesini istedi ve devlet politikasının yeniden gözden geçirileceğini (policy review) söyledi.

- Bu “policy review” sürecinde birimlerde görüşler oluşmaya ve Beyaz Saray’a raporlar gönderilmeye başlandı. Bu raporlar Beyaz Saray’da birleştirilip Müslüman ülkelere yönelik yeni bir devlet politikasının temelini oluşturacaktı.

- Bu süreçte demokratik Müslüman ülkelerdeki siyasette önemli rol oynayan Müslüman Kardeşler gibi bir hareketin, ABD tarafından terör örgütleri listesinde tutulmasının yanlış olacağı görüşü oluşmaya başlıyordu.

Steve Bannon ile arkadaşları, bu gelişmenin kendi amaçları açısından tehlikeli olacağını yorumlayarak bu gidişatın durdurulması için harekete geçmeye karar verdiler.

- Eğer böyle bir eğilimin oluştuğu haberi yayılırsa, Trump’ın siyasi açıdan önem verdiği tutucu sağ çevreler buna tepki gösterecekler, belki de bu kararın çıkmasını önlemek için baskı yaratacaklardı. Bu nedenle Washington Times’ta çıkan haber Beyaz Saray tarafından sızdırıldı. Sonuçları AK Parti ve Türkiye açısından da güzel olabilecek bir gelişmenin daha başından önlenmesi için tedbir alındı.

Washington’un nasıl çalıştığını iyi bilen kaynaklara göre, bu karanlık plan şimdiden tutmaya başladı. Bazı çevreler, Trump’a Müslüman Kardeşler’e yönelik sert tavrın yumuşamaması yönünde şimdiden baskı yapmaya başladılar bile.

 

WASHİNGTON'UN MEDYA GÜCÜ ENDEKSİ 

Başkan Trump, Oval Ofis’e oturur oturmaz geleneksel saygın merkez medyaya karşı tavır aldı. Hedefinde özellikle New York Times ve Washington Post vardı. Başkanın tavrı gayet tabii ki yönetimdeki güçlüleri de etkiledi ve gelinen noktada New York Times, Beyaz Saray’dan neredeyse tamamen dışlanmış durumda.

Haber sızdırılmadan işler yürüyemeyeceğine göre, Beyaz Saray önemli haberlerini Murdoch’un sahibi olduğu Wall Street Journal’e sızdırmaya başladı. Özellikle Steve Bannon’un bu gazeteyi çok kullandığı belirtiliyor. Ayrıca eski yönetimlerde Washington bölgesinin tek güçlü gazetesi olan Washington Post’un yerini de popülist sağa hitap eden haberleriyle Washington Times almaya başladı.

Televizyon kanalları içinde ise Fox, var olan gücünü daha da artırmaya başladı. Geceleri sadece Fox haber kanalını izleyen Başkan Trump, sabah saatlerinde ise “Morning Joe” adlı haber programını seyrediyor.

Joe Scarborouhgh’un sunduğu bu program, MSNBC’de yer alıyor ve sabah saatlerinde Trump’ın da etkisiyle reytingi yükseliyor.

Habertürk
7 Nisan 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;