DÜNYA

Serdar Turgut : ABD İhvan'ı terörist mi ilan edecek?

Tarih
09 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Beyaz Saray’da Başkan Trump’ın en yakınındaki neoconlar çok tehlikeli yeni bir oyuna hazırlanıyorlar. Müslüman Kardeşler’i (İhvan) terörist örgüt olarak tanımlamak üzerine çalıştıkları bilgisi sızdı. Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nin özel kalem müdürü Frederick Fleitz’ın bunun üzerinde çalıştıkları ve Başkan’ı ikna erder etmez harekete geçecekleri belirtiliyor.

Aslında fazla duyurulmadan yapılmaya çalışılan bu plan ortaya çıkan bir belge ile Washington’da duyuldu.

SERT BİR ADIM

Eski bir CIA analisti olan Fleitz’in şimdiki görevine atanmadan önce kıdemli başkan yardımcılığını yaptığı Center For Security Policy (CFSP) (güvenlik politikaları merkezi) adlı kuruluşun yazdığı 28 Haziran 2018 tarihli raporun başlığı ‘Designate The Muslim Brotherhood as a Foreign Terrorist Organisation’ (Müslüman Kardeşleri yabancı bir terörist organizasyon olarak nitelendirin) Fleitz’ın eski başkan yardımcılığını yaptığı bu kuruluşun raporunun hem şu anda onun elinde olduğu hem de yazılma sürecinde yardımcı olduğu biliniyor.

 

TRUMP KARŞI DURABİLİR Mİ?

Gün boyunca Beyaz Saray’da Trump ile birlikte çok yakın çalışan Bolton ve Fleitz şu anda Washington’un en etki neoconları olarak biliniyorlar. İkisi de evanjelik tabana çok yakın ve siyasi güçlerini de onlardan alıyorlar. Dolayısıyla Trump’ın bu iki saldırgan neoconcunun kendisine ortak getireceği bir planı reddetmesi olasılığı pek yok. Reddetmek isteyeceği de şüpheli.

TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ NE OLUR?

Eğer İhvan’ı kısa süre sonra terörist örgüt olarak sınıflandırırlarsa bunun zaten zor durumda ve karmaşık olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump’ın arasını nasıl etkileyeceği şu anda net değil. Türkiye’nin böyle bir adıma bir tepki vemesini beklediğini ifade eden buradaki uzmanlar "Gerginliğin ne kadar olacağı tepkinin şiddetine göre belirlenecektir" dediler.

TERÖRİST İLAN EDİLDİKTEN SONRA...

Amerika bir örgütü, yabancı örgütü, terörist diye sınıflandırdığında onun tüm yöneticilerine yaptırımlar ve seyahat yasakları getiriyor. Örgütün uluslararası para işlemlerine de denetim konuluyor. Bu örgütle ilişkisi olan diğer insanlara da yaptırımlar, yasaklar gelebiliyor. Onların da paralarına el konulabiliyor.

Yaptırım getirilenler yasaklara uymayıp seyahat ederlerse tutuklanabiliyorlar. Terörist denilen örgütü koruyup kollayan üçüncü ülkelere de yaptırımlar gelebiliyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;