POLEMİK

Senai Demirci : Adam kim?

Tarih
22 Ekim 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Senai Demirci
 Vekilin biri sorasıymış: “Cumhurbaşkanı, adam gibi ölmek” deyince, “Peki ya kadınlar?” diye soruyor. ‘Ölümde bile kadınları aşağılamak’ gibi tuhaf bir suçlama yapıyor. Bu, aslında kendini ele vermektir ya; fazla üzerine gitmeye değmez. Geçelim. Demek ki, sataşacak başka bahaneleri kalmadı. Adam olduğunu ispatlamış meclisteki yerlerinden sıkılıyor olmalılar.

Sadede gelelim. ‘Adamlık’ ‘Âdem’lik’ demeye gelir. İnsanı, meleklerin secde ettiği ‘Hazreti İnsan’ cevherli, ‘Âdem’e[as] nispet eder bu ifade. Âdem’in[as] evladı, Âdemce var olandır, Âdem’in durduğu yerde durandır, toprağında Âdemce ‘Hazreti İnsan’ cevheri taşıyandır.

‘Adam olmak’ genetik bir mazhariyet değildir. Âdem’in[as] makamını hak etmektir. Bir tercihtir, bir kazanımdır, bir sonuçtur, bir davadır. O makamı hak etmek için, alın teri ve akıl teri dökmektir.

Şu halde, ‘adamlık’ ne erkek olmakla sınırlıdır ne de kadın olmayı dışarda tutar. ‘Adam gibi adam’ olmak da, ‘adam gibi ölmek’ de hem erkeklere hem kadınlara mahsustur. Kur’ân’da ‘adam’ anlamına gelen, ‘recul’ kelimesi, hem kadınları hem erkekleri kapsayacak bir tavrın öznesi olarak zikredilir. Âdemliğin hakkını veren her kadın, Âdemliğin hakkını vermeyen cümle erkekten daha ‘adam’dır.

Meselâ, Firavun’un sarayında direnen Hz. Asiye adamdır. Zor şartlarda İsâ[as] anneliğine razı olan Hz. Meryem ‘adam gibi adam’dır. Eşi İbrahim’e[as] ‘Rabbin böyle istiyorsa, o halde gidebilirsin’ diyerek, ıssız çölde bebeği ile nöbete kalan Hz. Hacer ‘adam’dır. İslam’ın ilk şehidi Sümeyye, canını gerçeğe teslim ederek ‘adam gibi ölme’yi tercih etmiştir. Kerbela’da zorbalığa onurluca direnen Peygamber torunu Seyyide Zeynep[ra] adamdır. Şapka kanunu bahane edilerek idamına karar verilen Erzurumlu Şalcı Bacı, Erzurumlu Nene Hatun ‘adam’dır. Bizim böyle nice ‘adam gibi adam’larımız vardır.

Ve elbette ki 15 Temmuz’un yiğit kadınları ‘adam’lık öğretir nice erkeğe. Tankın gücüne sığınan, F16’nın kurşuna ardında saklana ‘adam’ değildir, erkek de değildir. Milletin tercihine çalmaya kalkan, irade hırsızlığı yapan asla ‘adam sınıfında’ sayılamaz.

Şehit olmaya razı olan kadınlar da, şehit olmak üzere evladını ve eşini sokağa gönderen analar ve kadınlar da adamın en âlâsıdır. Hâlâ daha, ilkel ırkçılık davasına yaslanıp, Âdem’i[as] kendince ‘adam’ kabul etmeyen İblis’in tarafında yer alan, ‘ben ateştenim o topraktan’ derdine sarılan ‘erkek’ görünümlüler var ya, hani şu meşhur soruyu soran gibileri, işte onları adam saymamak gerekir. Haşâ, kadın da sayılmazlar!

Adamca bir çıkışla, bize ‘adamlığı’ hatırlatan Bakanımız Fatma Betül Sayan hanımı da ‘adam akıllı’ tebrik etmek gerekir. Bu vatanda adam eksikliği çekilmez vesselâm…

Diriliş Postası
22 Ekim 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • gereksiz

    25 Ekim 2016 10:22
    0 1
    gereksiz bir yazı olmuş
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;