KÜLTÜR/SANAT

Şehir Tiyatrolarında Abdulhamit Han'a Zorba benzetmesi

Tarih
18 Ocak 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Özel Haberci

Osmanlı döneminde kurulan ve yüz yıllık geçmişi olan İBB Şehir Tiyatroları’nın sahneye koyduğu Fehim Paşa Konağı adlı tiyatro oyununun tanıtım yazısında ve oyunda, Abdülhamid Han zorbalıkla itham ediliyor. Sürekli sanat yönetmeni değiştirilen tiyatroda, bugüne kadar bu zihniyet değişmedi.

Zorbalık iftirası

Turgut Özakman’ın yazdığı ve yönetmenliğini Kemal Kocatürk’ün yaptığı, Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Fehim Paşa Konağı adlı oyunun internet sitesindeki tanıtım yazısında, cennetmekân Abdülhamid Han zorbalıkla itham ediliyor. Tiyatro oyununun tanıtım yazısında, “Fehim Paşa Konağı 1908 yılında, 2. Meşrutiyet’in arifesinde, Abdülhamit’in ‘İstibdadı’nın (zorbalık) son dönemlerinde geçer” ibareleri yer alıyor. İnsanımız, sürekli ecdadımıza hakaret eden bu tür dizi, film ve tiyatrolara bir dur denilmesini bekliyor.

ABDULHAMİD HAN’A AĞIR İTHAMLAR VAR

Oyunun içinde de Sultan Abdülhamid Han’a ve dönemine hakarete varan konuşmalar geçiyor. Oyunun anlatıcısı ve aynı zamanda Pertev Bey karakterini oynayan oyuncu, oyunu anlatırken, Abdülhamid’i umursamaz biri olarak  lanse ediyor.  Oyunda Yıldız Sarayı da küf kokan saray olarak nitelendiriliyor.

Sürekli Fehim Paşa üzerinden Abdülhamid Han dönemini, zorbalık dönemi olarak itham eden oyunda Fehim Paşa ve hanımı arasında geçen diyalogta ise Abdülhamid Han kuşkucu biri olarak gösteriliyor. Oyun sonunda da söylenen marşta “Mazlumların feryadı mahvetti İstibdadı…. yaşasın Hürriyet” sloganlarıyla Abdülhamid Han devri yeriliyor.

Milligazete
18 Ocak 2019

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;