EĞİTİM

Orhan Pekçetin : Onlarca Renk, Yüzlerce Kültür!

Tarih
08 Nisan 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Orhan Pekçetin

Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’nın 11.’si gerçekleştiriliyor. Bu programlarda 11 yıldır binlerce uluslararası öğrenci kendi ülkesini tanıtmış. Taksim Metrosu Sergi Salonu’nda 20 küsur ülke masasının kurulduğu bir etkinlikten bugün içeriği de zenginleşerek 41 ülke 75 şehirde gerçekleştirilen uluslararası bir organizasyona dönüşmüş durumda.

Bu büyük organizasyonu kendisine bağlı 60 derneği ve 28 temsilciliğiyle uluslararası öğrenciler alanında Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan UDEF (Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu) ve bağlı dernekleri gerçekleştiriyor.

11 yıldır uluslararası öğrencilerle birlikte dünyaya önemli mesajlar vermişler. Fahr-i Kâinat Efendimiz’in (sas) Veda Hutbesi’nde buyurduğu “Arap’ın Acem’e, Acem’in Arap’a bir üstünlüğü yoktur” düsturuyla “Biz Bir milletiz” diyerek bu uğurda nice yollar aşılmış.

“Dünyamızdan Renkler”i buluşturup, tanıyıp tanıtmışlar kendilerini. “Dünyanın Renkleri Türkiye’de” denilmiş bazen tüm renkler sergilenmiş. Yeri gelmiş “Bi Dünya Öğrenci Türkiye’de” olmuş ama hep “Dünyanın Rengi Türkiye’nin Misafiri” felsefesiyle çalışılmış.

Sonra yılların biriktirdiği dostluklardan “Biz Kardeşiz, Biz Geleceğiz” diyen büyük bir yankı oluşmaya başlamış. Hep bir ağızdan “Rengimiz Türkiye Hazırız Geleceğe” nidalarının yükseldiği gökten vefa sağanağı kalpleri yıkamış.

Takdire şayan birçok çalışmaların bu yılki meyvesi ise tüm inanmışlarla birlikte tek ses, tek nefes, tek yürek olarak emperyalizmin, kapitalizmin karşısında haykıran bir ana tema oluşmuş. Her milleti bir millet olarak gören ve “Onlarca Renk Yüzlerce Kültür; Dünya 5’ten Büyüktür” idealinin peşinden koşan erdemli bir duruşun simgesi olan bir tema…

Çalışmalar nicelik bakımından da çok fazla. Lakin bu çalışmaların asıl görülmesi gereken noktası nitelik bakımından zengin, dolgun ve bakış açısına sahip olmasıdır. Yukarıdaki sayılar somut göstergeler anlamında tabii ki de verilmelidir. Ama asıl görülmesi gereken bu çalışmalardan elde edilecek manevi hasılattır. Bu sayılamayan ancak çoğaldığı hissedilen, hissettikçe çoğalan bir kazanç türüdür.

Etkinlikler 11 yıldır kendi içinde özel bir tarzda yapılıyor. Hiçbir öğrenci bir yerden başka bir yere nakledilmiyor. Her ilde organizasyonu o ilde okuyan uluslararası öğrenciler organize ediyor. Türkiye’de okuduğu için zaten Türkçe konuşuyor. Organizasyon, her ne kadar dernekler tarafından öncülük yapılsa da bizzat uluslararası öğrenciler tarafından düzenleniyor. Kendilerini ifade ediyorlar, kendi kültürlerini ve yaşam şekillerini Türkiye’deki ve dünyanın 203 ülkesinden gelmiş diğer uluslararası öğrenci kardeşleri ile paylaşıyorlar.

Fırsat bulabilenler için bir dünyayı tanıma ve kültürlenme çeşidi olarak nitelendirdiğim bu etkinliklere katılmayı şiddetle tavsiye ediyorum…

Diriliş Postası
7 Nisan 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;