DÜNYA

Nurettin Veren : FETO örgütünün darbe planlarına karşı, öncelikle Türk Cumhuriyetleri ile işbirliği yapılmalı

Tarih
01 Eylül 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Nurettin Veren

17-25 Aralık Türkiye’deki birinci darbe girişiminden sonra bu tehlikenin bütün dünya için geçerli olduğunu açıklayan sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, pek çok ülke ile bu hususta temasa geçti. 

İlk defa Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve diğer komşu ülkelerle ilgili, aynı tehlikelerin, geçerli olduğunu, ikili görüşmelerinde anlattıktan sonra, Azerbaycan’da 2013 yılında paralel yapının elde etmiş olduğu faaliyetler mercek altına alındı. 

Bu raporda yapılan araştırmalara göre, sosyal ve politik konular daire Başkanı Ali Hasanov son zamanlarda, yurtdışından yönetilen bazı misyoner teşkilatları ve dini tarikatlar, Azerbaycan’da kendi amaçlarına uygun kamuoyu oluşturmak radikal eğilimlerin güçlendirilmesi, devletin yönetimine etkili olanların aktif faaliyet gösteriyor olduğunu söyledi. 

Daha sonra Azerbaycan’daki Fetö yetkilisinden, Gülen’e gönderilmiş bir başka rapor basına yansıdı. 

Paralel yapının Azerbaycan’daki Kafkas Üniversitesi, kolej ve dershanelerine, Azerbaycan hükümeti tarafından el konulmasından kısa bir süre önce, derin örgütün bu ülkedeki imamlarından, Örgüt üyesi tarafından, Pensilvanya’ya gönderilen, 2013 yılı maliye raporu deşifre oldu. 

Raporda paralel yapının Azerbaycan’daki 2013 yılı gelir ve harcamaları kalem kalem belirtiliyordu. 

Azerbaycan’daki Örgüt okullarından, 53 milyon dolar gelir elde edildiği, buna karşılık toplam 17 milyon dolar harcama yapıldığı, belirtiliyor ve bunlar sıralanıyordu. 

Örgüt’e ait kurumlar ve kuruluşlardaki elemanların, aylık ek masrafları başlıklı kalemindeki, 3 milyon 565 bin dolarlık harcama ile Azerbaycan’daki nüfuzlu kişilere sunulan hediyeler kaleminde, 729 bin dolarlık harcama kalemleri, bunlardan en çekici olanı idi. 

Toplam harcamalar çıktıktan sonra, kalan paranın 36 milyon dolarlık kısmı, güvenilir kişilere ait kasalarda saklandığı belirtiliyor ve bu paraların Türkiye’ye transferinin yapılamadığını, Azerbaycan bankalarının da, daha önceleri sorun çıkarmadığı bu transferlere, son dönemde izin vermediği bildiriliyordu. 

Raporu kaleme alan Örgüt üyesi, buna gerekçe olarak da, Gülen’e hitaben bu durumun, Türkiye’deki malum olaylar sebebiyle meydana geldiğini düşünmekteyiz.  

Bu konuda arkadaşlarımızla istişare ettik ve sizi bilgilendirmenin daha münasip olacağı kanısına vardık, söz konusu meselenin çözümü için tavsiye ve emirlerinizi beklemekteyiz denilmekteydi. 

Azerbaycan’daki son gelişme ise, 10 gün önce yaşandı. 17 Mart 2014’te Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, F. Gülen örgütünün, Azerbaycan’daki en üst düzey bürokratı olarak gösterilen, Elnur Aslanov’u görevden aldı, Aslanov’un adı, Azerbaycan medyasında, paralel yapının ülkedeki en önemli adamı olarak, geçiyordu. 

Türkiye’deki paralel yapı tartışmaları, Almanya’da da endişeye neden oldu. Baden-Württemberg eyaleti, istihbarat servisi, anayasayı koruma teşkilatı, kurum için belge yayınlayarak, diğer eyalet teşkilatlarını, Gülen Örgütü ile ilgili uyardı. 

Savcı ve Hakimlere yönelik mesajlar içeren bir ses kaydı yayınlanmıştı. 

Kayıtta konuşan kişi şunları söylüyordu; 

159 DEVLET İÇİNDE HİZMET HAREKETİMİZ VE MÜESSESELERİMİZVAR, MUSA VE DİĞERLERİ, UZUNU GÖTÜRMEK İSTİYOR, BİZDE ONUN AKILSIZ DAVRANIŞLARI YÜZÜNDEN, 159 ÜLKEDEKİ OKULLARIMIZI KAPATIRIZ YA DA RTE’Yİ GÖTÜRÜRSÜNÜZ DİYORLAR, HİZMETİMİZİN SELAMETİ İÇİN, BİR KİŞİ VEYA BİR ÜLKE GİTSE NE OLUR, BU HİZMETİN BEKASI İÇİN, NE GEREKİRSE YAPILIR, TÜRKİYE FEDA EDİLİR.  

Türkiye’deki mücadelede, ABD’nin yanında yer alırsak, güçlü oluruz ok yaydan çıktı bir kere, bu safhadan sonra, geri dönüş yok olmamız anlamına gelir. 

Onun için tüm imkanları kullanarak, taarruz tek yoldur. Önümüze kim çıkarsa ezip geçeceğiz, seçimlerde yüzde 65’le bile gelseler, dosyalarla götürmek zorundayız. 

44 yıldır ördüğümüz bu hırkayı buyurun siz giyin diyecek değiliz. 

Büyük faydalar için, küçük kötülükler yapılabilir. Ortaya çıkan ve sayısı giderek artan somut bulgular, ses kaydındaki tercihin yapıldığını ve Örgütün yurt yöneticilerinin, Türkiye’yi değil, ses kaydında da açıkça belirtilen ülkeyi, (yani ABD’yi veya diğer Avrupa ülkelerini) kendilerine anavatan seçtiklerini düşündürüyor. 

DEVAMI YARINKİ YAZIMDA… 

YeniAkit
31 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;