GÜNCEL

Nedim Şener : Yol haritası

Tarih
07 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener

Habercilikte “Son dakika” anonsları vardır. Bu kez “Son dakika” haberi şu, “YPG Membiç’ten çekilecek, Amerika’nın verdiği silahlar da alınacak.”

Haberi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurdu. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’nin işgali altında bulunan Membiç konusunda yaptığı görüşmede belirlenen yeni yol haritasını açıkladı.

Yol haritası üç aşamalı olacak.

Birinci aşamada taraflar 10 gün içinde ön hazırlık toplantısı yapacak.

İkinci aşamada terör örgütü PKK/YPG bölgeden çekilecek. Çekilen YPG'liler Fırat'ın doğusuna gidecek. YPG’nin Membiç'ten çekilirken süreci bittiğinde silahlar da alınmış olacak.

Üçüncü aşamasında ise bölgeyi kimin yöneteceği belirlenecek.

Yol haritasının en önemli ayağı ikinci aşaması. Yani terörist YPG unsurlarının Membiç’ten çekilmesi, çekilirken de silahları bırakması şartı. Bu konuda Amerikan yönetiminin verdiği sözlere asla güvenilmez.

ABD'nin stratejisi

Çünkü ABD yönetiminin Suriye’yi atlama taşı olarak kullanmak istediği Ortadoğu stratejisinde PKK/YPG ile işbirliği hayati önemde. Sonuna kadar terör örgütü PKK/YPG ile işbirliği yapacak.

Türkiye’nin sınırlarındaki terör unsurlarıyla mücadelesi yalnızca Fırat Nehri’nin batısında yer alan Membiç ile sınırlı değil. Fırat’ın doğusu da batısı kadar önemli. Evet batısındaki bölüm Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonlarıyla büyük ölçüde halledildi. Ama Fırat’ın doğusu da Türkiye için çok büyük ulusal güvenlik meselesi olarak duruyor.

Öte yandan ABD Başkanı, PKK/YPG’ye yardımın kesileceği, ABD askerlerinin Suriye’den çekileceğine dair açıklama yapmış olmasına rağmen tam tersi oldu. ABD, PKK/YPG’ye silah ve destek vermeye devam etti ayrıca Fransız ordusunu da bölgeye çekti.

Dolayısıyla ABD ile görüşmek önemli ama Türkiye’nin menfaatine bir karar uygulanması zor. O yüzden Amerikalıların ne söylediği değil ne yaptığı önemlidir. Onlara güvenmek için söylediklerini yapana kadar beklemek gerek.

Bu arada, peki Amerikalıların terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği silahlar ne mi olacak? Genelkurmay Başkanlığı önceki gün şöyle bir mesaj yayınladı: “Hakkâri/Şemdinli kırsalında güvenlik güçleri tarafından tespit edilen silahlı bölücü terör örgütü mensubu üç terörist etkisiz hale getirilmiş, bölgede icra edilen arazi aramasında iki kullanılmış AT-4 tanksavar silahı ele geçirilmiş, dokuz EYP tespit edilerek imha edilmiştir.”

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Selahaddin

    07 Haziran 2018 18:13
    1 0
    Paşam, amerika ile yapilacak hic bir anlasma kazin kandaindaki tuyden fazla menfaatimize hizmet edecegine inancimiz yok. Yapilabilir her anlasma kazi karsiya birakmak olacak. Hele ki islam dusmanu pompeo kaşarindan elde edilecek hic bir menfaat olamaz. Amerika'da bugun, yaptigi anlasmalara bile sadik kalmayan tarihinin en kahpe siyonist kadrolari isbasinda. Allah'tan hayirlisi. Allah siyasilerimizin basiretini arttirsin.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;