GÜNCEL

Nedim Şener : Ponzi Mehmet

Tarih
17 Mart 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Nedim Şener
Tamahkârlar (açgözlüler) olmasa sahtekarlar aç kalır. Çiftlik Bank isimli dolandırıcılık sistemini yaratan Mehmet Aydın’a paralarını kaptıranlar lütfen önce kendisine kızsın. “200 bin lira yatırana aylık 50 bin lira kazanç” vaadiyle paralarını kaptıran tamahkârlar, aylık yüzde 25 faiz getirisinin büyüsüne kapılmış anlaşılan. Faizlerin yıllık yüzde 10’larda olduğu bir dönemde aylık yüzde 25 faiz dört ayda yüzde 100 kazanç demektir. Parası olup 200 bin lirayı sayabilen bir kişi böyle bir kazanç olmadığını bilir. Bu sadece açgözlülük.

1991 yılında ekonomi muhabirliği yapmaya başladığım yıllarda 1980’lerdeki “Batık banker krizinin” etkisi hâlâ sürüyordu. 1990’larda İstanbul’da ve Konya başta olmak üzere Anadolu’da aylık yüzde 45’e varan kar payı ile hem Türkiye’de hem de yurtdışında para toplayan tabela holdingleri türedi.

Jet Fadıl o zaman parlayan isimlerdendir. Jet Fadıl aynı kişiyi üç kez dolandırabilecek yetenekte bir girişimciydi!

80’lerde batık bankerler 

Aynı dönemde sayıları 20’yi bulan banka “off shore” hesaplar üzerinden yüzde 30-40 faizli para topladı. Hem kendileri hem de hesap sahipleri battı, intihar edenler oldu. Bankalar, holdingler battı ama sahiplerine hiçbir şey olmadı. Canı yanan hep tamahkâr para sahibi vatandaşlar oldu.

En son Titan isimli saadet zinciri ile binlerce insan dolandırıldı. Ben bunlarla ilgili haber yazmaktan yoruldum, halk dolandırılmaktan bıkmadı.


yazının devamını okumak için tıklayınız

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;