GÜNCEL

Nagehan Alçı : Hukuk değil, kana kan intikam!

Tarih
03 Aralık 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Nagehan Alçı
 ZATEN biliyordum, ABD’de “dava” adı altında yürütülen siyasi operasyon vesilesiyle yeniden gördüm: Bu ülkede hukuk kavramı hiç kimsenin umurunda değil. Hukuk yok, sadece siyaset var. Toplumun ve medyanın çok büyük çoğunluğu böyle maalesef... Herkes kendi cephesinden hukuksuzluk istiyor. Herkes hukuka aykırı da olsa sevmediğini cezalandırma peşinde ve bu kervana sözde hukukçular da katılıyor.

Oysa teorik olarak sorduğunuzda herkes biliyor ki hukukun en temel ilkesi “Usul esastan üstündür” prensibidir. Yani usul yoksa hukuk yok demektir. “Zarfa değil mazrufa bakalım” lafları hukuk cinayetidir. Kanıtlar usulsüz elde edilmişse ne kadar ikna edici olursa olsun o soruşturma takipsizlikle neticelenmek zorundadır. Usulsüz toplanmış kanıtlarla açılmış bir dava varsa da orada beraat kararı hukukun gereğidir.

O METNİ YENİDEN İNCELEYİN

Şimdi merkez medyada birçok köşe yazarı, “17-25 Aralık davası yeniden açılsın. Yolsuzluk yapanlar hapse girsin” diyor. Bu, açıkça hukuksuz intikam talebi! CHP’li İlhan Cihaner dahi 17-25’in kanıtlarının hepsinin usulsüz toplandığını kabul ediyor. Dava “suç örgütü davası” olarak uydurma bir zeminde açılmıştı.

Siyasi olarak hükümete yakın değil, bilakis sosyal demokrat olarak bilinen Savcı Ekrem Aydıner’in o dönem verdiği takipsizlik kararını inceleyin. Gerçekten mükemmel bir hukuki metindir. Bunu İlhan Cihaner de söylüyor. Savcı Aydıner o gerekçede içeriğe hiç girmiyor ama “Tüm kanıtlar usulsüz elde edilmiştir” diyordu.

HEPSİ TEKRAR MI AÇILSIN?

Şimdi diyebilirsiniz ki, “Ama halkın önemli kısmı yolsuzluk olduğuna inanıyor”. Haklısınız, gerçekten öyle ama halkın çoğunluğu Ergenekon- Balyoz’da da çeteciler ve darbeciler olduğuna hâlâ inanıyor. 3 Temmuz davasında şikecilik olduğuna da halkın önemli kısmı inanıyor. Hatta halkın çoğunluğu 28 Şubat’ın medya ayağının tutuklanması gerektiğine de inanıyor. Ne yapacağız şimdi?

FETÖ’nün usulsüz kanıtlarla açtığı tüm bu davaların olası sanıkları yeniden mi tutuklansın? Bazı gazetecilerin de tutuklanması mı isteniyor? Çünkü bunlar açılırsa hepsi birden açılır. Bu intikam ve hesaplaşma kasırgası zayıf demokrasimizi daha da zayıf hale getirir...

YOLSUZLUK, DARBECİLİK, ÇETECİLİK...

Evet, şüphesiz zarfa değil mazrufa bakıldığında yolsuzluk da, darbecilik de, çetecilik de var bu olaylarda ama FETÖ denen örgüt tüm bu davaları usulsüz açtığı için bunların hepsi hukuken düştü.

Elbette istenirse bütün davalar mevcut savcıların yeni araştırmasıyla tekrar açılabilir ama aynı insanların hatta daha fazlasının birlikte yeniden tutuklanması Türkiye’ye ne kazandırır? Galiba bu soru kimsenin umurunda değil; çünkü hiç kimse hukuk istemiyor. Herkes kana kan, intikam istiyor...

Habertürk
3 Aralık 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;