POLEMİK

Murat Bardakçı : Kapalıçarşı’daki terbiyesizliğin ömrü birkaç saat sürdü!

Tarih
25 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat Bardakçı

İstanbul’da şehrin en eski ve en turistik mekânlarından birinde birkaç saatliğine de olsa akıl almaz bir rezalet yaşandı.

Son zamanlarda magazin ikonu hâline getirilen kebapçı Nusret, restoran zincirine bir halka ilâve etmiş ve Kapalıçarşı’nın Sandal Bedesteni taraflarında yeni bir restoran açmıştı…

Sabah, Çarşı’nın üzerinde “Kapalıçarşı 1461” yazılı Sandal Bedeseni kapısının tepesine Nusret’in sabihi olduğu kebapçının koskoca bir panosu asıldı! Nusret panoda mâlûm tuz atma hareketini yaparken görünüyordu, alt kısımda da o kapının girişinden sonra sıralanan bazı mağazaların isimleri vardı. 

Üstelik, tam 557 yaşındaki kapının üzerine çakılan bu görgüsüzlük şaheserinin sabah oraya asılabilmesi için izin mizin, hiçbirşey alınmamış, kendini Kafdağı’nda görenler “Ben yaptım, oldu” zihniyeti ile panoyu yerleştirmekten hiç mi hiç utanmamışlardı!

Yetkililer rezaletten birkaç saat sonra haberdar olabildiler ve utanç Fatih Sultan Mehmed’in eseri olan Kapalıçarşı’nın tepesinde şehre, tarihe ve kültüre “Nah!” dercesine sırıtan bu utanç, rezalet ve haysiyetsizlik panosu orada birkaç saat durduktan sonra, öğleden sonra saat üç buçuk sularında indirildi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz ve Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, Kapalıçarşı’nın Sandal Bedesteni Kapısı’nı eski hâline getirerek hem İstanbul’un, hem de tarihin haysiyetine hemen sahip çıktıkları için tebrike şâyandırlar.

Kültür Bakanlığı’na bağlı “Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları”nın koruma işini abarttığını, “eski” olan herşeyi “tarihî eser” sınıfına sokup memleketin dört bir tarafını “sit alanı” ilân ederek inşaat, vesaire yasakları koyduklarını yazmıştım…

Rezalete bakın! Mâlûm kurullar Anadolu’nun tâââ öteki ucunda yaşayan fakir-fukaranın başını sokacağı bir ev-bark inşa edebilmesi için elinden gelen zorluğu çıkartıp milleti azaptan azâba sürüklüyor ama burnunun dibinde, Kapalıçarşı’da meydana gelen bu emsalsiz sefaletten habersiz!

Fatih Belediyesi’nin reklâmın böyle izinsiz asılması sebebi ile kebapçıya ceza keseceği söyleniyor ama verilecek ceza bu işi becerenlerin umurunda olmayacaktır! Zira, bundan sonra uygulanacak her hukukî ve maddî müeyyide Kapalıçarşı’nın tepesine pano asmaya cür’et edenler için sadece reklâm olarak kullanılacaktır ve dolayısı ile reklâm vasıtası değil, pişman ettirici müeyyidelerin tatbiki şarttır!

Kapalıçarşı’da dün yaşanan bu rezaletin asıl kabahatlisi kimdir biliyor musunuz? 

Basınımız!

Magazin ve başka şeyler aşkına bir kebapçıya dünya starı muamelesi yaparsanız adam “Ben neymişim yahu!” havasına girer, “Küçük dağları ben yarattım” edâsına bürünür ve 557 yaşındaki Kapalıçarşı’nın tepesine işte böyle ismini, resmini ve kebap pişirdiği mangalın markasını nakşetmeye kalkar!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver 2

    26 Temmuz 2018 16:04
    0 0
    yani hatta biraz yunan kanlı olanlar , göçmen botları ile elde yangın tüpü yunana geçeceklerdi. ULAN ATINASINA YILLARDAN BERİ BİR CAMİ YAPMAYA İZİN VERMEYEN BU DEVLETE NE YARDIMI BE. AHA İŞTE REDDETDİ. BİZ HALA AYASOFYAYI AÇARSAK YUNANLI KARDEŞLERİMİZİ ÜZERİZ DİYORUZ.bu akılla biz zor teskere alırız be...yoook yook. ben göremiyeceğim ı-ıııh..bu kafalar böyleyken.acaba türkiyedeki yangına yunan ne derdi. sevinirdi di mi.
  • hursit dilaver 1

    26 Temmuz 2018 16:02
    0 0
    evet antalyada koca bir yangın oldu organize sanayide. ayrıca 3 gün önce de aksuda orman yangını oldu. ulan ne tvde ne gazetelerde tık yok.AMA YUNAN YANGINI CANLI CANLI VERİLDİ VE DE NİYE YARDIM KABUL ETMİYORLAR DİYE KARALAR BAĞLADILAR. bizim mahalle de dahil bütün tvler ah vah ettiler.. gördünüz.
  • Mahmet

    25 Temmuz 2018 14:23
    0 1
    Murat bey yzamamış ama ceza belli kapatacaksın bu işyerini. kimse bi daha tabela asmaya cesaret edemeyecek
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;