POLEMİK

Murat Bardakçı : İstanbul tavrı Kur’an’a, TRT sayesinde el-Fatiha!

Tarih
09 Haziran 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat Bardakçı
 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, TRT’de yayınlanan “Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması” na geçen gün haklı olarak verip veriştirdi; “Kur’an, ses yarışmalarının güftesi olarak kullanılacak bir kitap değildir” dedi.

Ses yarışmalarının bilindik formatını alın, şarkıcıların yerine hâfızları koyun, şarkıların yerine âyetleri yerleştirin, “bilmemne starı” müsabakalarındaki jüriyi de kıdemli hâfızlarla ve hocalarla değiştirin, biraz renkli ışık ile kalp çarpıntısını andıran birkaç takırtı verin ve buyurun size TRT’nin Kur’an Yarışması!

Mehmet Görmez bu yarışma hakkında aslında az bile söyledi ya, neyse...

Meselenin dinî tarafına girecek değilim; bu iş zaten uzmanlığım değildir, sadece hem geleneklere hem de edebe ters olan bu işin hoş olmadığını söyleyeceğim...

Ama mâlûm yarışmanın aynı şekilde hiç de hoş olmayan ve fakat üzerinde durulmayan bir başka tarafı daha var: Yarışmacıların kıraat tarzları, yani Kur’an’ı okuyuş tavırları...

İSTANBUL VE ÜSKÜDAR TAVRI

Bilenler bilir: Her Müslüman memleketin Kur’an tavrı tarih boyunca kendine mahsustu, bizim temel tavrımız da “İstanbul” üslûbu idi. Kur’an’ın yanısıra ezan da bizde asırlar boyunca bu tavırla okundu ve sonraları “Üsküdar tavrı” da denen üslûp kıraate son şeklini verdi. Eski asırların bugüne isimleri gelen hâfızlarının ardından ses kayıtları elimizde bulunan 20. asrın Sami, Karabacak Süleyman, Âmâ Osman, Büyük ve Küçük Kemal, Mecid, Hasan Akkuş, Abdurrahman Gürses, Aziz Bahriyeli, Kâni Karaca gibi önemli hâfızlarının tamamı hep bu tavırda okudular. Kıraatlerinde kendilerine mahsus üslûp farkları tabii ki vardı ama kıraatleri ve ezanları hep İstanbul tavrında idi...

Anlayış zamanla değişti, İstanbul tavrı bir yana bırakıldı ve kıraatte Arap, özellikle de Mısır’ı taklid etmek moda oldu, en favori hâfızlar da Abdülbâsıt Abdüssamed ile Mustafa İsmail idi! Hıfza başlayan talebenin hedefi artık Hâfız Kemal, Hasan Akkuş, Kâni Karaca yahut bir başka büyük hâfızımız değil Mısır idi, özellikle de Abdülbâsıt!

Şimdi zaten hemen her genç hâfız, birer küçük Abdülbâsıt! Mısır tavrında okumaya özenip o tavrı taklid ediyorlar ama kıraatin aslı varken taklidini, üstelik kötü taklidlerini dinleyip ve birşeyler hissetmek ne mümkün?

TRT’deki yarışmanın bahsedilmeyen ve üzerinde hiç durulmayan menfi tarafı işte burada: Yarışmacıların tamamına yakınını izlerken farkettim, müsabaka sanki Türkiye’de değil Mısır’da, Kahire Televizyonu’nda yapılıyordu! Hâfızlar Türk ama tavır genellikle Mısır, daha doğrusu Mısır taklidi idi ve asıl tuhaflık jürideki hocalardan birinin bile bu işe ses çıkarmaması, “Evlâdım, şöyle bir Üsküdar yak bakayım” dememesiydi!

EZANA DA BÖYLE ETTİLER

Son senelerde Mısır tavrının moda olmasının sebepleri çeşitlidir. En başta genç hâfızların özenmeleri vardır ama asıl sebep İstanbul tavrının güç olması; “tecvid”in, yani Kur’an’ı düzgün okuma kurallarının yanısıra musikiye, özellikle de makamlara âşina olmayı gerektirmesidir. İstanbul tavrında kıraat eden hâfızlar bir sureyi her defasında başka nağme ile okurlar, zira musiki bilirler ama Mısır tavrının taklidinde buna gerek yoktur, Abdülbâsıt’ın Youtube’da mebzul miktardaki kayıtları ezberlenir ve iş olur, biter!

Son zamanlarda ezanın volümünden şikâyetin sebeplerinden biri de budur; yani bir ruh ve melodi sükûnu olan bize mahsus ezanın yerini Arap tavrı taklidlerinin alıp pest perdelerden bir mırıldanmaya dönmesidir! Acemi müezzinlerin gereksiz bir Araplaşma hevesi ile “a” ve “h” harflerini gırtlaktan çıkarma çabaları yüzünden “Allah”ın başındaki “elif” Arapça’nın “ayn”ı, “Muhammed” sözündeki “ha” da “hı” olmakta; ezan hem tavrındaki değişiklik, hem telâffuz hataları hem de müezzinlerin çoğunun hemen her an detone olmaları yüzünden millete artık “Aziz Allah” dedirtmek yerine “Lâhavle” çektirmektedir.

TRT zaten unutulmuş gibi olan Kur’an tavrımıza son darbeyi bu yarışma ile indirmiş ve Türk üslûbunu yerlere sermiştir! İstanbul tavrına el-Fatihâââ!

Habertürk
9 Haziran 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Mukaddesat

    15 Temmuz 2017 18:14
    0 0
    Mukaddesate hürmetsizlik enine boyuna ancak bu kadar özetlene bilir muhtşemsiniz hocam
  • murat asar

    11 Haziran 2017 00:12
    0 0
    kuran ne diyor oku bardalcı okunana kabaat bulma ne demek okusunlarda arap makamı veya yörük havası okunsun bizde dinleyelim sanane okuyana birşeyler yapanlara kara atmayı seviyorsunuz ...sen dinleme sen ist havası dinle ben hepsini seviyorum sanane becere biliyorsan sende oku ikra beceremiyorsan da susssssss
  • Bardakçı'ya

    10 Haziran 2017 12:03
    1 1
    Murat Bardakçı da "yüzeysel izleyip derinlemesine yorum yapanlar kervanı"na katılmış. Gerçi bu ara TRT ile ne alıp veremediği varsa, her fırsatta bilip bilmeden bir programa çakma peşinde gibi.
  • Selim

    10 Haziran 2017 10:23
    2 1
    Sayın Murat Bardakçı , Programda sizin eleştirdiklerinizi Jüri üyeleri zaten eleştiriyor. Lütfen programı tekrardan izleyin.
  • Abdi

    10 Haziran 2017 02:46
    1 1
    Ya o alkışlara ne demeli
  • ALPARSLAN

    10 Haziran 2017 01:03
    2 1
    Yüzeysel izleyip derinlemesine yorum yapma sorumsuzluğuna güzel bir örnek, zira jüri hem abartılı nağmelere hem de Arap tavrına her fırsatta eleştiri ve şerhini düşüyor vesselam
  • Muhammed

    09 Haziran 2017 21:35
    3 1
    Murat hocam size saygımız var. Yazınızın giriş kısmına katılıyorum. Yarışmanın formatı rahatsız edici. Ancak yazınızın başlığında da olan "İstanbul tavrı" meselesinde yorumlarınız yarışmayı pek takip etmediğinizi gösteriyor. Zira bir çok bölümde, özellikle de "M. Ali Sarı" hocanın yorumlarında "Kahire tavrı" ile okuyanlara ağır eleştiriler vardı. Hatta o kadar ki bu eleştirileri ben çoğu zaman gereksiz bulmuştum. Lütfen eleştirdiğiniz bir programı daha iyi takip ediniz hocam.
  • Mustafa-1

    09 Haziran 2017 14:52
    3 1
    Tamamen kabul etmiyorum edemiyorum. Çok harika ve hayırlı bir program Türk Toplumuna Kur'an-ı sevdiren bir çalışma olmuş ve devamını ve yine her zaman her ramazanda tekrarlanmasını istiyoruz. Bu ifadeler yalnızca şahsıma ait değildir. Birçok mü'minin düşüncesidir.
  • Mustafa-2

    09 Haziran 2017 14:47
    3 1
    İstanbul yada Kahire tavrina gelince, anlam mı değişecek yada başka bir sıkıntı mı var? İnsan kalbi duygularını muhabbete çeviriyorsa neden şu yada bu deniliyor. Kur'ani zevkten mahrum olanların eleştirilerini hoş karşılamıyoruz. Kendileri bildikleri yada istedikleri gibi okusun.Lütfen her kafadan bir ses çıkmasın.Herkez kendi işine baksın. Emek çekilmiş. Kabullenin
  • RAMAZAN

    09 Haziran 2017 12:24
    4 1
    hocaların kaygısı bu yönde.eski hocalarımız gibi okumalarını ve örnek almalarını istiyorlar.KISACASI MURAT ABİMİZ PROGRAMI İZLEMEMİŞ
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;