SİYASET

Mete Yarar : Suriye savaşının incelikleri

Tarih
29 Ağustos 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Mete Yarar

Yaklaşık altıncı senesine ilerleyen Suriye savaşında kullanılan tekniklerin, ordumuzun Cerablus’a girmesinden sonra bizlerin de canını yakacağını söyleyenlere bir çift sözüm olacak. PYD’nin koalisyon güçleri tarafından donatılıp eğitilmesinden beri Türkiye içinde bu tekniklerin kullanılmadığını zannedenlere o zaman biraz bilgi verelim ki sorunun ne olduğunu doğru anlayabilsinler.

Irak ve Suriye’de en fazla kullanılan teknik bombalı araçlarla yapılan saldırılardır. Bu araçlara yüklenen patlayıcıların büyüklüğü en az 5 ton ve üstüdür. Çoğunlukla sabit olan kontrol noktalarına ve üs bölgelerine bu tip araçlarla saldırılar düzenlerler. Evler ve yollar onlarca patlayıcıyla tuzaklanarak kontrollü bir mayın alanı yaratılır. Taktiksel olarak hızla geri çekilmeler yapılarak grupların bu alanların içine çekilmesi amaçlanır. Ardından uzaktan patlatmalarla bölge kullanılamaz hale getirilir. Suikast yapacak ve canlı bomba olarak kullanılacak kişiler rakip grupların içine çok önceden yerleştirilir. Bu yapılamıyor ise geride kalan sivillerin arasına bu kişiler özellikle bırakılır. Yerleşim yerlerine girildiğinde ve karargah oluşturulduğunda bu şahıslar karargah binalarına saldırırlar.

***

Büyük alanları bir anda terk ederek geri çekilirler. Alanı doldurmaya çalışanlar böylelikle bölünmek zorunda kalırlar. Çekilen gruplar bir merkezde toplanıp en uygun zamanda topluca saldırıya geçerler. Parçalanmış ve destek mesafesi dışına çıkmış olan gruplar bu saldırılara karşı koyamazlar.

Destekçilerinden aldıkları veya ganimet olarak elde etmiş oldukları ileri teknoloji içeren silahları kesintisiz olarak kullanırlar. Bu silahlarla çok uzak mesafeden sabit olarak duran tank, zırhlı personel taşıyıcılar, koruganlara ve binalara saldırılar yaparlar. Çok uzak mesafeden ateş etme kabiliyetine sahip olan ve 12.7 mm mermi kullanılan sniper silahlarını aktif olarak alanda kullanırlar. Suriye ve Irak’ın alanı bu silahlar için en uygun şartları kullanıcılarına verir. Bölgede kullanılan bu tip silahların sayısı düzenli ordu birliklerinin envanterinden kat ve kat fazla durumdadır.

Bütün ağır silahlar mobil hale getirilebilmesi maksadıyla araçların üzerine monte edilmiştir. Bunlarla hareket halinde atış yaparak tespit edilmeyi zorlaştırmak istemektedirler. Havan, dokça, top ve roket sistemleri araçlara monte haldedir. Kısaca anlatmaya çalıştığım bu taktiklerin sizce kaçı Türkiye topraklarında kullanılmakta ve vatandaşlarımız şehit olmaktadır. Suriye bataklığına çekileceğiz endişesinde olanlara söylenecek tek söz var: O bataklığı terör örgütleri Türkiye’ye taşıyalı çok oldu...

***

Suriye’de eğitim almış, silahlandırılmış gruplar çoktandır bataklıktan getirdikleri çamurla bu aziz vatanın topraklarını kirletmektedir. İnsanlarımız üzerinde korku salmakta ve ekonomiye zarar vermek istemektedir. Yani işin özü, Salih Müslim’in demek istediği, ‘sizin Suriye bataklığına gelmenize gerek yok biz zaten size o cehennemi Türkiye’de yaşatıyoruz’dur.

Birilerinin cehenneminin parçası olmak istemiyorsanız kendi cennetinize misafir etmeyin, mücadelenizi onların cehenneminde yapın. Eğer bunun aksini yapmaya devam ederseniz hergün onlarca şehidi toprağa vermeye devam ederiz. Vatan namusu yalnızca işgal edildiğinde değil laf edildiğinde de zarar görür. Hepimizin koruyacağı en önemli şey söz bile ettirmemektir.

Karar
29 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;