GÜNCEL

Melih Altınok : Övünmek, çalışmak güvenmek böyle olur

Tarih
05 Nisan 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Melih Altınok

Tarihi anlara şahitlik ediyoruz. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralin temelini attı.
Ama bu hamleye, yalnızca enerji çeşitliliğimizi artıracak, istihdam yaratacak, teknoloji üretecek bir kalkınma projesi gözüyle bakarsak mevzuu eksik değerlendirmiş oluruz.
Zira dün Türkiye aslında "bağımsızlık" yolunda ileride hakkı daha fazla teslim edilecek bir eşiği aştı...
"Kabul edilmiş çaresizlik" psikolojisini geride bıraktığını gösterdi...
Askeri darbelerle, terörle, ekonomik tehditlerle ve muhalefet süsü verilmiş işbirlikçileri eliyle yıllardır mahkûm edildiği ikinci ligden çıktı...
İkinci Dünya Savaşı'nı sonlandıran ve o gün bugündür dünya siyasetindeaktörlük yarışına girebilmek için gerekli olan asgari koşulu yerine getirdi.
Dünya haritasını gözlerinizin önüne getirin... Dünya siyasetini belirleyenülkelerin, nükleer gücü olan ülkelerle aynı olması tesadüf değildir.

***

Evet, sözünü ettiğimiz hikâyenin tarihi bu denli eski, bir o kadar da kapsamlıdır. Hem bizim için hem dünya için...
Çünkü ulusal güvenlik açısından da önemli avantajlar yaratan nükleer teknoloji yarım asırdır küresel muktedirlerin gücünün de sırrı.
Örneğin eğer Rusya, İkinci Dünya Savaşı'nda elini ABD'den çabuk tutabilmiş olsaydı, bugün bambaşka bir dünyadan bahsediyorduk. Muhtemelen, güçler dengesinin "doğunun" lehine olduğu bir ortamdan...
Türkiye için de durum farklı değil. Şayet ülkede, bugün olduğu gibi, halkın gücünü arkasına almış, istikrarlı ve cesur iktidarlar iş başında kalmayı becerebilseydi, belki bunca zaman kaybetmeyecektik.

***

Ama olsun, hiçbir şey için geç değil. Çünkü nükleer gücün bini de bir biri de...
Bir Rus siyasetçinin dediği gibi, ABD rakiplerini onlarca kez yok edecek nükleer güce sahipse, diğerleri de onu bir kez yok edecek güce sahip.
İşte zaten tam bu yüzden, söz konusu teknolojiye ABD ve AB dışındaki kimi ülkeler de sahip olduğu için, sorunlarına rağmen dünya daha yaşanılabilir bir yer.
Aksini, bugünkü ortamda bile nükleer tehdidiyle ülkelere parmak sallayabilen ABD'nin tekel olması halinde durumun ne denli vahim olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Ne mutlu ki artık Türkiye de dünya üzerinde nükleer güce dayanan dehşet dengesinin avantajlarından yararlanabileceği bir pozisyona doğru hızla ilerliyor.
Bu arada, projeyi yürüten Enerji Bakanı Berat Albayrak'ıAziz Sancar ve Bilge Demirköz gibi bilim insanlarıyla birlikte hazırladıkları nükleer enerji kamu spotundan dolayı ayrıca tebrik etmek lazım... Resmi bir kurum olarak, halkın sıkılmadan izleyebileceği, klişelerden arındırılmış, emir vermeyen ve işlevini yerine getiren bir kamu spotunun nasıl yapılabileceğini gösterdikleri için...

Sabah
5 Nisan 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Salih

    06 Nisan 2018 06:44
    0 0
    Milletce aklimizdaki en buyuk soru isareti Turkiye'nin en yetersiz oldugu alan olan nukleer silah kapasitesini elde edememisligidir. Savasarak can vermek bizce seref ama dusmanin elinde nukleer guc varsa bizden sonra devletin bekasi beladan kurtulmuyor. Japonya 2 bombayla teslim oldu. Kuzey Kore'ye tehditler yapildi ama elinde caydirici oge olunca Saddam'in durumuna dusmedi. Savasta strateji dusmanin silahi nisbetinde silahlanmaktir. Anlasilan o ki nato maalesef bu yolu bize kapatmis.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;